שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: מותר לפעוטות לצפות בטלוויזיה

האיגוד האמריקני לרפואת ילדים הפיץ הנחיות חדשות לחשיפת פעוטות וילדים למסכים. בין ההמלצות: ניתן לאפשר לפעוטות מגיל שנה וחצי לשחק באפליקציות ולצפות בטלוויזיה, תחת השגחתכם של ההורים. עד גיל 5 לאפשר צפייה של מקסימום שעה ביום ולוודא שמדובר בתוכניות איכותיות

הנחיות חדשות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים קובעות כי ניתן לאפשר לפעוטות לצפות בטלוויזיה ולשחק באפליקציות בסמרטפון כבר מגיל שנה וחצי. עם זאת, עדיין מומלץ להגביל את זמן החשיפה למקסימום שעה ביום עד גיל חמש. באיגוד ממשיכים להזהיר כמו בשנים קודמות, כי חשיפה ממושכת מדי או צפייה בתכנים לא מתאימים, עלולות לגרור בעיות התנהגות, הפרעות שינה ואפילו בעיות ריכוז וחברה.

 

ההמלצות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, הנחשב ל"אורים ותומים" בתחום בריאות הילד, מתפרסמות מדי שנה ונועדו להדריך את ההורים כיצד לתכנן את החשיפה של הילדים לאמצעי המדיה השונים. "חשיפה מוגזמת למדיה מונעת מהילד לשחק, ללמוד, לדבר או לישון", הסבירה ד"ר ג'ני רדסקי, שעמדה בראש צוות ההנחיות. "על ההורים לשמש מדריכי מדיה של ילדיהם. פירושו של דבר שעליהם להסביר לילד כיצד להשתמש במדיה כדי ללמוד וליצור".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לבחור בתוכניות איכותיות

ההנחיות החדשות קובעות כי יש להעדיף פעילות לימוד ובילוי ללא מסכים. עם זאת, חלק מאמצעי המדיה עשויים להיות בעלי ערך חינוכי לפעוטות סביב גיל 18 חודשים ומעלה. על ההורים לבחור בתוכניות איכותיות. לצורך הדוגמה נוקב האיגוד בתוכניות כמו "רחוב סומסום" ותוכניות המשודרות ברשת PBS - המקבילה לטלוויזיה החינוכית בישראל. הצפיה בתוכניות הטלוויזיה צריכה להעשות יחד עם ההורים שיסייעו לילד להבין מה הוא צופה.

 

להורים לילדים בגילאי בית הספר ומתבגרים ממליץ האיגוד להקפיד שיהיה להם איזון בין השימוש במדיה לבין אורח חיים בריא: "על ההורים לסייע לילדיהם לנווט בין המדיה, שעשויה להיות בעלת השפעות חיוביות ושליליות", הסבירה ד"ר מייגן מורנו, שעמדה בצוות ההנחיות. "ההורים צריכים להציב גבולות ולוודא שחווית הילד היא חיובית. המפתח הוא שימוש מושכל של המדיה בתוך המשפחה".

 

באיגוד מציינים כי הבעיה המרכזית מתחילה כאשר השימוש במדיה מחליף את שאר הפעילויות בהן אמור לעסוק הילד, הכוללות לימוד, משחק, פעילות גופנית וחברתית. זמן מסך ממושך מדי פוגם גם באיכות השינה של הילד.

 

ואלה כלל ההמלצות:

1. לילדים מתחת לגיל 18 חודשים, יש להימנע משימוש במסכים, אך מותר השימוש בוידאו-צ'אט דוגמת סקייפ, כדי לתקשר עם הילד בזמן היעדרות מהבית.

 

2. הורים לילדים בגילאי 18-24 חודשים המעוניינים לאפשר לילד חשיפה למסכים, צריכים לבחור תוכניות איכותיות ולצפות בהם עם הילד כדי לסייע לו להבין את מה שהוא רואה.

 

3. לילדים בגילאי שנתיים עד 5 שנים יש להגביל את החשיפה ללא יותר משעה ביום. גם כאן ממליץ האיגוד לצפות בתוכניות עם הילד, כדי לסייע לו להבין את מה שנצפה על המסך.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

4. לילדים בגילאי 6 שנים ומעלה, יש להציב גבולות עקביים על הזמן אליו נחשף הילד במדיה וסוגי המדיה. על ההורה לוודא כי הצפיה במדיה אינה מונעת או פוגמת בשעות השינה, בפעילות הגופנית ובהתנהגויות אחרות המשפיעות על בריאותו והתפתחותו של הילד.

 

5. תכננו זמן ללא מדיה יחד כמו בזמן ארוחות הערב.

 

6. הסבירו לילד על התנהגות בטוחה ברשת, הבהירו שיש לנהוג בכבוד כלפי אחרים גם אונליין וגם בחיים האמיתיים.

 

 ( )

עד שעתיים ביום

"ההגבלה בחשיפה למסכים היא הכרחית וחשוב שההורה ינסה לשמור עליה" אומר ד"ר שי חן גל, פסיכולוג ילדים. "כמו כל דבר, מדובר בהתמכרות שעלולה להתגבר לאורך זמן ויש לה שורה ארוכה של נזקים כמו פגיעה בתקשורת הבין אישית, רצון של הילד לברוח מהעולם החיצוני, נזקים למערכת הראייה, פגיעה בקשר בין ההורה לילד והתפתחות בעיות קשב וריכוז".

 

איך אפשר להגביל את הילד? ד"ר חן גל ממליץ להורים לתאם את ה"גמילה" מהמסכים עם הילד: "כדאי להורים לערוך מעין חוזה בו מוסכם כי זמן המסכים לא עולה על שעתיים ביום. חשוב לתת לילד מדי פעם התרעה כמה זמן נשאר לו, כדי שיוכל להתכונן. וכמו בכל דבר, חשוב לעמוד על הגבולות ולא להיכנע לילד אם מתפתח ויכוח. הצבת גבולות לילד אין פירושה שההורה אינו אוהב את ילדיו. הילד מצפה שהוריו יהיו ההורים שלו, ולא חבריו, כיוון שהוא זקוק למנהיג שיוביל אותו וידריך אותו. ילד ללא הורה מנהיג, הוא ילד אומלל ועצוב".

 

 

הילדים צופים גם 11 שעות בטלוויזיה

לדעת מומחים, החדירה המכרעת של תקשורת לחייהם של ילדים ובני נוער מחייבת היערכות מחדש לצמצום והגבלה על השימוש במכשירים אלו. על פי אחד המחקרים שנערך לאחרונה, ילדים בני 8-10 שנים מבלים כמעט שמונה שעות ביום מול אמצעי התקשורת השונים מול מסכי מדיה, וכי ילדים גדולים יותר מבלים גם מעל 11 שעות ביום מול מסכי הסמרטפון, המחשב והטלוויזיה.

 

בנוסף לזמן אותו מבלים הילדים מול מסכים שונים, הטלוויזיה גם שינתה את פניה. אף שהיא נותרה אמצעי התקשורת מולו מבלים הילדים הכי הרבה, מעל 4 שעות ביממה בממוצע, הרי שכמעט שליש מתוכניות הטלוויזיה משודרות גם על פלטפורמות חלופיות כמו מחשבים או טלפונים סלולריים. כמעט לכל הילדים ובני הנוער יש גישה לאינטרנט, לעתים קרובות גם במהירות גלישה גבוהה, ולכשליש מהם ויותר יש גישה למסכים בחדר השינה שלהם.

 

מחקר נוסף מגלה כי רק הורים מעטים מגבילים את ילדיהם מול המדיה. ממחקר זה עלה כי שני שליש מהילדים ובני הנוער מדווחים כי להוריהם "אין כללים" לגבי משך הזמן המותר מול המדיה. ילדים צעירים נמצאו צופים גם בסרטים למבוגרים בלבד המכילים תכנים לא הולמים לילדים כמו אלימות וסקס.


צפו: הסכנה בחשיפה - תינוקות מכורים לסמרטפונים כבר בגיל שנתיים:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עדיף לשבת ליד הילדים בזמן שהם צופים בתוכניות
צילום: shutterstock
מומלצים