שתף קטע נבחר

ארדואן בעצרת האו"ם: "ניסיון ההפיכה - תקיפה נגד העולם כולו"

הנשיא הטורקי קרא בעצרת הכללית של האו"ם למנהיגי העולם "לנקוט את כל הצעדים הנחוצים" כדי להפיל את איש הדת פתהוללה גולן, שאותו מאשים ארדואן בניסיון ההפיכה שכשל לפני כחודשיים: "זה היה אקט נגד העולם כולו". על סוריה: "פעילותנו הצבאית מסייעת לכונן שלום". לישראל קרא: הפסיקו ההפרות בהר הבית

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

כחודשיים לאחר ההפיכה הצבאית שנכשלה בטורקיה, ובתום שבועות ארוכים של מסע טיהור קשוח של ממשלת טורקיה בכל מוסדות הממשל, קרא הערב (ג') נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, למנהיגי העולם "לנקוט את כל הצעדים הביטחוניים הדרושים כדי להפיל את (איש הדת) פתהוללה גולן". ארדואן טוען כי גולן ואנשיו הם האחראים לניסיון ההפיכה.

 

בנאום בעצרת הכללית של האו"ם אמר ארדואן: "אני קורא, מבמה זו, לכל חברינו, לנקוט את כל הצעדים הנחוצים נגד ארגון הטרור של גולן כדי שיגנו גם על עצמם ועל עתידם. ניסיון ההפיכה היה מתקפה נגד העולם כולו".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בהמשך קרא ארדואן לפתרון מהיר למשבר הקשה בסוריה. "הפעילות הצבאית של טורקיה בצפון סוריה הובילה לכינון שלום, איזון ויציבות באזור שנכבש על ידי חוסר תקווה", אמר. "אין לנו עניין בשטח סורי - סוריה שייכת לעם הסורי". בהקשר הישראלי אמר ארדואן כי על ישראל לכבד את הקדושה בהר הבית ועליה להפסיק את ההפרות שהיא מבצעת שם.

 

מוקדם יותר נאם גם הנשיא האמריקני, ברק אובמה, בפעם האחרונה, בכינוס השנתי של העצרת הכללית, והתייחס לסוגיה הפלסטינית ולמדיניות הישראלית. "גם הישראלים וגם הפלסטינים צריכים להבין שיהיה להם יותר טוב אם הפלסטינים יכירו בקיומה של ישראל", אמר אובמה. "אבל ישראל חייבת להכיר בכך שאי אפשר להמשיך את הכיבוש. ישראל לא יכולה להמשיך לכבוש אדמות פלסטיניות. הפלסטינים יודעים כי עליהם לצאת נגד ההסתה, וישראל יודעת כי היא לא יכולה להמשיך להחזיק בהתנחלויות לעד".

 

בפתח העצרת נאם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שגם הוא תקף את המדיניות הישראלית כלפי הפלסטינים: "10 שנים של הרחבת התנחלויות בלתי חוקיות ו-50 שנים של כיבוש - זה טירוף. הפלסטינים לא יכולים להמשיך לחיות תחת כיבוש ישראלי. להחליף את פתרון שתי המדינות במבנה של מדינה אחת יזרע הרס. זה ישלול מהפלסטינים את חירותם ואת עתידם הראוי, וירחיק את ישראל עוד יותר מחזונה לדמוקרטיה יהודית אל עבר בידוד עולמי".

 

135 ראשי מדינות וראשי ממשלות הגיעו השנה לכינוס העצרת של האו"ם, ולצדם יותר מ-50 שרים, שינסו לפתור את שתי הבעיות שמטרידות כעת יותר מכול את העולם: משבר הפליטים הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה והסכסוך בסוריה. גם איום דאעש ומתקפות הטרור שמבצעים ארגוני טרור אחרים ברחבים העולם צפויים לתפוס מקום מרכזי בין הנושאים שיועלו לסדר היום.

 

לפי האו"ם, במהלך הכינוס ייערכו 545 פגישות, והמזכ"ל באן עצמו ישתתף ב-62 אירועים. ביום רביעי הוא יעמוד בראש כנס שיעסוק בהתחממות הגלובלית – נושא שאותו הציב באן בראש סדר העדיפויות שלו בשנים האחרונות. מועצת הביטחון של האו"ם תערוך ביום חמישי כינוס שיעסוק בשיפור האבטחה בענף התעופה, והיא עשויה להקדיש דיון נפרד למניעת ניסויים גרעיניים. גם הגורמים שהיו מעורבים בחתימה על הסכם הגרעין עם איראן צפויים להיפגש ביום חמישי, וכך יעשה גם הקוורטט לענייני המזרח התיכון שמנסה לקדם את חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים