שתף קטע נבחר

בזכות עין חדה של מעריץ: אלוף אוסטרליה בשחייה ניצל מסרטן

המדליסט האולפי מאק הורטון הודה ברשתות החברתיות למעריץ שהבחין בשומה חשודה שעל גופו. רופא הסיר את השומה, שהייתה עלולה להתפתח למלנומה

ניצל בזכות מעריץ: השחיין האולימפי האוסטרלי מאק הורטון הודה לאחד ממעריציו שהבחין בשומה חשודה על חזהו, באחת מהתחרויות. הוא העיר על כך לרופא קבוצת השחייה, שמיד הפנה את הורטון להסרת השומה ובדיקתה.

 

 ( ) ( )
 

בפוסט שפרסם הורטון באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר, כתב השחיין בן ה-20: "תודה גדולה לאדם ששלח מייל לרופא קבוצת השחיה, ואמר לו לבדוק את השומה שעליי. אבחנה טובה. אבחנה טובה מאוד". בפוסט הוסיף הורטון תמונה שלו כשהאזור ממנו הוסרה השומה על החזה חבוש. הוא לא מסר פרטים נוספים על תוצאות בדיקת הביופסיה אליה נשלחה השומה.

 ( )

איגוד המלנומה האוסטרלי פרסם בדף הפייסבוק של הורטון הודעה ובה נכתב: "אנו שמחים לשמוע שהשומה נבדקה. תודה שסייעת להעלות את המודעות לחשיבות הבדיקה המוקדמת לאיתור סרטן העור".

 

סרטן העור: מקום לא מחמיא לישראל

אוסטרליה וישראל נמצאות כבר שנים בראש מדינות העולם בשיעור מקרי סרטן העור: הגברים הישראלים נמצאים במקום ה-13 והנשים במקום ה-20 מבחינת האירעות. לפני עשור, המצב היה חמור הרבה יותר, כאשר ישראל מוקמה במקום השלישי בעולם בשיעור המקרים. על פי הנתונים של משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, מתגלים מדי שנה כ-1,500 חולים חדשים הסובלים ממלנומה, כ-200 מהם מתים מידי שנה. עם זאת, בעשור

 

אחת הסיבות המרכזיות לירידה המשמעותית בתמותה בשנים האחרונות, היא הודות לטיפולים הביולוגיים החדשים שהביאו להארכה משמעותית בתוחלת חייהם של החולים, ולהיעלמות הגידולים. זאת לצד המודעות הגוברת לסכנות השמש, ולשימוש בקרם ההגנה.

 

המיקום השכיח ביותר של גידולי מלנומה הוא עור בית החזה (27%) ולאחריו עור הגפיים העליונות והכתפיים (19%) ובדומה לו עור הגפיים התחתונות. כחמישה אחוזים מהחולים מאובחנים עם מלנומה בעור הקרקפת והעורף, וכשני אחוזים בעור האוזן.

 

כך תזהו סימנים מחשידים

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לארבעה סימני מחשידים, המכונים "ארבעת הגימלים". אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:

  1. סימטריה: השומה הסרטנית לרוב אינה סימטרית: חציה האחד אינו שווה לחציה השני.
  2. שוליים: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים, זיגזגים, הפסקות וכו') חשוד כגידול סרטני.
  3. צבע: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד, והיא מורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד וכחול.
  4. גודל: שומה שקוטרה עולה על חמישה מילימטרים (קוטר של עיפרון), אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.

 

גם בחורף: כך תגנו על עצמכם מהשמש

הטמפרטורות בחוץ אמנם במגמת ירידה, אבל כמות ימי הגשמים בישראל מועטת, והשמש יוקדת גם בעונת החורף. גם בעונה הקרירה, חשוב להקפיד להתמגן מפני הקרינה המסוכנת. ואלה ההמלצות:

  • הימנעו מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:00.
  • בעת השהייה בשמש כסו את הגוף וחבשו כובע שיגן על הפנים והעורף.
  • קרחים חשופים להתפתחות גידולים ממאירים בקרקפת, וזקוקים לכיסוי ראש בעת חשיפה לשמש.
  • הרכיבו משקפי שמש בעלי מסנן קרינה.
  • מרחו את העור שנותר גלוי לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.
  • בעלי עור בהיר, שומות ונקודות חן מרובות או כאלה אצלם יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה. לאלה וגם לאחרים מומלץ לערוך בדיקה עצמית אחת לחצי שנה של העור.
  • מומלץ לבדוק את הגוף מלפנים ומאחור בחדר מואר היטב. חשוב להתבונן בכל שטח העור, כולל הקרקפת, בין השערות, בקפלי הגוף, בין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת הקרקפת והגב יש צורך להיעזר באחרים.

 

צפו - מאק הורטון בפעולה בבריכת השחייה:

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים