שתף קטע נבחר

הבדיקות הוכיחו בוודאות: יש סלמונלה - יוניליוור עצרה את ייצור כריות

אתמול הודיעה יוניליוור על אינדיקציה ראשונית להימצאות סלמונלה בדגני הבוקר של תלמה והמוצרים נשלחו לבדיקות מעבדה. עכשיו זה ודאי: יש זיהום. המוצרים שיוצרו ב-18, 19 ו-20 בספטמבר - יושמדו. יוניליוור טוענת: אף מוצר לא הגיע למדפים. משרד הבריאות: "ממשיכים במעקב הדוק"

יוניליוור הודיעה הבוקר (ו') כי בהמשך להודעתה אתמול, כי נתגלתה אינדיקציה ראשונית לסלמונלה  בשלושה תאריכי ייצור של כריות נוגט 750 גרם, החברה ערכה בדיקות מעבדה שהעלו שאכן המוצרים זוהמו. הם יושמדו בקרוב. מדובר באחד המותגים הפופולריים ביותר של החברה. החברה עצרה את הייצור במכונה D ב-20 בספטמבר ומשרד הבריאות לא התיר לה לחדש אותו מאז. המותג כריות מיוצר אך ורק במכונה זו. עקב כך נעצר ייצור כל סוגי ה"כריות", כולל מילויים שאינם נוגט.

   

דגני הבוקר כריות נוגט ()
דגני הבוקר כריות נוגט

 

מיוניליוור נמסר: "בהמשך להודעה מאמש ולאחר שקיבלנו הבוקר אישור סופי מהמעבדה החיצונית, להלן הודעה מעודכנת: בסדרת ייצור של מוצר כריות נוגט 750 גר׳ של תלמה, שיוצרה בתאריכים 20-19 בספטמבר 2016, נמצא חשש להמצאות סלמונלה. משרד הבריאות עודכן. האריזות שיוצרו בסדרה זו נתונות בהסגר מלא מרגע ייצורן ולא יצאו לשיווק - החברה ביצעה בדיקה פיזית של המשטחים שבהסגר, כולל מדבקות הזיהוי שעליהם והתאמת המדבקות לתכולה. לאחר השלמת כלל הבדיקות, נמצא שכל האריזות שיוצרו בסדרת ייצור זו אכן נמצאות בהסגר והחל נוהל השמדה. השמדת האריזות תושלם בתחילת שבוע הבא.

 

"החברה מבהירה שכל המוצרים ששווקו ונמצאים על המדפים - עברו בדיקות ובטוחים לצריכה. בעקבות האירוע שהתרחש לאחרונה במפעלנו בערד, הרחבנו את מערך הבקרה והפיקוח, זאת כדי לוודא ששום מוצר לא יגיע אל השוק בטרם קבלת תוצאות מעבדה מיקרוביאליות תקינות. החברה פועלת על פי הנחיות משרד הבריאות ועל פי הסטנדרטים המחמירים של יוניליוור העולמית, כדי להבטיח שכל מוצריה יגיעו למדפים לאחר בדיקות איכות קפדניות ושהם תקינים ובטוחים לצריכה". 

 

מפעל יוניליוור בערד, בו התגלתה התקלה (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מפעל יוניליוור בערד, בו התגלתה התקלה(צילום: בראל אפרים)

 

מדובר בשלושה תאריכי ייצור: תאריך ייצור 18 בספטמבר 2016, תוקף 13 בספטמבר 2017 קו אריזה D; תאריך ייצור 19 בספטמבר 2016, תוקף: 14 בספטמבר 2017 קו אריזה D ותאריך ייצור 20 בספטמבר 2016, תוקף: 15 בספטמבר 2017 קו אריזה D.

 

משרד הבריאות: החברה החלה בתחקיר עומק

לטענת החברה, היא פעלה מיד עם היוודע דבר הזיהום. במשרד הבריאות אישרו את הדברים. המשרד מסר ל-ynet כי ב-20 בספטמבר, יוניליוור קיבלה הודעה טלפונית ראשונית מהמכון למיקרוביולוגיה של מזון על תוצאה חשודה שעלתה בבדיקה מהירה (Vidas) במוצר כריות נוגט 750 גרם שיוצר ב-18 בספטמבר. סיום הבדיקה וקבלת התוצאות הסופיות התקבלו ביום שישי 23 בספטמבר. הודעה ראשונית נמסרה למשרד ביום קבלת ההודעה הטלפונית מהמעבדה.

 

עוד מסר כי "בהתאם להנחיות המשרד ככלל שיווק המוצרים מותנה בבדיקות מעבדה תקינות, על כן המוצר ממתין עד לקבלת תוצאות תקינות ואינו משוחרר לשיווק. עם קבלת ההודעה נעשו כל הפעולות האפשריות כדי להבטיח זיהוי ודאי וחד משמעי, הפרדה וסימון של כל המשטחים החשודים".

 

כן מסר המשרד כי "הייצור במכונה D הופסק ב-20 בספטמבר. לאור החשד שהעלתה המעבדה החלו בפעולות ניקוי וחיטוי עם הפסקת הייצור באותו היום. פעולות אלו ממשיכות כעת. פעולה זו באה נוסף על פעולות החיטוי והניקוי השגרתיות.

 

"על אף שהתקבלה תוצאה חריגה באצווה שיוצרה ב-18 בספטמבר בלבד, כל סדרת תארכי הייצור 18, 19 ו-20 בספטמבר מיועדת להשמדה בתחילת שבוע הבא, בתאום עם שירות המזון המחוזי במשרד הבריאות.

 

"החברה החלה בתחקיר עומק החל מניתוח חומרי גלם, תשתיות ועד תהליך ייצור המוצר לצורך זיהוי נסיבות הזיהום. כחלק מהתחקיר הוגברה תכנית דיגום בקו הייצור של כריות. משרד הבריאות ממשיך במעקב הדוק".

 

זיהום שני בחודשיים

זו הפעם השנייה שהמפעל מתמודד השנה עם זיהום סלמונלה. ב-28 ביולי נחשף כי החברה הסתירה זיהום שאירע חודש קודם לכן, למרות שגופי תקשורת ובהם ynet שאלו את החברה אם אירע אירוע חריג במפעל שלה. יוניליוור נאלצה להודות בזיהום ואז אולצה לפרסם את תאריכי הייצור והתפוגה של המוצרים שזוהמו.

היו אלה כמה מוצרים שיוצרו במכונה B: קורנפלקס של אלופים 750 גרם, משני תאריכי ייצור, קורנפלקס בד"ץ 750 גרם, מארבעה תאריכי ייצור וכן קוקומן צדפים 750 גרם, משני תאריכי ייצור.

 

החברה טענה אז שהמוצרים לא יצאו לציבור, אך צרכנית דיווחה שברשותה מוצר קורנפלקס תלמה מאחד התאריכים - והתברר כי כמה מאות אריזות מהתאריכים הנגועים נשלחו לסניפי שופרסל. בחברה טענו שהאשמה נעוצה בעובד של חברה חיצונית שמנהלת את המחסן שהחליף בין תאריכי משטחים.

 

מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל התנצלה אז ואמרה: "יתכן שהיינו צריכים לנהוג אחרת". לטענתה התכוונה לשלב הראשון של הפרשה, אז החברה הסתירה את דבר הזיהום משום שלפי נהלי משרד הבריאות, היא לא מחויבת לדווח על זיהום שנעצר בשער המפעל. רק שהחברה היתה אמורה לענות לשאלות מפורשות של עיתונאים ולא להסתיר מידע, כיוון שהוא כבר דלף. גבריאל הסכימה שיתכן שהיה על החברה לנהוג אחרת. לגבי המוצרים המזוהמים שיצאו מהמפעל אמרה שלחברה לא היה שום מידע על כך.

 

משרד הבריאות החל במעקב אחר המפעל ואף שלל ממנו את תקן GMP (כללים שאמורים להבטיח תנאי ייצור נאותים). לאחרונה פרסם המשרד כי התקן הוחזר, לאור בקשת החברה ולנוכח ביקורת רציפה של המשרד במפעל. במקביל, המכירות של דגני הבוקר של יוניליוור שבשיא המשבר צללו ב-90% במותגים מסוימים וברשתות מסוימות, החלו להתאושש, אם כי עדיין לא חזרו לנתונים של ימי טרום המשבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים