שתף קטע נבחר

סלפי ממאדים וגם קיוריוסיטי בצילום ב-360 מעלות

רכב החלל של נאס"א תיעד את עצמו במשימת הטיפוס על הר שארפ בכוכב הלכת השכן. בנוסף מספקת נאס"א תמונות ב-360 מעלות מהאזור שבו נמצא קיוריוסיטי. המדען הראשי של המשימה: "אחרי ארבע שנים של מחקר ליד ועל ההר, עדיין יש פוטנציאל להפתעות"

סלפי - בכוכב הלכת השכן: סוכנות החלל האמריקנית פרסמה השבוע תמונת סלפי, שהורכבה מכמה תמונות שצילם רכב החלל קיוריוסיטי על המאדים. בנוסף פרסמה נאס"א סרטון ב-360 מעלות המתעד את מכתש גייל, המקום שבו נמצא רכב החלל בארבע השנים האחרונות - לפני המשימה הבאה שלו - טיפוס על הר שארפ.

 

קריוסיטי. הסלפי מורכב מכמה תמונות (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
קריוסיטי. הסלפי מורכב מכמה תמונות(צילום: נאס"א)

 

צילום ב-360 מעלות

 

האזור שבו נמצא רכב החלל (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
האזור שבו נמצא רכב החלל(צילום: נאס"א)

אדמת מאדים והכיתוב קיוריוסיטי על רכב החלל (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
אדמת מאדים והכיתוב קיוריוסיטי על רכב החלל(צילום: נאס"א)

 

בנאס"א אמרו כי תמונת הסלפי מורכבת מ-60 תמונות שצילם רכב החלל בין 17 ל-20 בספטמבר, למרגלות הר שארפ המתנשא לגובה של כ-5,500 מטרים. גם סרטון ה-360 מעלות צולם באותו מקום.

 

המטרה של קיוריוסיטי באזור היא לבדוק האם פעם היו תנאים לקיום חיים במאדים. בשבת שעברה החל רכב החלל במשימה השנייה שלו באזור הר שארפ והוא ימשיך בטיפוס עליו.

 

 

המדען הראשי של פרויקט קיוריוסיטי, אשווין וסאבדה, אמר: "אחרי ארבע שנים של מחקר ליד ועל ההר, עדיין יש פוטנציאל להפתעות".

 

"המשימה היא לחקור את שכבות הסלע, 'לקרוא' את דפי ההיסטוריה של מאדים, כדי לשנות את ההבנה שלנו כיצד כוכב הלכת הזה התפתח", אמר מייקל מאייר, אחד המדענים בפרויקט בנאס"א. "קיוריוסיטי הינה ותהיה בעתיד כוח החלוץ שלנו בחקר המאדים".

 

תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר (צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר(צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר (צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר(צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר (צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
תמונה ממאדים שפורסמה בחודש שעבר(צילום: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

 

50 חודשים על המאדים

לאחר מסע בן שמונה חודשים ו-560 מיליון קילומטרים, נחתה מעבדת המחקר הניידת של סוכנות החלל האמריקנית "Curiosity" (סקרנות), באוגוסט 2012 על כוכב הלכת מאדים.

 

המשימה של קיוריוסיטי קרויה MSL: המעבדה המדעית של המאדים. מטרתה היא לחקור במקום את קרקע המאדים, כאשר הבדיקות המעבדתיות עצמן נערכות במעבדה על קרקע המאדים, ובראש ובראשונה - למצוא עדויות להתכנות חיים על פני המאדים.

 

רכב השטח שגודלו כגודל מכונית קטנה יכול לנוע עד כ-200 מטר ביום ולעבור מכשולים שגובהם כחצי מטר. מקור הכוח שלו הוא כור גרעיני זעיר המבוסס על פלוטוניום. בין יתר המכשירים ישנו מעין תותח לייזר המסוגל לאדות סלעים וקרקע עד מרחק של כ-9 מטר, וספקטרומטר רגיש שימדוד את החומרים המשתחררים בעת האידוי. מתקן מיוחד גם יאפשר גילוי של מים עד כמטר מתחת לפני הקרקע. המכשור העיקרי הוא ספקטרומטרים שנועדו לגלות נוכחות של תרכובות אורגניות על פני המאדים ובסלעיו, כל זאת בשילוב מצלמות רגישות ובאיכות גבוהה שיצלמו את סביבת הנחיתה וסביבתו של רכב החלל בסטריאו, באופן שיאפשר גם להפיק תמונות תלת מימדיות של השטח.

 

המקום שבו אמורה סקיאפרלי לנחות (צילום: סוכנות החלל האירופית) (צילום: סוכנות החלל האירופית)
המקום שבו אמורה סקיאפרלי לנחות(צילום: סוכנות החלל האירופית)

 

אגב, ב-19 באוקטובר צפויה לנחות במאדים "סקיאפרלי" של סוכנות החלל האירופית, שגם מטרתה היא לחפש סימנים לחיים על כוכב הלכת השכן. החללית צפויה לנחות באזור מישור מרידיאני על כוכב הלכת - אזור שטוח בקרבת קו המשווה. אזור זה נבחר בשל מאפייניו השטוחים והחלקים יחסית, וזאת כדאי להבטיח את הנחיתה הקלה ביותר עבור סקיאפרלי .

 

סקיאפרלי צפויה להגיע למאדים על סיפון ExoMars שפועל בשיתוף של הסוכנות האירופית יחד עם הסוכנות הרוסית. אם הכול יילך לפי המתוכנן, מודדי הגזים של ExoMars יערכו ספירת מלאי מפורטת של הגזים שבאטמוספירה של הכוכב האדום, ויתמקדו בעיקר בגזים נדירים יותר כמו מתאן - שיכול להוביל לרמזים הגדולים ביותר בנוגע לקיום חיים על המאדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
קריוסיטי בסלפי
צילום: נאס"א
מומלצים