שתף קטע נבחר

בסטרס? בלי תרופות - דרכים טבעיות להעלים מתחים

דגים, קיווי ותה שחור, תוספי תזונה ופעילות גופנית שיכולה להקל על התופעות - כיצד משפיעים מצבי לחץ וסטרס שנפוצים מאוד בתקופת החגים על הבריאות שלנו ומה ניתן לעשות?

תקופת החגים שבפתח גורמת לרבים מאתנו לחוות מצבי לחץ, מתח, סטרס ועייפות. למצבים אלו יש השפעה מרחיקה לכת גם על מצבנו הגופני ולמעשה כמעט על כל היבט בחיינו. מצבי לחץ ומתח יוצרים שרשרת של תגובות פיזיולוגיות, שעם הזמן מעמיסות על מערכות הגוף מעבר למה שהן מסוגלות לשאת.

 

המונח "לחץ", או בהגדרתו המקצועית "מצב עקה", מתאר שיבוש או שינוי כלשהו בחיינו - גופני, רגשי או נפשי. מצבים אלה מעמיסים על מערכות הגוף מעבר למה שביכולתן לשאת, אך עם זאת, חייבת להיות מידה מאוזנת של לחץ בחיינו.

 

מנגד, גם אם כל הלחץ יהיה מהסוג החיובי, מנה גדושה ממנו עלולה למוטט את הגוף ולהביא ל"נפילות" נפשיות או רגשיות. לכן, חשוב לווסת את הלחץ ולמצוא את האיזון הנכון.

 

קראו עוד:

סטרס זה משמין: 24 נזקים שגורם הלחץ

זהו בעצמכם: 10 סימנים בגוף שאומרים - אתם בסטרס

בלי לחץ! איך עוברים לחיים נטולי סטרס

 

הגורמים למצבי עקה: מפגשים משפחתיים, אירועים משמחים דוגמת חתונה או מעבר דירה, לחצים בעבודה, פרידה מאדם קרוב, קשיים פיננסיים, בעיות חברתיות, מחלות, ניתוחים, פציעות, רעב ממושך ואף שינויים הורמונליים המתרחשים במהלך החיים.

 

אדם המצוי במצב של סטרס עלול לחוש מגוון תסמינים פיזיולוגיים, כגון עצבנות ואי שקט, דופק מואץ, קשיי שינה, שרירי צוואר תפוסים, ירידה בתפקוד המיני, הפרעות ריכוז וזיכרון, הפרעות במערכת העיכול, כאבי ראש, בחילות ואף לחץ או כאבים בחזה.

 

מה קורה לגופנו בזמן לחץ ומתח?

כאשר אנו לחוצים, מתוחים או תשושים, מגיב הגוף בשלושה שלבים:

 

האזעקה (Alarm) – בשלב הראשון, כחלק ממנגנון הישרדותי-אבולוציוני, הגוף נכנס לדריכות לאחר שזיהה גורם המאיים עליו. בשלב זה מפרישה מערכת העצבים של הגוף אדרנלין ונוראדרנלין.

 

התנגדות (Resistance) – בשלב השני מנסה הגוף להתמודד עם הגורם המאיים על ידי הפרשת הורמוני דחק מבלוטת יותרת הכליה – גלוקוקורטיקואידים (קורטיזול) ומינרלוקורטיקואידים (אלדוסטרון).

 

תשישות (Exhaustion) – שלב זה מופיע במצבים בהם המתח נעשה ממושך וכרוני, ובו מתחיל להיגרם נזק ארוך טווח למערכות הגוף השונות.

 

כשמצב הסטרס מתמשך, נוצר מחסור באנרגיה האדפטוגנית של הגוף וחל ניצול מוגבר של מאגר הוויטמינים והמינרלים שברשותו. דלדול זה והירידה בתפקוד המערכות האחראיות על תגובת הגוף למצבי לחץ, עלולים להביא לתחושות שחיקה ועייפות מצטברת.

  

מלבד עייפות המקשה על התפקוד היומיומי, עלולים מצבי המתח המתמשכים לעודד את התפתחותן של מחלות רבות, כגון מחלות קרדיווסקולאריות, בעיות במערכת העצבים, מחלות אוטואימוניות, התפתחות תאי סרטן, אסטמה, הפרעות במחזור החודשי, מעי רגיז ומחלות מעיים.

 

סטרס ממושך פוגע גם בתפקוד מערכת החיסון של הגוף, מה שחושף אותנו להצטננויות ולזיהומים שונים.

 

מעי רגיז ומחלות מעיים. הנזקים שהלחץ גורם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעי רגיז ומחלות מעיים. הנזקים שהלחץ גורם(צילום: shutterstock)

 

כיצד להתמודד עם מצבי סטרס?

שגרת החיים התובענית אינה תמיד מאפשרת הימנעות ממצבי לחץ ומתח. עם זאת, חשוב לדעת לזהות אותם כשהם מתרחשים, להתמודד איתם בצורה נכונה וכך למנוע חלק מהנזקים שהם עלולים לגרום.

 

פעילות גופנית – פעילות גופנית סדירה כמו ריצה או שחייה, גורמת לתחושה פיזית ונפשית טובה ולשחרור המתח שנצבר ביומיום. הפעילות מסייעת בנטרול הורמונים קטכולאמינים המופרשים בעת מתח ומשפיעים על קצב פעולת הלב, כלי הדם ופעילות המוח.

 

תמי קיס, מנהלת מקצועית ברשת מועדוני הכושר GREAT SHAPE אומרת כי באמצעות פעילות גופנית מתמשכת אנחנו בונים מערכת הגנה בגוף בפני מתח שלילי מצטבר.

 

במהלך פעילות גופנית משתחררים הורמונים המאפשרים לנו להגיב מהר יותר ובעוצמה רבה יותר לגירויים חיצוניים. כלומר, באמצעות פעילות גופנית אפשר לשפר את היכולת שלנו להתמודד עם קושי, התנגדות ואתגרים בפחות אנרגיה ממה שהיינו משתמשים לו לא עסקנו בפעילות גופנית.

 

אנשים העוסקים באופן קבוע בפעילות גופנית מסוגלים בקלות רבה יותר להיכנס למצב מנוחה והרפיה. אימון גופני משפיע על מחזור הדם וקצב הלב ובכך משתפרת היכולת לעבור ממצב מלחיץ למצב מנוחה.

 

הרפיה – טכניקות של הרפיה, כמו גם מדיטציה ויוגה, נותנות לנו כלים להרגעת הגוף ולהתמודדות עם מצבי סטרס.

 

תזונה נכונה – על מנת לצמצם תחושות של מתח ולחץ, מומלץ להימנע מצריכת מזונות מעוררים המכילים קפאין כגון קפה, תה וקולה. רצוי להימנע מצריכת אלכוהול, המעכב בין השאר ספיגת ויטמיני B בגוף, אשר חיוניים להתמודדות במצבי סטרס. הקפידו על תזונה המכילה מזונות מלאים (קמח, חיטה ואורז) ועשירה בירקות ופירות.

 

תוספי תזונה

תוספי תזונה יכולים להגן על גופנו מפני השפעות הלחץ המודרני. שפע של עזרה מזומן לנו בתוספי תזונה וביניהם ממשפחת ויטמיני B ו-C החיוניים לגופנו: הם מסיסי מים, הגוף אינו צובר אותם וכמות עודפת מהם תופרש החוצה במהירות. קבוצת ויטמיני B נחשבת לטובה ביותר בזכות עבודה על איזון מערכת העצבים והפחתת מצבי לחץ ומתח.

 

בשנים האחרונות עלתה המודעות לשימוש בחומצת השומן החיונית מסוג אומגה 3, נמצא כי אצל אנשים הסובלים מדיכאון קיימת רמה נמוכה של אומגה 3 האחראית בין היתר לבריאות המוח, העלאת המצב רוח, שיפור תהליכי למידה ועוד.

 

מגנזיום - מינרל חשוב ומרכזי לבריאות הלב וכלי הדם. כמו כן מוכר כמינרל נוגד-מתח בזכות השפעתו המרגיעה ולכן מסייע ביעילות להפחתת סטרס נפשי, להירדמות קלה, לכאבי ראש.

 

תזונה לוחמת במתח – איך זה עובד?

תזונה מזינה יכולה לנטרל את ההשפעה של מתח על ידי חיזוק במערכת החיסונית והשפעה מיטבה על מערכת העצבים. אילו מזונות מפיגים מתח?

 

פחמימות מורכבות: תהליך העיכול של פחמימות מורכבות הינו איטי והדרגתי, שחרור הסוכר לדם מתבצע באיטיות ואינו גורם להיפרגליקמיה (עליית סוכר חדה בדם). צריכת פחמימות מורכבות מעלות את רמות הסרוטונין בגוף ובכך בין היתר תורמות לתחושת השובע, שיפור המצב רוח ושמירה על אנרגיה לאורך זמן. דוגמאות לפחמימות מורכבות: דגני בוקר מחיטה מלאה, לחמים, פסטות, כמו גם דייסת שיבולת שועל.

 

קיווי- נמצא בראש הרשימה של המזונות העשירים בוויטמין C. מחקרים מצביעים על כך שוויטמין C יכול להפחית את רמות הורמוני הלחץ תוך חיזוק המערכת החיסונית. במחקר אחד שנעשה בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה, רמת לחץ הדם ורמות הקורטיזול (הורמון הסטרס) חזרו למסלולם במהירות רבה יותר כאשר הנבדקים נטלו ויטמין C לפני משימה מלחיצה.

 

דגים המכילים כמות גבוהה של אומגה 3 - דגים שומניים המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 הנמצאות בדגים כמו סלמון וטונה, יכולים למנוע עלייה של הורמוני הלחץ ולהגן מפני מחלות לב, מצבי רוח משתנים, דיכאון, תסמונת קדם וסתית ועוד.

 

תה שחור- מחקרים מראים כי תה שחור יכול לעזור להתגבר על מצבי לחץ במהירות רבה. מחקר אחד השווה בין אנשים ששתו 4 כוסות תה ביום למשך שישה שבועות לבין אנשים ששתו דמוי תה. אלה ששתו את התה האמתי דיווחו על רוגע ונמצא כי היו להם רמות נמוכות יותר של קורטיזול לאחר מצבי לחץ.

 

הכותבת היא נטורופתית סולגאר וסופהרב

 

כך נראים נזקי הלחץ לבריאות:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השיטות הבריאות שיעזרו לצאת מהלחץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים