שתף קטע נבחר

הכירו את "עוזרי הרופא": המקצוע החדש בחדר המיון

אחרי שנים של תכנונים ולא מעט ספקות, בסוף החודש יסתיים רשמית המחזור הראשון של קורס עוזרי רופא, פראמדיקים שעברו הכשרה ייעודית ומוצבים כבר מזה חודשיים בחדרי המיון בבתי החולים ברחבי הארץ. עוזרי הרופא יקבלו אתכם בכניסה למיון, יקחו בדיקות דם, ישלחו אתכם לצילומי רנטגן, יחליטו על טיפולי חירום ויבצעו החייאות

באו לעזרת רופא: בימים אלו מסתיים המחזור הראשון של קורס "עוזרי רופא" בתוכנית החדשה של משרד הבריאות, שמטרתה להפחית מהעומסים האדירים במחלקות לרפואה דחופה ברחבי הארץ. עוזרי הרופא, שהמחזור הראשון שלהם מורכב מפראמדיקים, עברו הכשרה ייחודית בחדרי מיון ויבצעו מעתה את הקבלה הראשונית של המטופלים, יערכו לכם בדיקות, יפנו אתכם לצילומים, יתנו תרופות מצילות חיים ויבצעו החייאות.

 

עוד כתבות:

הכירו את הנשק הסודי של ליצמן לעומס בבתיה"ח: עוזר רופא

דו"ח: באיזה חדר מיון בישראל תחכו הכי הרבה זמן?

12 סימנים שמחייבים - רוצו למיון עכשיו

 

המקצוע הידוע כ"עוזר רופא" קיים כבר שנים בארצות הברית, שם העוזרים מנהלים את רוב הפעילות הרפואית בחדר המיון. בארה"ב עוזר רופא הוא חוג לימודים אוניברסיטאי לכל דבר, ובוגריו מתפקדים לצד הרופאים ובפיקוחם ומבצעים את הפעילויות הרפואיות הראשוניות שמסייעות להפחתת העומסים הרבים על מערכת הבריאות.

 

משרד הבריאות ניסה במשך שנים ארוכות להביא את מקצוע עוזר הרופא גם לישראל, אך ההתנגדות הרבה של האחיות והרופאים מנעה את הדבר. היה זה שר הבריאות, יעקב ליצמן, שהחליט כי המקצוע יקרום עור וגידים, ובחודש אפריל האחרון נפתח הקורס הראשון שעומד להסתיים בחודש הבא.

 

עומס בבית החולים רמב"ם בחיפה, השנה. בתקווה שהמקצוע החדש יפחית את העומסים (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
עומס בבית החולים רמב"ם בחיפה, השנה. בתקווה שהמקצוע החדש יפחית את העומסים(צילום: אלעד גרשגורן)

 

את הקורס הגה והקים ד"ר אייל יעקובסון, לשעבר סגן ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות ומומחה ברפואת משפחה, והוא נבנה יחד עם ועדת היגוי והדרכה של משרד הבריאות ונציגי האיגוד הישראלי לרפואה דחופה הפרופ' ערן טלאור והפרופ' פיני הלפרין.

 

"הרבה מאוד פראמדיקים חלמו על הצלת חיים אך נתקלו בעבודה שוחקת מאוד בשטח ועזבו כליל את המקצוע", אמר ד"ר יעקובסון, "גם אלו שלמדו רפואה בחו"ל ולא עברו את הבחינה הישראלית לקראת סטאז' עושים הסבת מקצוע למרות שיכולים להיות אנשי רפואה משובחים. אלה וגם אלה יעברו אצלנו את המיונים, ואם יימצאו מתאימים, יוכלו לעבור את ההכשרה ולהתחיל לעסוק במקצוע מלא סיפוק – עוזר רופא".

 

צפו: ד"ר יעקובסון מסביר על המקצוע החדש בחדרי המיון

 

 

ואיך ייראה שיתוף הפעולה בין הפראמדיקים הצעירים שיעבירו הוראות לאחיות הוותיקות? ד"ר יעקובסון: "לפי הניסיון שלנו מהשטח, בסוף אנשים מסתדרים. אני לא צופה ריבים בין עוזרי רופא לאחיות במיון. המקום עמוס, כוח אדם מיומן יכול להתקבל בברכה. הפראמדיקים לא יכולים לחלק הוראות לאחיות אלא הם עוזרים לרופא, מקבלים הנחיות מהרופא ולא נותנים הוראות לאחיות. במהלך ההכשרה נחנך את הפראמדיקים לעבודת צוות. בסוף כולם צריכים לעבוד יחד".

 

לאחר מיונים קפדניים, התקבלו לקורס עוזר הרופא 33 פראמדיקים מוסמכים. הם עברו הכשרה ממושכת שכללה הרצאות פרונטליות והכשרה מעשית ב-17 חדרי מיון ברחבי הארץ מתוך 26 חדרי מיון קיימים. פרט להכשרה המעשית, עברו החניכים תרגולים במרכז הסימולציות בתל השומר, בניין הבנוי כבית חולים עם מחלקות מכשור וציוד, כשעל המיטות שוכבות בובות סימולציה ממוחשבות המגיבות לפעולות.

 

אלה הפעולות שיוכלו עוזרי הרופא לעשות:

  • קבלת חולה ראשונית
  • בדיקה גופנית ראשונית
  • לקיחת דמים
  • הכנסת קטטר
  • בדיקת אק"ג
  • בדיקת מדדים
  • נטילת בדיקות בסיסיות כמו ספירת דם ובדיקת שתן
  • שליחת חולה להדמיות (באישור הרופא הבכיר)
  • מתן תרופות החייאה (רשאי מתוך היותו פראמדיק)
  • ליווי חולה לא יציב להדמיות רחוקות
  • שליחת החולה לייעוצים סביב בית החולים
  • השגחה על חולים מונשמים
  • ניהול כל המקרה והצגתו בפני בכירים בישיבות הבוקר

 

במשרד הבריאות מרוצים מאוד מתפקודם של הפראמדיקים שבהכשרה בחדרי המיון, וכבר מתכננים לפתוח מחזור נוסף לקורס עוזרי הרופא במרץ 2017. גורם במשרד הבריאות מסר כי מספר המשתתפים במחזור הבא יורחב עוד יותר, ובנוסף לפראמדיקים תיפתח ההכשרה גם לעוזרי רופא מחו"ל שעלו ארצה, ולרופאים בוגרי אוניברסיטאות בחו"ל שטרם סיימו את בחינות ההסמכה לרפואה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בארה"ב המקצוע קיים כבר שנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים