שתף קטע נבחר

עיריית ת"א תפצה נכה בעד 107 אלף ש' על 204 דו"חות: "ניצחתי בכל תביעה"

גדי ורקשטל קיבל דו"חות מעיריית ת"א בטענה שחנה על המדרכה. הפקחים "טענו שזייפתי תו נכה", הוא אומר. הדו"חות בוטלו, אך הוא החליט לתבוע פיצויים מהעירייה וזכה. הוא יקבל פיצוי של 39 אלף ש' על 68 דו"חות, והשאר יפוצה כשיוכיח ביטולם. "העירייה רצתה שאשלם לה 500 שקל לדו"חות סרק. עכשיו היא תשלם לי את אותו סכום על כל דו"ח ודו"ח". העירייה: "חנה באדום לבן"

"אני נכה בשיעור 100% מביטוח לאומי ועיריית ת"א תשלם לי עד סכום של 107 אלף שקל על 204 דו"חות חניה שגויים", כך טוען גדי ורקשטל, תושב ת"א, ממציא פטנטים ומשחקי חשיבה, שידוע כאזרח שלא חושש לתבוע שוב ושוב גופים גדולים. "העירייה רצתה שאשלם לה 500 שקל לדו"חות סרק, ועכשיו היא תשלם לי את אותו סכום על כל דו"ח ודו"ח + 5,000 שקל הוצאות משפט".

 

ליתר דיוק, על פי פסיקת ביהמ"ש, העירייה תשלם לורקשטל 39 אלף שקלים על 68 דו"חות שיש בידיה הוכחות לביטולם. לגבי השאר, ורקשטל ועורך דינו יצטרכו להוכיח שבוטלו. ורקשטל בטוח שיוכלו לעשות זאת, כיוון שהעירייה לא פעלה לגבות את הסכומים הנקובים.

 

לטענתו, "בית-המשפט זה משחק חשיבה. יש כללים וחוקים, ואני מכיר אותם. כל גוף גדול שפוגע בחלשים אני תובע אותו. תבעתי את פלאפון על זה שלא סידרו תור מיוחד לנכים וניצחתי. תבעתי את HOT על שלא ענו לטלפון וזכיתי ב-8,400 שקל.  וכשלא ניצחתי - זכיתי בערעור".

 

גדי ורקשטל. 204 דו"חות חניה ועוד 14 לקינוח ()
גדי ורקשטל. 204 דו"חות חניה ועוד 14 לקינוח

 

לפי חוק הנכים מותר לחנות על המדרגה

ב-2007, כמעט מדי יום, ורקשטל, חולה במחלת הסרטן, קיבל דו"חות חניה על שחנה על מדרכה ליד ביתו - אזור בלי חניה בת"א. לפי חוק הנכים, מותר לו לעשות כן, בתנאי שישנה מצוקת חניה, אין חניון קרוב וכל עוד הוא בעל תו נכה, וכן בתנאי שהוא לא מפריע לתנועה ולמעבר הולכי רגל ועגלות.

 

לטענתו, ורקשטל חנה על מדרכה ברוחב 4 מטר ורוחב רכבו 1.6 מ' בלבד, כך שעשה זאת על פי חוק. למרות זאת, "פעם גררו לי את הרכב למרות שאסור לגרור רכב נכה ונאלצתי לשחרר אותו. פעם אחרת - "הזמינו לי משטרה. יצאתי החוצה והראיתי לשוטר את תו הנכה. הוא אמר לפקחים שהם מבזבזים לו את הזמן וגירש אותם ובכל זאת העירייה טענה בבית המשפט שתו הנכה שלי מזויף ולא זוהה במשטרה", הוא מספר.

 

"החלטתי לתבוע אותם. העירייה שלחה סוללה של 3 עורכי-דין לבית-המשפט. והשופטת אמרה להם מפורשות שהם לא הוכיחו את טענותיהם. כשחקרו אותי, שאלו איזה עסקים יש לי, באיזו קומה העסק, מי החברים שלי, למה אני נכה. שום דבר רלוונטי. בסוף פסקו לטובתי ואפילו ניצחתי בטענת ההתיישנות: הם טענו שהדו"חות מ-2007 וחלה עליהם התיישנות, ואני טענתי שההתיישנות חלה מרגע מועד ביטולו של כל דו"ח, שכן לפני הביטול, לא קמה לי עילת תביעה".

 

כעת, כדי לקבל את הפיצויים, עליו להוכיח שכל אותם דו"חות אכן בוטלו. לעורך-דינו של ורקשטל ישנן הוכחות לגבי כ-100 מהדו"חות. הוכחות לשאר הביטולים נמצאות בידי עיריית ת"א, רק שזו, כך חושש ורקשטל, לא תמהר לספק אותם לבית-המשפט.

  

הטרטור: בקשה להישפט על כל דו"ח ודו"ח

הרומן של ורקשטל עם פקחי עיריית ת"א החל לטענתו ב-2007, אז קיבל 204 דו"חות חניה שהוצמדו לרכבו הנושא תו נכה. לטענתו, זה קרה אחרי ש"עיריית ת"א פרסמה יום אחד בהיר הודעות אזהרה לנכים בעלי "תו משולש", לא לחנות יותר על המדרכה".

 

"פניתי לעירייה ושאלתי מה קרה פתאום ששולחים הודעות כאלה בניגוד לחוק. נפגשתי עם היועץ לענייני תעבורה של עיריית ת"א. הוא לא הסכים איתי, ואמר שביהמ"ש יחליט. אני הודעתי לו שאמשיך לחנות לפי חוק הנכים.

 

"כל יום נשלח פקח לרשום לי דו"ח. כל יום הייתי אמור לצלם ולכתוב מכתב לביטול הדו"ח, ולחכות שאקבל תשובה. לאחר מכן לא ביטלו את הדו"ח, והייתי צריך לבקש בקשה להישפט וזו טרחה אדירה.

 

"בסביבות 2009 הגיע מועד המשפט על הדו"ח הראשון. נשפטתי וזוכיתי. לאחר מכן היו צריכים להתנהל 203 משפטים נוספים על אותה עבירה. ברור שהייתי אמור להיות מזוכה, כיוון שכל הדו"חות היו על אותה עבירה בדיוק. חלקם כנראה בוטלו, חלקם נמצאים בהקראה, אצל חלקם לא הגיע מועד ההקראה ובינתיים, תבעתי את העירייה.

 

התביעה: אחרי שכבר זכה בתביעה קודמת

ההחלטה על תביעת העירייה התקבלה אחרי שורקשטל הגיש ב-2013 תביעה אחרת נגד העירייה. "נשפטתי על 14 דוחות חניה אחרים ובכולם זוכיתי", הוא טוען. "אלה דו"חות חניה על עבירות אחרות, שלא עברתי, ורק אחד מהם היה זהה ל-204 הדו"חות עליהם תבעתי מאוחר יותר. הדו"חות האחרים היו על חסימת כניסה, חניה בתוך צומת, חניה באדום לבן. כל מיני סיפורים שהם המציאו.

 

"מתחילת 2014 החלה סדרה של משפטים בבית הדין העירוני. נשפטתי 14 פעמים וזוכיתי בכולן. בינתיים, תבעתי את העירייה על הדו"חות וסיפרתי לבית-המשפט שקיבלתי 204 דו"חות נוספים זהים לאחד הדו"חות בהם עסק המשפט. ואז נאמר לי: 'למה לא הגשת נגד העירייה תביעות גם לגבי דו"חות אלה?' עניתי: אני מחכה להחלטת בית-המשפט כדי שאדע באיזה בית-משפט לתבוע'. הרי תביעה לבית-משפט לתביעות קטנות צריכה להיות בסכום של עד 33 אלף שקל. במשפט הזה, השופט פסק לזכותי פיצוי של 1,800 שקל לדו"ח, לכן הוא זה שדרבן אותי להגיש תביעה גם על 204 הדו"חות הנוספים".

 

גובה התביעה שהגיש עמד על 367,200 שקל - 1,800 שקל לדו"ח. את התביעה הגיש לביהמ"ש השלום בת"א-יפו ופסקה בה השופטת אושרי פרוסט- פרנקל.

  

העירייה: "האישומים בוטלו מחמת הספק ותו הנכה היה מוסתר"

בין יתר, העירייה טענה ש"העובדה שהאישומים נגדו בוטלו מחמת הספק, לא פוטרת אותו מאחריות כלפי כל דו"ח חניה מאוחר בגין חניה שלא כדין. אין בעובדה שהאישומים בהליך הפלילי נגד התובע בוטלו כדי לייחס כל משמעות בהליך זה, בין היתר בגלל נטל ההוכחה הנדרש בהליכים".

 

כן אמרה העירייה, כי היא "מכחישה את טענות התובע ומוסיפה וטוענת כי התובע מגלה טפח ומכסה טפחיים, שכן טענותיו חלקיות כך שאינן כוללות את מלוא הדברים. העירייה טוענת כי נציג מטעמה העיד כי פרטי הרכב הרשומים על תו הנכה היו מוסתרים משני צידי הרכב, וכי מדובר ברכב שעל פי בדיקה במסוף המשטרתי לא היה בעל תו נכה".

 

השופטת קבעה שהעירייה התרשלה כשהמשיכה לתת דו"חות לרכבו של ורקשטל, וכן שעליה לפצותו על כל דו"ח ודו"ח. כן קיבלה את עמדתו כי תחילת ההתיישנות היא במועד ביטולו של כל דו"ח ולא במועד מתן הדו"ח.

 

השופטת פסקה 500 שקל "בלבד" לכל דו"ח במקום 1,800 שקל, כיוון שלא הביא הוכחות לנזק. כרגע ורקשטל אמור לפנות לעיריית ת"א שתספק הוכחות לביטולי כל 204 הדו"חות. "אני יודע שהם ימציאו שאין להם את הביטולים כי הם מ-2007", הוא טוען.

 

עו"ד רועי ברזילי בא כוחו של ורקשטל מסר בתגובה: "פסק הדין החשוב שניתן הביא סוף סוף לאיזון הראוי בעיניי בין עוצמתה השרירותית של הרשות המקומית ובין מערכת הדין שעשויה לזהות פגמים בהתנהלות הרשות ולפצות בגינם. אני מקווה שמעתה ידם של פקחים על מדפסת הדו״חות תהיה יותר מחושבת ושקולה כאשר מעל ראשו מרחף מורה הדין.

 

עוד מסקנה חשובה שעלתה מפסק הדין מייחס את תחילת מועד מרוץ ההתיישנות בתביעות פיצויים בגין דו״חות, במועד התגבשות עילת הפיצוי והיא נקבעת במועד ביטול הדו״ח ולא במועד מתן הדו״ח".

 

עיריית תל אביב-יפו מסרה בתגובה: "עיריית תל-אביב-יפו מגלה רגישות ומתחשבת בנהגים שרכבם נושא תג נכה. יחד עם זאת, פקחי החניה נאלצים לרשום דו"חות לרכבי נכים החונים בניגוד לחוק חניית נכים ועלולים לגרום הפרעה ממשית לתנועה, להולכי רגל על המדרכה, למעבר עגלות או כסאות נכים.

 

"בעלי תו נכה אינם פטורים משמירה על כללים כמפורט בחוק, והעירייה מחויבת לדאוג לטובתם של כלל התושבים. דו"חות החניה המדוברים ניתנו לתובע לאחר שחנה על המדרכה במקום בו המדרכה צבועה אדום לבן כדרך קבע. בניגוד לנטען, בית המשפט קבע כי על העירייה לפצות את התובע רק בגין דוחות שלא התיישנו - כ-68 סך הכל ולא 204 כפי שנטען.

 

"בהתאם לפסק הדין, העבירה העירייה לתובע את הודעות הביטול, כאשר על פי החישוב הפיצוי בגין סך כל הדו"חות שבוטלו מסתכם בכ-34 אלף שקלים, סכום המשקף כ-10% ואף פחות מתביעתו המקורית של מר ורקשטל. העירייה ממתינה להחלטת ביהמ"ש באשר לסכום הסופי אותו על העירייה לשלם, ורק אחרי שתהיה החלטה שכזו נוכל להורות למבטחת לשלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים