שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי קורא: להעלות מס על משקאות ממותקים

דו"ח חדש של הארגון קורא להעלות מסים על משקאות ממותקים ומסביר: "צריכה של סוכרים המצויים במשקאות, היא גורם מרכזי בעלייה הניכרת בשיעור ההשמנה והסוכרת בעולם. העלאת המיסוי - תציל חיים"

ארגון הבריאות העולמי קובע לראשונה כי העלאת המיסוי על משקאות ממותקים תציל חיים: דו"ח חדש של הארגון מצא כי המיסוי יביא להפחתה בצריכת המשקאות המסוכרים, ובכך להפחתה בשיעור ההשמנה, הסוכרת והעששת.

 

על פי פרסומי הארגון, הפחתת צריכת משקאות מסוכרים פירושה צריכה מופחתת של "סוכרים חופשיים" והפחתה בצריכה הקלורית הכוללת. התוצאה היא שיפור התזונה, והפחתה בשיעור הסובלים מעודף משקל, סוכרת ופגיעה בשיניים.

 

סוכרים חופשיים מתייחסים למונוסכרידיים (דוגמת גלוקוז ופרוקטוז) ודיסכרידיים (כמו סוכרוז המוכר לנו מהסוכר הרגיל). אלה מוספים למוצרי המזון שלנו והמשקאות על ידי היצרנים, או מוספים על ידי הצרכנים למזונות ולמשקאות. סוכרים טבעיים נוספים נמצאים גם במזונות טבעיים כמו דבש, מיצי פירות ותרכיזי פירות.

 

גורם מרכזי בעלייה בשיעורי ההשמנה בעולם. לא לשתייה ממותקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גורם מרכזי בעלייה בשיעורי ההשמנה בעולם. לא לשתייה ממותקת(צילום: shutterstock)

 

כמיליארד אנשים בעולם - שמנים

"צריכה של סוכרים המצויים במשקאות, היא גורם מרכזי בעלייה הניכרת בשיעור ההשמנה והסוכרת בעולם", אומר ד"ר דאגלס בצ'ר, ראש המחלה לרפואה מונעת בארגון הבריאות העולמי, "אם הממשלות יטילו מס על מוצרים מסוכרים, הן יצילו חיים וגם יחסכו כסף למערכות הבריאות".

 

בשנת 2014 יותר מאחד מכל שלושה מבוגרים ברחבי העולם סובל מהשמנת יתר. שיעור ההשמנה ברחבי העולם בין השנים 1980 ל-2014 מגיע ל-11% מהגברים ו-15% מהנשים, ובסך הכל – מעל מיליארד מבוגרים המסווגים כשמנים.

 

בנוסף, על פי ההערכות, 42 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, כך על פי ממצאים שפורסמו בשנת 2015. מדובר בעלייה של 11 מיליון במהלך 15 השנים האחרונות. כמעט מחצית (48%) מילדים אלה חיים באסיה ו-25% באפריקה.

 

מספר האנשים שחיים עם מחלת הסוכרת עלה גם הוא כתוצאה ממגפת ההשמנה, מ-108 מיליון בשנת 1980 ל-422 מיליון בשנת 2014. המחלה אחראית על פי ההערכות ל-1.5 מיליון מקרי תמותה בשנת 2012.

 

"אנשים לא צריכים להוסיף סוכר לתזונה"

"באופן טבעי, אנשים לא זקוקים לסוכר בתזונתם", קובע ארגון הבריאות העולמי ומוסיף כי אם אנשים צורכים סוכרים חופשיים, עליהם להקפיד שצריכתם לא תעלה על 10% מכמות הקלוריות הכללית היומית. הפחתה של צריכת הסוכרים לפחות מ-5% ביום, כבר תביא לדברי מומחי הארגון לשיפור בריאותי. כמות זו שווה לכמות הסוכר המצויה בפחית משקה ממותק.

 

כאמור, ממליץ הארגון למדינות העולם להעלות את המיסוי על המשקאות המסוכרים. מספר מדינות כבר החלו לפעול כך. אלה כוללים את מקסיקו שהחלה ליישם מדיניות של מיסוי על מוצרי אלכוהול להם מוספים סוכרים, והונגריה שהטילה מס על מוצרים ארוזים הכוללים רמות גבוהות של סוכרים מלחים או קפאין. מדינות נוספות ובהן הפיליפינים, דרום אפריקה ובריטניה, הודיעו גם הן על כוונתן למסות משקאות מסוכרים.

 

בישראל לא צפוי עדיין שינוי דרמטי במרכיבי המוצרים שתמצאו על מדפי החנויות: לפני כשנה מינה שר הבריאות יעקב ליצמן את הוועדה לרגולציה מקדמת תזונה בריאה, אולם מאז מיתן משמעותית את מאבקו בתעשיית המזון.

 

לפני מספר חודשים החל המשרד בקמפיין חסר תקדים בחומרתו נגד צריכת משקאות קלים, והמשיך באמירתו של ליצמן נגד מק'דונלדס ("אאוט, לא במדינתנו") אולם עד מהרה הוסר הקמפיין, וליצמן עצמו החליף את התקפותיו באמירות מרוככות.

 

הוא אמר כי "המטרה היא להכניס את הנזקים של החטיפים המתוקים והמלוחים למודעות הציבור. אני בוחן גם צעדים נוספים פרט לייקור המוצרים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להעלות המס על משקאות ממותקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים