שתף קטע נבחר

הצמחים והתוספים שעשויים למנוע התקרחות בגיל מבוגר

גורמים הורמונליים ותורשתיים עשויים לגרום לנשירת שיער במיוחד בגיל מבוגר אצל גברים ונשים. מומחה מפרט מה הם הויטמינים המשפיעים על חוזק השיער שלנו ונותן שני מתכונים מצמחי מרפא שיעזרו למנוע את איבוד השיער

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

אחת התופעות השכיחות המלוות גברים ונשים בגיל מבוגר היא התקרחות. יחד עם עוד מספר תופעות טורדניות כגון נזלת, המלוות את האנושות מראשית הימים. הסיבות להתקרחות מגוונות והעיקריות שביניהן הורמונאליות ותורשתיות.

 

כאשר מזהים את הבעיה, התהליך והסיבה אפשר להתחיל לחפש פתרון.

 

עוד במדור 60 פלוס:

סוף לסוד: ההשפעה המפתיעה של כאבי גב 

הכירו: הפיתוחים הפשוטים שמקלים על חיי המבוגרים 

לשנה בריאה: המזונות שאתם חייבים להוסיף לתפריט

 

התקרחות. אחת התופעות שמלוות את התבגרות הגוף מימי קדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקרחות. אחת התופעות שמלוות את התבגרות הגוף מימי קדם(צילום: shutterstock)
 

 

תורשה, לחץ ועודף הורמונים: הסיבות השכיחות להתקרחות

ניתן לחלק את הסיבות לנשירת שיער לשתי קטגוריות - פנימיות, כלומר תורשתית והרמונלית וחיצוניות, כלומר סטרס ולחץ.

 

תורשה: אפשר להאט אי אפשר למנוע. תזונה ותוספי תזונה יכולים רק להאט את קצב איבוד השיער.

 

עודף הורמונים: התקרחות מסיבה הורמונאלית נובעת מעודף הורמון גברי. מה שטוב לתפקוד המיני ולשיער הגוף לא טוב לשיער הראש. כאשר רמת ההורמונים הגבריים גבוהה, השיער "יברח" מהראש לחלקי גוף אחרים. הרעיון להוריד רמת ההורמונים הגבריים לא ישמח אף גבר.

 

סטרס: למזלם של מתקרחים "הלחוצים" יש הרבה מה לעשות, בראשונה, לסלק את מקור הלחץ כמה שאפשר. 

 

גברים: 4 טיפולים אפשריים

לגברים האמיצים שבינינו פשוט לגלח ראש ולשכוח, זה מה שיעשה הרוב. פתרון זה חוסך הרבה משאבים, גם כספיים וגם נפשיים. אגב, פתרון זה מקובל לא רק אצל גברים.

 

ברור שלא כולם מאמצים גישה זו. אפילו חיבתן של המין היפה למין החזק והקירח לא מנחמת במיוחד. אז מה עושים? דבר ראשון, רופא טריקולוג או רופא עור, מומחה לשיער. ניתן למצוא רופא כזה בכל קופת חולים. חשוב לזכור כי מדובר על תהליך שיקום מאוד איטי. חודשים של טיפול עד כחצי שנה. ואז מופיעה בעיה חדשה, יכולת התמדה. חלק לא מבוטל מפסיקים את הטיפול לאחר מספר חודשים. זה אומר שגם סיוע הפסיכולוגי לא יזיק.

 

סוגי הטיפול הקיימים להתקרחות הם מגוונים וכוללים טיפולים קוסמטיים ותוספי תזונה המכילים ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו. קיים גם טיפול כירורגי, השתלת שיער. 

 

גם נשים סובלות מהתופעה. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם נשים סובלות מהתופעה.(צילום: shutterstock)

 

נשים: חוסר איזון גורם לנשירת שיער

הגורמים להתקרחות אצל נשים הם הורמוני המין גבריים, מצב לאחר הריון ולידה, בעיות מערכת העצבים, מערכת החיסון, הפרעות תפקוד בלוטת התריס ובעיות שונות כמו בעיות של מערכת העיכול.

 

כידוע לכולנו יש הורמונים משני הסוגים הן גבריים והן נשיים. אצל נשים קיימת כמות פחותה של הורמונים הגבריים. הצורך בהורמונים גבריים הכרחי לליבידו (משיכה מינית), ככל שרמת הורמוני מין גבריים גבוהה, הליבידו גבוה.

 

בנוסף, הורמונים גבריים מעורבים בחילוף חומרים. אם לנערה או אישה יש בעיות במערכת ההורמונלית שלה, למשל בשחלות, עולה כמות של הורמוני המין הגבריים.  

 

B , A ו-C: ויטמינים לשיער בריא

באופן עקרוני על מנת שהשיער לא ינשור אנו זקוקים לכל הויטמינים. עם זאת, חלק מהם נדרשים במיוחד משום שהם מספקים תמיכה לתהליכים ביוכימיים. ויטמינים אלה נחשבים ל"ויטמיני השיער." הם כוללים ויטמינים מקבוצת B, ויטמיני A ו-C.

 

ויטמין B2 חיוני לזרימת דם אל זקיקי השיער, אשר מספקת חומרים מזינים. מחסור בוויטמין B2 יופיע כשיער שמנוני בשורשו ויבש בקצוות.

 

ויטמין B3 (אוPP) משפר את חילוף החומרים של זקיקי שיער. חוסר בויטמין זה גורם ליובש ולצמיחת שיער איטית.

 

ויטמין B5 מסוגל לחדור ישירות לתוך זקיק השיער, לשפר זרימת דם וחילוף החומרים. חוסר ב B5 מתבטא בשער הגדל לאט ומאפיר.

 

חומצת פולית מחזקת את ההשפעה של ויטמין B5. כאשר משלבים את הוויטמינים אלה, צמיחת השיער היא מואצת משמעותית ונשירת השיער נפסקת. מחסור בחומצה פולית גורם לשיער להאפיר בגיל צעיר.

 

ויטמין B6 הנו ממריץ חזק מאוד של חילוף החומרים. בהשפעתו של ויטמין B6 יכולים להעלם קשקשים וגרד הקרקפת. מחסור בויטמין זה הופך שיער לעמום ומחמיר נשירה.

 

ויטמין H נחשב ויטמין החשוב לשיער, הוא מספק לשיער חוזק ויופי בויסות הפעילות של בלוטות חלב. מחסור של ויטמין H הופך תחילה שיער לשמנוני יותר ובהמשך גורם לנשירה.

 

ויטמין C מחזק את הנימים שדרכם הדם זורם לזקיקי השיער. חוסר בויטמין C גורם לנשירת שיער מתונה.

 

סרפד: משפיע באופן משמעותי על מצב השיער (צילום: אבישג שאר יישוב) (צילום: אבישג שאר יישוב)
סרפד: משפיע באופן משמעותי על מצב השיער(צילום: אבישג שאר יישוב)

  

סרפד וקלנדולה: צמחים ומתכונים לתמיכה

הסרפד הוא צמח העשיר בויטמינים B, E ו- K, ובמינרלים מסוג ברזל, סידן ומגנזיום. הסרפד משפיע באופן משמעותי על מצבו של השיער שכן חומצות אורגניות טבעיות שהוא מכיל נספגות בעור ויכולות להרגיע גרד, גירוי ולווסת את הייצור של חלב.

 

כמו כן מכלול של נוטריאנטים המצויים בסרפד ישפיעו לטובה על זקיקי השיער. הם עשויים לחזק אותם, לעצור את תהליך אובדן השיער ולעודד את הצמיחה של שערות חדשות. סרפד גם משפר מצב בקשקשת.

 

מתכון: לקחת 50 גרם של עלי סרפד לליטר 1 מים, להביא לרתיחה, להוסיף כף חומץ, לקרר ולסנן.

ניתן להשתמש לחפיפת השיער (כמו שמפו).

 

קלנדולה (ציפורן חתול) צמח לחיזוק השיער, מסייע למניעת קשקשים וסבוריאה. הקלנדולה מכילה טאנינים, חומצות אורגניות, פלבנואידים, קרוטנואידים. אלה ממריצים את פעילות זקיקי השיער, מגבירים את זרימת דם ומזינים את השיער.

 

מתכון: פרחי קלנדולה טובלים בכוהל (ביחס 100 גרם פרחים ל-1 ליטר כוהל). יש להשאיר למספר ימים ולהשתמש כעיסוי הקרקפת. לא לשתות

 

הכותב הינו מנהל תחום טבע בטלפארמה, בית המרקחת המקוון המוביל בישראל

 

 

ד"ר איתי גל מסביר מה השוני בשיער שצומח במקומות שונים בגוף: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לא רק גברים. גם נשים מוטרדות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים