שתף קטע נבחר

הבדיקה שעבר פרס - שתחזה מה מידת הנזק המוחי שלו

הנשיא לשעבר שמעון פרס עבר בדיקת CT מיוחדת שמאפשרת לקבוע מאילו נזקים יסבול עקב השבץ המוחי. הנזקים יכולים לנוע בין שיתוק והפרעות בדיבור ועד עיוורון ואפילו מוות - כל פגיעה במערכת העורקים המזינה את חלקי המוח עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח העדינה. איזור הפגיעה, כפי שנראה בבדיקת ה-CT, מאפשר לדעת היכן בגוף יתרחש הנזק ומה יהיו תוצאותיו האפשריות

הנשיא לשעבר שמעון פרס עבר הבוקר (א') בדיקת CT מיוחדת שמאפשרת לקבוע מאילו נזקים יסבול עקב השבץ המוחי. הנזקים עלולים לנוע בין שיתוק והפרעות בדיבור ועד עיוורון ואפילו מוות.

 

מיקום העורק הפגוע קובע את עתידו של החולה: השבץ המוחי מתרחש כאשר רקמת מוח עוברת תהליך מוות, לאחר שהעורק שהזין אותה נחסם או דימם. על פי מיקום כלי הדם הפגוע ניתן לשער מה יהיו אופי ומידת הפגיעה בחולה, ולעתים גם להיערך לשיקום המתאים.

 

כ-15 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי. השבץ מתחלק לשני סוגים עיקריים: שבץ מוחי חסימתי, הנגרם מחסימת כלי דם, ושבץ מוחי מדמם, כפי שהתרחש אצל הנשיא לשעבר שמעון פרס.

 

עבר את הבדיקה וכעת ממתינים לתוצאות. הנשיא התשיעי שמעון פרס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עבר את הבדיקה וכעת ממתינים לתוצאות. הנשיא התשיעי שמעון פרס(צילום: EPA)

 

שבץ מוחי חסימתי הוא תוצר של חסימת כלי דם. הוא קרוי CVA - קיצור של "אירוע מוחי של כלי דם", ופירושו חסימה המונעת העברת חמצן לאותו איזור במוח המוזן על ידי כלי הדם החסום. מרגע זה, עובר האיזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.

 

שבץ מוחי מדמם עלול להתרחש ממגוון רחב של סיבות, החל בתאונה או פציעה, עבור בגידול, מחלת כלי דם או אנאוריזמה – וכלה בחולשה של דופן כלי הדם הגורמת לקריעתו. כך או כך, התוצאה היא דימום של כלי הדם הפצוע וסכנת חיים מיידית כתוצאה ממנו.

 

 

תסמינים

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף, ולהפך.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף – TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים.

 

הנזקים האפשריים של השבץ

כל עורק מזין איזור אחר במוח, שאחראי על יכולות אחרות. כך למשל, נזק לעורק הקרוי Anterior Cerebral Artery (עורק המוח הקדמי) המספק דם עם חמצן לקליפת המוח הקדמית – יגרום לפגיעה בתפקודים עליהם אחראית קליפת המוח הזו

 

ואלה יהיו הפגיעות האפשריות:

 

  • המיפרזיס: שיתוק חלקי של צד ימין או צד שמאל
  • המיאנסתזיה: פגיעה חלקית של צד ימין או צד שמאל בתחושה
  • אפרקסיה: קושי בהפקת מילים ברורות.

 

הפגיעה השכיחה ביותר בשבץ מוחי היא בעורק המוחי האמצעי – Middle Cerebral Artery, ולכן יופיעו ההפרעות הבאות:

 

  • המיאנסתזיה: פגיעה חלקית של צד ימין או צד שמאל של הגוף בתחושה.
  • המיפרזיס: שיתוק חלקי של צד ימין או צד שמאל.
  • סטיית מבט
  • פגיעה בשדה הראייה
  • אפזיה: אובדן כושר הדיבור
  • אפרקסיה: חוסר יכולת להפיק מילים ברורות
  • המינגלקט: חוסר יכולת להבחין באובייקטים אף שהם קיימים

 

אחת מהפגיעות האפשריות: שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך  (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
אחת מהפגיעות האפשריות: שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (איור: shutterstock)

 

פגיעה שכיחה פחות היא בעורק האחורי – Posterior Cerebral Artery. עורק זה מזין את חלקו האחורי של המוח שאחראי בין היתר על הראייה. פגיעה בו תגרום למצבים הבאים:

 

  • המיאנופסיה: פגיעה בחצי שדה ראייה עד לעיוורון
  • פרוסופאגנוזיה: חוסר יכולת לזהות פנים, כולל של הנפגע עצמו
  • שיתוק של העצב האוקולומוטורי: יגרום לפגיעה בתזוזת גלגל העין

 

סוג הטיפול לפי סוג השבץ

פגיעות נוספות יכולות להתרחש בכל מקטע בכלי הדם, ולמעשה לפגוע בכל אזור אפשרי במוח. דימום מוחי גורם לא רק לפגיעה בהזרמת הדם המחומצן לרקמה, אלא גם ללחץ הולך וגובר באיזור הדימום, שגורם לפגיעה נוספת. מסיבה זו כאשר הדימום הוא "דוהר", כלומר מתקדם בקצב מהיר, מובהל החולה לחדר ניתוח כדי לעצור את הדימום ולנקז את הדם שהצטבר.

 

כאשר מדובר בשבץ מסוג חסימה, מנסים לטפל בתרופות הממיסות קרישי דם, במטרה לפתוח את כלי הדם החסום. במקרים מסויימים מבצעים צנתור בו מכניסים קטטר עד לעורק החסום, ופותחים אותו בחזרה לזרימת דם.

 

כאשר מדובר בשבץ מוחי מדמם שאיננו דוהר, מנסים טיפול "שמרני", כפי שהתרחש במקרה של פרס, בו ממתינים עד שהדימום ייספג ומבצעים הדמיות מוחיות חוזרות במכשיר ה-CT, כדי לוודא שאין דימום חדש ואכן הדימום נספג. כאשר הדימום מתקדם, מופנה החולה ישירות לחדר הניתוח לביצוע ניקוז של הדימום.

 

בשל גילו המתקדם של פרס ומצבו הקשה, והדימום שנעצר – הוחלט שלא להעבירו לחדר הניתוח כדי לנקז את הדימום, ורק לעקוב אחר מצבו. ניתוח כזה היה עלול להעמיד אותו בסכנת חיים נוספת, שלא בטוח שגופו יעמוד בה.

 

צפו: כל דקה יכולה להציל חיים - סרטון המודעות לשבץ מוחי של משרד הבריאות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך סרטון מודעות של משרד הבריאות
מה יהיו התוצאות של השבץ?
צילום: מתוך סרטון מודעות של משרד הבריאות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים