שתף קטע נבחר

בין ניסוי גרעיני לאסון טבע: ביקור ישראלי סוער בצפון קוריאה

בדיוק בשבוע שבו נערך הניסוי הגרעיני העוצמתי ואירע אסון הטבע הקשה, ביקרו תיירים ישראלים בצפון קוריאה. איך היו החוויות שלהם דווקא בתקופה זו במדינה המסוגרת בעולם, ואיך התייחסו השלטונות לאירועים האחרונים במקום? צפו בראיון באולפן ynet

חנויות ענק, לינה במלון בן עשרות קומות, ביקור במגדל עם להביור - סמל למשק האוטרקי של המדינה, משחק כדורגל באצטדיון בן 150 אלף מושבים, בילוי יום העצמאות מעוטר בניסוי גרעיני מוצלח ושלוש קידות בפני גופותיהם החנוטות של מנהיגי האומה במאוזוליאום הלאומי: אלה רק חלק מהאטרקציות שנחשף אליהם משה וטבו (68) מהרצליה בטיול מאורגן של קבוצת ישראלים בצפון קוריאה.

 

"הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה" היא ממש לא דמוקרטיה. המדינה הממוקמת בחצי האי הצפוני של קוריאה היא מדינה שידעה הרבה דם במלחמות ורעב כשהמשטר הטוטליטארי של משפחת קים מטיל אימה על האזרחים.

הממשל שידוע בהפרת זכויות אדם, בהיעדר שקיפות ובניהול משק פנימי ומסוגר, החליט לפתוח את שערי המדינה גם בפני התייר הישראלי. משה וטבו בן ה-68 מהרצליה הוא אחד מבין 24 התיירים הישראלים שהגיעו בטיול המאורגן הראשון למדינה. "אחרי שראיתי את המודעה מיד ידעתי שאני רוצה לנסוע, ואשתי שאלה אם אני רוצה גם לחזור",  מספר משה, "אבל האמת היא שהם מאוד השתדלו, היו שירותיים ופינקו אותנו בלי סוף".

 

משה ושאר חברי הקבוצה עלו על טיסה מנתב"ג לקייב, משם לבייג'ינג - שם לנו לילה ועלו על טיסה של חברת התעופה הצפון קוריאנית לפיונגיאנג, שם המתינו עשרות קצינים וחיילי צבא שבדקו ביסודיות את החפצים, ואז עלו לאוטובוס אל בית המלון עם מדריכים מקומיים וגם "משגיח מיוחד", לדברי משה.

כרזות בצפון קוריאה ()
כרזות בצפון קוריאה

"ראינו כתבות בטלוויזיה שאין שם אוכל, שכל הזמן מצלמים אותך, שאתה נרדף, אבל הגענו למלון בן 44 קומות והתיישבנו לאכול ארוחת ערב בת 15 מנות במסעדה המסתובבת שעל גג המגדל", מספר התייר הנלהב. "המונומנטים שראינו בעיר הבירה הם עצומים וכוללים את שער הניצחון שלהם, מלון הפירמידה המפורסם ריוגיונג, בן 105 הקומות, פסל עצום של סוס דוהר המסמל את העובד הצפון-קוריאני שנדרש לעבוד בכל יום מהר טוב ויעיל יותר ועוד".

 

בשיאו של הטיול חל יום העצמאות של המדינה, בו נעשה הניסוי הגרעיני האחרון של המדינה. את הניסוי שעבר בהצלחה הגדירו המדריכים כ"בדיקה סופית של יכולת גרעינית" והרגיעו את התיירים שמדובר בנשק גרעיני לצרכי הגנה. בבוקר הגיעו התיירים למאוזוליאום שבעיר שבו חנוטות גופותיהם של מנהיג צפון קוריאה קים איל סונג שמחזיק בתואר הנצחי "הנשיא" וגם היום הצפון קוריאנים מדברים עליו כך, בחדר סמוך חנוטה גופתו של בנו וממשיך דרכו קים ג'ונג איל הנושא בתואר הנצחי "היו"ר".

עיתון צפון-קוריאני. אסור לקפל את תמונתו של קים
עיתון צפון-קוריאני. אסור לקפל את תמונתו של קים

"זו חוויה מאוד מיוחדת. אתה נכנס לחדר של 50X50 מטרים בטמפרטורה מאוד נמוכה, כשבמרכז כל חדר כזה גופה חנוטה. אתה מתקרב לגופה וקד בפניה שלוש קידות כמנהג המקומי" מספר משה "בחלל סמוך נמצאות כל המתנות, התארים והדיפלומות שקיבלו המנהיגים". "חשוב לציין שאת התהילה הזאת מקבלים רק המנהיגים שנפטרו ולא תמצא אזכורים לשליט הנוכחי כמו שתראה את הפסלים הגדולים של המנהיגים שנפטרו. השנה בצפון קוריאה עכשיו היא 105, משום שהם התחילו לספור את השנים עם הולדתו של הנשיא הנצחי".

 

משה מתאר אדיבות ושירותיות, יחס חם וצמא לאירוח תיירים מכל העולם. הסיבה נעוצה במרשל כמובן. "אנחנו הבנו מהמדריכים שיש הנחיה של המרשל שהוא רוצה תוך ארבע שנים מיליון תיירים בשנה בצפון קוריאה, והם בונים בתי מלון מפוארים בקצב מסחרר. הם מאוד טובים ונחמדים לתיירים. ביקשנו לראות סופרמרקט, למשל, והגענו למקום ענק עם מוצרים מכל העולם".

מבני ענק בעיר פיונגיאנג ()
מבני ענק בעיר פיונגיאנג

אולם חלון הראווה שניסו השלטונות בצפון קוריאה להציג לתיירים הישראלים לא החזיק זמן רב. גשר שקרס בעקבות סופה גרם לשינוי תוואי אוטובוס המטיילים וחשף הצצה לעוני. "כשניסינו לחזור מהצפון לעיר הבירה עצר אותנו הצבא והסיט את האוטובוס בגלל שקרס גשר בעקבות הגשמים. את התיירים הם מביאים לערים הגדולות ומציגים שפע אבל בערים הקטנות ובכפרים שעברנו דרכם ראינו עוני והזנחה, הכבישים היו עם בורות והבתים נראו מוזנחים מאוד. לא רצינו להביך את המדריכים אז לא שאלנו אבל הבנו לבד מה אנחנו רואים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים