שתף קטע נבחר

ארה"ב: השתלת זרועות מוצלחת בגופו של חייל קטוע גפיים

לפני 6 שנים נקטעו ידיו ורגליו של ג'ון פק בן ה-31 במהלך שירותו הצבאי באפגניסטן. באוגוסט האחרון הוא עבר ניתוח מורכב ובגופו הושתלו זרועותיו של צעיר שמת פחות מיומיים קודם לכן. "אני אסיר תודה למשפחת התורם", אמר פק הערב, "עכשיו אני יכול להגשים את החלום להיות שף"

תקווה חדשה לפצוע המלחמה: ג'ון פק, שידיו ורגליו נקטעו ב-2010 במהלך שירותו הצבאי באפגניסטן, עבר בהצלחה ניתוח להשתלת זרועות. הערב הוא הופיע לראשונה בציבור, לאחר חודשי השיקום הראשונים שעבר, והציג את הזרועות החדשות כשהוא מניע אותן קלות.

 

צפו בג'ון פק במסיבת העיתונאים בה הציג את זרועותיו החדשות:

 

 

בקיץ האחרון הובל פק על כיסא גלגלים לחדר הניתוח בבית החולים בריגהם שבבוסטון, לניתוח שישנה את חייו: במשך 14 שעות עמלו הרופאים על השתלת זרועות מתורם צעיר שנקבע לו מוות מוחי 36 שעות קודם לכן.

 

במהלך הניתוח המורכב חוברו לגופו של פק כלי הדם, סיבי העצב, השרירים, הרקמות, העצמות והעור. פק בן ה-31 התעורר מההרדמה ביום שלמחרת, כשהוא מחובר לזרועות של אדם אחר.

 

לפני שיוכל להניע את אצבעותיו החדשות, עליו יהיה להמתין עד לצמיחת סיבי העצב, תהליך ממושך האורך חודשים. בתקופה זו הוא עלול לסבול מתחושות מוזרות כמו תחושת שריפה או תחושת זרמים חשמליים.

 

הכאבים ליוו אותו כבר במהלך האישפוז: "באחד הימים בכיתי ביחידה לטיפול נמרץ" סיפר פק, "הכאב היה עז, גם עם התרופות הרבות שקיבלתי. אמרתי לרופא התורן שאינני יכול לשאת את הכאב וביקשתי שיסיר את הזרועות".

 

אבל בסופו של דבר פק היה חזק. לאחר שמצבו התייצב הוא שוחרר לביתו כשזרועותיו מקובעות כדי להגן עליהן מכל מאמץ. רק בעוד שנה ניתן יהיה להעריך אם תהיה לו תחושה בקצות האצבעות.

 

בקושי יכול היה לסבול את הכאב, אבל בסוף היה חזק (צילום: בית החולים בריגהאם, בוסטון)
בקושי יכול היה לסבול את הכאב, אבל בסוף היה חזק(צילום: בית החולים בריגהאם, בוסטון)

 

בינתיים, הוא צריך ללמוד מחדש את שגרת היום יום: תהליכים פשוטים כמו קימה ממיטה או ישיבה צריכים להתבצע בזהירות רבה, כדי לא לפגוע בזרועות המושתלות.

 

"אני אסיר תודה למשפחת התורם שנתנה לי את ההזדמנות לאחוז שוב במשהו בידיי, ואת היכולת להגשים את חלומי להיות שף".  

 

עד כה בוצעו כ-70 השתלות זרועות ברחבי העולם. לפני כשנתיים הציג בית החולים בבוסטון את וויל לוצנהייזר, מרצה לקולנוע בן 40 שארבע גפיו נקטעו בעקבות זיהום של חיידק סטרפטוקוק והוא עבר השתלת זרועות מתורם אנונימי בבנק האיברים בניו אינגלנד.

 

במהלך הניתוח חוברו מחדש כלי דם, סיבי עצב, שרירים ועצמות, ולאחר שבקצות האצבעות נראו זרימת דם תקינה ופעילות מוטורית ועצבית, נתפר העור והזרועות קובעו וגובסו.

 

הרופאים, שניבאו כי יעברו עוד שנים ארוכות עד שיוכל להזיז את ידיו באופן מורכב, נדהמו מהתקדמותו המהירה. הוא הראה כיצד הוא מותח את זרועו שעדיין מקובעת ומגובסת, "לא היה כאן כלום קודם לכן, כך שגם התנועה הזו היא מדהימה", אמר לוצנהייזר.

 

השתלת זרועות: כך מתבצע התהליך

ראשית, הזרועות שנתרמו עוברות הכנה לקראת ההשתלה, בה חושפים את כלי הדם, סיבי העצב והעצמות שיחוברו למנותח.

 

בהליך הניתוח משתתף כאמור צוות רפואי גדול, שכולל כירורג כלי דם האמון על חיבור כלי הדם, אורתופד שמחבר את העצמות והשרירים, נוירוכירורג שאחראי על חיבור סיבי העצב העדינים ומנתח פלסטי שאחראי על תפירה נאותה של העור. על כל אלה נוספים צוותים רבים של מרדימים, רדיולוגים, סייעים וטכנאים.

 

אולם בכך לא הסתיימה העבודה: המנותח צפוי לעבור הליך שיקום ארוך וממושך בו תוחזר לו היכולת להשתמש בזרועות. בתוך כך הוא יידרש ליטול במשך שנים ארוכות תרופות שנוגדות דחיית שתל, שעלולות להעמיד אותו בסכנה ללקות בזיהומים מסכני חיים.

 

"המתנה הזו שינתה את חיי" אמר לוצנהייזר במסיבת עיתונאים שקיים לאחר ההשתלה, "אני רוצה להודות ולכבד את זכרו של האדם שאת זרועותיו קיבלתי, האדם הזה שאינני מכיר יישאר תמיד קרוב אליי, הוא חלק מגופי".

 

בהצהרה אנונימית, אמרה משפחת התורם: "אנו מתפללים להחלמתך המלאה ושאהוביך יוכלו ליהנות מחיבוקך החם".

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בית החולים בריגהאם, בוסטון
ללמוד מחדש את שגרת היום-יום. פק
צילום: בית החולים בריגהאם, בוסטון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים