שתף קטע נבחר

אובמה באו"ם: "ישראל צריכה להכיר שעליה להפסיק את הכיבוש"

הנשיא האמריקני נאם בפעם האחרונה בתפקידו מעל בימת האו"ם, והבהיר כי על הפלסטינים להכיר בישראל, אך ישראל "חייבת להבין שאי אפשר להמשיך לכבוש אדמות פלסטיניות". גם באן קי מון תקף את המדיניות הישראלית: "10 שנים של הרחבת התנחלויות ו-50 שנה של כיבוש זה טירוף"

הנשיא האמריקני ברק אובמה מעל בימת האו"ם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא האמריקני ברק אובמה מעל בימת האו"ם(צילום: רויטרס)

"ישראל צריכה להכיר שעליה להפסיק את הכיבוש, והיא יודעת כי היא לא יכולה להחזיק בהתנחלויות לנצח", כך אמר הנשיא האמריקני ברק אובמה הערב (ג') בנאומו האחרון בתפקיד מעל בימת העצרת הכללית של האו"ם, שנפתחה היום.

 

"גם הישראלים וגם הפלסטינים צריכים להבין שיהיה להם יותר טוב אם הפלסטינים יכירו בקיומה של ישראל", אמר אובמה. "אבל ישראל חייבת להכיר בכך שאי אפשר להמשיך את הכיבוש. ישראל לא יכולה להמשיך לכבוש אדמות פלסטיניות. הפלסטינים יודעים כי עליהם לצאת נגד ההסתה, וישראל יודעת כי היא לא יכולה להמשיך להחזיק בהתנחלויות לעד".

 

 

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

הנשיא האמריקני התייחס בהמשך גם לסוגיות בינלאומיות בוערות בשנים האחרונות, ובהן גם איום הגרעין. "כשאיראן מסכימה לקבל את ההגבלות על הנשק שלה זה מגדיל את הביטחון הבינלאומי", אמר. "כשצפון קוריאה מנסה פצצות זה מסכן את כולנו, והמדינה הזו צריכה לשאת בתוצאות". בנוגע ליחסי מדינתו עם מוסקבה אמר: "רוסיה מנסה לשחזר את תהילת העבר של באמצעות כוח. אם רוסיה תמשיך להתערב בענייניהן של שכנותיה, היא תגרום לכך שגבולותיה שלה יהיו פחות בטוחים".

 

"כשאני פונה לאולם זה כנשיא בפעם האחרונה, תנו לי להיזכר בהתקדמות שנעשתה בשמונה השנים האחרונות", אמר הנשיא האמריקני בפתח נאומו. "ממעמקי המשבר הכלכלי הגדול ביותר של זמננו חזרנו לצמיחה. פיתחנו גם שוב את היחסים עם קובה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
  

"עם זאת, הביטחון הבסיסי במזרח התיכון התפרק", הצהיר. "יותר מדי מדינות מגבילות עיתונאים ומצנזרות אנשים. אנחנו רואים הסתה נגד מהגרים תמימים ומוסלמים ברשתות החברתיות. זה הפרדוקס שמאפיין את עולמנו היום, רבע מאה אחרי סיומה של המלחמה הקרה. העולם במובנים רבים פחות אלים ומשגשג יותר מכל זמן קודם, אבל עדיין נמצא תחת אי ביטחון וחוסר נוחות. חרף ההתקדמות הגדולה, אנשים מאבדים אמון במוסדות וקשה יותר למשול.

 

"באירופה, המצב במדינות שאימצו את הדמוקרטיה שונה לחלוטין לעומת אלו שלא עשו זאת. באוקראינה האזרחים דרשו שינוי כי הם ראו שהחיים טובים יותר במדינות הבלטיות ובפולין. אין זה אומר שאין כשלים בדמוקרטיה. כן, באמריקה יש יותר מדי כסף בפוליטיקה. באירופה בריסל נראית מרוחקת. יותר מדי פעמים מקבלי ההחלטות שכחו שהדמוקרטיה צריכה להגיע מלמטה למעלה, ולא ההיפך".

 

50 שנים של כיבוש זה טירוף"

בפתח העצרת נאם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, וניצל את נאומו האחרון בתפקיד במעמד זה בעיקר כדי להתייחס למלחמה הקשה בסוריה, אך גם תקף את המדיניות הישראלית כלפי הפלסטינים: "10 שנים של הרחבת התנחלויות בלתי חוקיות ו-50 שנים של כיבוש - זה טירוף. הפלסטינים לא יכולים להמשיך לחיות תחת כיבוש ישראלי. להחליף את פתרון שתי המדינות במבנה של מדינה אחת יזרע הרס. זה ישלול מהפלסטינים את חירותם ואת עתידם הראוי, וירחיק את ישראל עוד יותר מחזונה לדמוקרטיה יהודית אל עבר בידוד עולמי".

 

באן קי מון בנאומו האחרון כמזכ"ל האו"ם בעצרת הכללית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באן קי מון בנאומו האחרון כמזכ"ל האו"ם בעצרת הכללית(צילום: AFP)
 

אך חלק ניכר מנאומו של מזכ"ל האו"ם התייחס כאמור למלחמת האזרחים המדממת בסוריה, המתנהלת זה שש שנים וכבר גבתה את חייהם של יותר מ-300 אלף בני אדם. באן הפנה אצבע מאשימה וקשה כלפי הממשל הסורי: "המשטר הסורי אחראי להרג המוני של אזרחים. המשטר הסורי ממשיך להפציץ שכונות ולענות אלפי עצורים באופן שיטתי". בהמשך חידד כי גם על מדינות נוספות בעולם אחריות למצב בסוריה: "לפטרונים החזקים שמשמרים את מכונת המלחמה גם כן יש דם על הידיים".

 

"באולם כאן יש היום נציגי ממשלות שהתעלמו מהמלחמה, אפשרו אותה, מימנו אותה, השתתפו בה ואפילו תכננו וביצעו דברים איומים נגד אזרחים", הוסיף באן. "הרבה קבוצות שונות במדינה רצחו אזרחים – אבל אף אחד לא רצח יותר מהמשטר הסורי".

 

135 ראשי מדינות וראשי ממשלות מגיעים השנה לכינוס, ולצדם יותר מ-50 שרים, שינסו לפתור את שתי הבעיות שמטרידות כעת יותר מכול את העולם: משבר הפליטים הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה והסכסוך בסוריה. גם איום דאעש ומתקפות הטרור שמבצעים ארגוני טרור אחרים ברחבים העולם צפויים לתפוס מקום מרכזי בין הנושאים שיועלו לסדר היום.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא ברזיל מישל טמר, שנכנס רק לפני כחודש לתפקידו במקום דילמה רוסף, שהושעתה מתפקידה על רקע פרשות שחיתות, היה הנשיא הראשון שנאם באירוע. הוא ניצל את המעמד כדי להבהיר כי השעייתה של רוסף הייתה חוקית ו"נעשתה בכבוד מוחלט כלפי החוקה הברזילאית". גם טמר התייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני, והבהיר כי מדינתו תומכת בפתרון שתי מדינות עם גבולות שיוכרו על ידי הקהילה הבינלאומית, וקרא למדינות העולם לעודד חידוש מו"מ בין הצדדים.

 

בין המנהיגים הנוספים שינאמו היום ישנה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, שתערוך את הופעת הבכורה שלה על הבמה הבינלאומית, פחות משלושה חודשים אחרי שהבריטים הצביעו בעד פרישה מהאיחוד האירופי. נואמים נוספים ובולטים הערב יכללו את נשיא צרפת פרנסואה הולנד, מלך ירדן עבדאללה השני, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
    

לפי האו"ם, במהלך הכינוס ייערכו 545 פגישות, והמזכ"ל באן עצמו ישתתף ב-62 אירועים. ביום רביעי הוא יעמוד בראש כנס שיעסוק בהתחממות הגלובלית – נושא שאותו הציב באן בראש סדר העדיפויות שלו בשנים האחרונות. מועצת הביטחון של האו"ם תערוך ביום חמישי כינוס שיעסוק בשיפור האבטחה בענף התעופה, והיא עשויה להקדיש דיון נפרד למניעת ניסויים גרעיניים. גם הגורמים שהיו מעורבים בחתימה על הסכם הגרעין עם איראן צפויים להיפגש ביום חמישי, וכך יעשה גם הקוורטט לענייני המזרח התיכון שמנסה לקדם את חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא היום בשעות הצהריים לארצות הברית, והוא צפוי להיפגש מחר עם הנשיא אובמה ולנאום בעצרת האו"ם ביום חמישי. נתניהו אמר לפני צאתו כי מדובר בשבוע מדיני חשוב מאוד למדינת ישראל. "בעצרת אני אגיד את האמת של ישראל. כל הקהילה הבינלאומית אומרת היום שצריך להילחם בטרור בנחישות ובאופן בלתי מתפשר. הם חייבים גם לתמוך במאבקה הנחוש והבלתי מתפשר של ישראל בטרור", אמר נתניהו. 

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו כי בפגישה הצפויה עם נשיא ארה"ב, נתניהו יודה לו באופן אישי על הסכם הסיוע הביטחוני שנחתם בשבוע שעבר, "הסכם שמבטא את עומק היחסים האסטרטגיים והברית בין ישראל לבין ארה"ב. ראש הממשלה נתניהו מתכוון לשוחח בפגישתו עם אובמה על האתגרים וההזדמנויות במזרח התיכון והדרך לקדם יחד שלום וביטחון".


פורסם לראשונה 20/09/2016 16:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ברק אובמה בעצרת האו"ם
צילום: AP
מומלצים