שתף קטע נבחר

קולנוע ללא נגישות: ילדה לקוית שמיעה לא צפתה בסרט

מאיה בת 7.5, לקוית שמיעה, הגיעה 3 פעמים לקולנוע - במתחם אושילנד החדש ובמודיעין - ולא יכלה להקשיב לסרטים משום שהאולמות לא צוידו באוזניות מתאימות. אמה כתבה בכאב: "זה אבסורד, הקופות מונגשות אך לא הסרט". אביה שאל: "למה שרי התרבות והרווחה לא מדירים רגליהם מגופים כאלה"? גלובוס בתגובה: "נזמין אותה לחוויה מתקנת ונזרז את ההנגשה"

פוסט כואב שפרסמה אמה של מאיה, ילדה לקוית שמיעה, חשף את מפח הנפש שעמו נאלצים להתמודד לקויי שמיעה רבים בבואם לראות סרט בבית הקולנוע. מאיה יכולה להקשיב לסרט בסיוע אוזניות מיוחדות שמשדרות את הסאונד ישירות לאוזניה. בלעדיהן, היא לא יכולה להאזין למדובר, או שהיא שומעת רעשי רקע והדהודים בלתי נסבלים שנקלטים במכשיר השמיעה.

אילוסטרציה (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
אילוסטרציה(צילום: shuttestock)
 

אלא שבתי קולנוע רבים בארץ אינם מונגשים ללקויי שמיעה - למרות החוק המחייב הנגשה הדרגתית של כל בתי הקולנוע בארץ עד סוף 2017. אמא של מאיה, אריאלה, סיפרה על האכזבה שנחלה בתה על רקע אי נגישותם של אולמות קולנוע עבור ילדים כמוה, בפוסט כואב שפרסמה בעמוד הפייסבוק של רשת גלובוס מקס, ומיועד היה למנכ"ל החברה.

 

אבסורד: יש נגישות בקופות, אין נגישות באולם

"אני רוצה לספר לך סיפור על ילדה מקסימה, חכמה ויפה וקוראים לה מאיה", כתבה אריאלה. "מאיה בת 7.5 נולדה לקוית שמיעה ומדי פעם, כמו ילדים אחרים 'רגילים', היא מעוניינת ללכת לקולנוע איתי או עם אח שלה וליהנות מהחוויה, אך לצערי כל פעם אנחנו נתקלים בחומות, בחוסר ידע, בחוסר אמפתיה וכו'. ואני בתור אמא שלה, אזיז חומות והרים בשבילה ובשביל עוד אלפי ילדים לקויי שמיעה! אספר לך מספר דברים נוספים על בתי הקולנוע שלך.

 

"1. אין נגישות למעט בקופות וזה אבסורד, אני לא חושבת שאני צריכה להרחיב, אך בכל זאת, כנראה שיש לכם בעיה בהבנה. זה יפה שלקוי שמיעה יכול לשמוע את הקופאי/ת ולשלם לכם על הכרטיס, אך אינו יכול לשמוע את הסרט, כי באולם עצמו אין הנגשה.


יש מערכת שמע בקופות, אין מערכת שמע באולם. אם אתה לקוי שמיעה אתה יכול לשלם, אבל לא תוכל להקשיב לסרט (צילום מסך) (צילום מסך)
יש מערכת שמע בקופות, אין מערכת שמע באולם. אם אתה לקוי שמיעה אתה יכול לשלם, אבל לא תוכל להקשיב לסרט(צילום מסך)

 

אושילנד: האוזניות לא עבדו, הנגשה באולם אחד

"2. אתם מתפארים באולמות החדשים שיש לכם באושילנד בכפר סבא, אך הנגשה אין. לפני חודשיים, בחופש הגדול, קניתי ארבעה כרטיסים. לאחר שהבטיחו לנו בקופה שיש הנגשה בכל האולמות, פניתי לר"צ, קיבלתי אוזניות ונכנסנו לסרט (אני + 3 ילדים כשהקטנה בת 2.5 ).

 

"מהר מאוד הבנו שהאוזניות לא עובדות, העובדים ניסו להחליף אך גם הזוג השני לא עבד. אני כבר יצאתי מהאולם עם הקטנה כדי לנסות לפתור את הבעיה יחד עם הצוות אך ללא הועיל. הסרט נגמר ומאיה לא הבינה ולא שמעה, הקטנה הייתה איתי בחוץ רוב הזמן, והגדול התבאס מכל הסיטואציה.

 

"3. חזרתי לשם פעם שנייה, כעבור שבועיים, עם הילדים לצפות בעוד סרט, אך הפעם אמרו לי שיש הנגשה רק באולם 8 והסרטים שהוקרנו שם לא מתאימים לילדים. חזרנו הביתה".

 

לא יכלה לצפות בטרולים ()
לא יכלה לצפות בטרולים

 

גם במודיעין אין הנגשה

"4. היום אחי לקח את הילדים שלי שבחופש סוכות לסרט 'טרולים' במודיעין, ונחש מה - גם שם אין הנגשה! כשהקופאית התקשרה למנהל שלה הוא אמר שבמהלך השנה יעשו שם הנגשה (העיקר שלהנגשה בקופות זכרו לדאוג מראש).

 

"ואני שוב שואלת אותך, אם לבתך הייתה מוגבלות כלשהי, היית רוצה שיקשיבו לחוקים? היית רוצה להעניק לה עולם ומלואו, כולל חוויות של ילדים 'רגילים'? נראה לי שהתשובה שלך היא כן. אז למה אתה מונע מאלפי ילדים לשמוע את הסרטים שאתה מקרין בבתי הקולנוע שלך? זה כואב להם, וזה כואב לי, כאמא של מאיה".

 


 

אבא של מאיה: ששרת התרבות תדיר רגליה מאולמות לא מונגשים

איתי, אבא של מאיה אמר ל-ynet: "זו בסך הכל השקעה של כמה אלפי שקלים בודדים ובכפר סבא זה מקומם במיוחד, כי בתי הקולנוע האלה נפתחו אחרי שהחוק עבר. תקופת ההחלה שמדברים עליה נתנה לבתי קולנוע קיימים להיערך לחוק החדש. למה הם פתחו את אושילנד בלי נגישות ללקויי שמיעה? (לטענת החברה, בתי הקולנוע שם מונגשים אך אירעה תקלה. מ.ק). גם במודיעין אין הנגשה. זו בעיה ברשת. 

 

"זה קרה לנו פעם עם סינמה סיטי. ישר קיבלתי מסמנכ"ל התפעול שלהם טלפון, שהסביר לי שזו היתה טעות של קופאי ויש אצלם הנגשה בכל בתי הקולנוע בכל הרשת (בסינמה סיטי מסרו ל-ynet שאכן כל בתי הקולנוע של הרשת מונגשים). פה, גם אין הנגשה בכל הרשת וגם אף אחד לא פנה אלינו לתגובה".

  

בתגובה ל-ynet נאמר כי הרשת נערכת לטפל בלקוחה והיא תוזמן לחוויה מתקנת ברשת.

 

"כנראה שזו היערכות ארוכה, משום שאלינו לא פנה איש. זה באמת מרתיח ברמה קצת יותר גדולה, כי זה זלזול. שרת התרבות, מירי רגב, אומרת שלא תתמוך בגופים, כיוון שהתוכן שהם מציגים לא עומד בסטנדרטים שלה ומדירה רגלה מאירועים שיש שם תכנים בעייתיים לדעתה. מה עם להדיר רגלה מאירועים ואולמות שלא מונגשים? מה עם לבטל תמיכות לבתי קולנוע ותיאטראות שלא מנגישים את התכנים שלהם לבעלי מוגבלויות?

 

"מתי משרד הרווחה יבוא ויגיד: אנחנו לא מעלימים עין, לא נטאטא את הדברים מתחת לשולחן. אנחנו עושים את כל המאבקים האלה לבד. זה מתבטא ביום התרמה פעם בשנה, אבל איפה התמיכה של המחוקק שקבע חוקים ולא אוכף אותם? איך קיבלו אישור לפתוח את האולם החדש כשהוא לא מונגש? תקופת ההחלה נועדה לבתי עסק קיימים".

 

הפוסט שפרסמה האם (צילום מסך מפייסבוק) (צילום מסך מפייסבוק)
הפוסט שפרסמה האם(צילום מסך מפייסבוק)
 

 

"הרגולטור דורש מעמותות לעמוד בחוק, מדוע לבתי קולנוע יש ארכה"?

מנכ"ל בית מיח"א (עמותה לשיקום ילדים עם לקויות שמיעה) בועז הרמן, הסביר ל-ynet כי החוק המחייב להנגיש מקומות כמו בתי קולנוע שמשרתים את הציבור, חוקק כבר ב-1998 ונכנס לתוקף ב-1999.

 

"מאז תוקנו המון תקנות כי קשה היה טכנולוגית ליישם את החוק", הוא טוען, "ב-2013 היו אמורים כולם ליישם את החוק. ייתכן שנתנו להם דחייה, אבל אנחנו במגזר השלישי רצנו מהר ועשינו את זה, ואילו כל הפסטיבלים ואולמות הקולנוע, שמגלגלים מיליונים, מקבלים הארכה. זו לא הנגשה שדורשת בנייה, שהיא מורכבת יותר, בסך הכל מדובר במערכת ואוזניות שעולות כמה אלפי שקלים לבתי הקולנוע האלה.

 

"מעבר לעוגמת הנפש והכאב שאנו חשים מול הפגיעה בילדה מאיה ובחבריה, תמוה בעיננו שהרגלוטור הדורש מעמותות חסרות אמצעים לעמוד בחוק ובתקנים המחמירים, אינו בנמצא, בעת שחברה כמו גלובוס, ששווייה נאמד במאות מיליוני דולרים, מפגינה זלזול באנשים עם מוגבלות, ובחוק החשוב שנועד להגן עליהם ולסייע בהשתלבותם בחברה".

 

גלובוס מקס: "ניקח את העניין לראש סדר העדיפויות"

חברת גלובוס מקס מסרה בתגובה: "נחשפנו לפוסט המרגש ואנו נערכים לטפל נקודתית בלקוחה. היא תוזמן, יחד עם משפחתה, לחוויה מתקנת באחד מעשרות האולמות המונגשים שיש לנו במתחמי בתי הקולנוע בפריסה ארצית.

 

"לגופו של עניין, לגלובוס מקס כאמור עשרות אולמות מונגשים ואנו פועלים מזה תקופה להנגיש את כל המתחמים לבעלי מוגבלויות מכל סוג בהתאם להוראות החוק ואף מעבר לזה. תהליך ההנגשה מלווה בהתייעצויות, בין היתר עם הנציבות לאנשים עם מוגבלויות.

 

"נציין כי בהיבטי החוק לגלובוס מקס אישורים נדרשים ויעדים ברורים להשלמת התהליך. התהליך כולו אמור להסתיים על פי דרישות החוק עד לסוף 2017.

 

"כמו כן, גלובוס מקס מקימה בימים אלו שבעה מתחמים חדשים שחלקם יפתחו לקהל הרחב כבר בסוף השנה הנוכחית. המתחמים כולם יהיו נגישים לבעלי מוגבלויות מיד עם פתיחתם.

 

"רצינו להכניס נימה אישית לתגובה. הנגשת מתחמים הינה תהליך מורכב ברמה התפעולית והטכנולוגית. אבל אין ספק שכל תהליך אפשר לתעדף ולזרז. הפוסט נשוא תגובה זו העלה על סדר היום של החברה את הנושא והאיר אותו באופן שונה. גלובוס מקס תיקח את העניין כנושא בראש סדר העדיפויות שלה, ותפעל להנגיש את מתחמיה בקצב הרבה יותר מהיר מהתכנון המקורי".

 

"בתי קולנוע חדשים מחויבים בהנגשה מלאה"

מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נמסר בתגובה: "הנגשת מקומות בילוי ציבוריים, לרבות בתי קולנוע, היא חובה חוקית שנקבעה בתקנות נגישות השירות לאנשים עם מוגבלות. לפי התקנות, על בתי קולנוע שהוקמו לפני אוקטובר 2013, להשלים את תהליך הנגשת השירות, לרבות התקנת מערכת עזר לשמיעה באולמות ההקרנה, בהדרגה עד שנת 2017.

 

"בשלב זה, היה על רשת גלובוס להנגיש 65% מאולמות הקולנוע הללו. בתי קולנוע חדשים שהוקמו לאחר אוקטובר 2013, מחויבים בהנגשה מלאה של השירות, מיום הקמתם.

 

"נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, האמונה על יישום חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכלל תקנות הנגשת המבנים והשירות שהותקנו מכוחו, פועלת באמצעות כלי הפיקוח והאכיפה העומדים לרשותה, במטרה לקדם את נגישות מקומות הבילוי בכלל ובתי הקולנוע בפרט כנושא מרכזי על סדר יומה. חברה עלינו לזכור כי השתתפות ושילוב אנשים עם מוגבלות באופן מלא, כרוכים גם בהתאמת הסביבה התרבותית ונציבות השוויון מחויבת לקדם זאת בצורה המיטבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים