שתף קטע נבחר

לכמה ויטמין C אנחנו זקוקים בכל יום - ומאיפה נקבלו

על אף המחקרים האחרונים שמעלים שאלות בנוגע ליעילותו ולכושר הספיגה שלו, הרפואה העממית וההומאופתיה משייכות לפירות וירקות שמכילים כמויות גדולות של ויטמין C תכונות טיפוליות במגוון רחב של חולשות גופניות ונפשיות. כך למשל, אם אתם כעסנים ונוטים להיפגע, מומלץ לכם לאכול הרבה פלפל אדום, וצריכה קבועה של תפוזים תעזור לכם אם אתם עובדים קשה מדי

זה קורה בפתחו של כל חורף ולאחר כל הצטננות קלה. המילים "ויטמין C" נזרקות תדיר לחלל האוויר על ידי מטיפים שונים שמדברים על צריכת הוויטמין באופן כללי, וצריכתו דרך פירות הדר בפרט.

 

אמנם ויטמין C זכה בעבר ליחסי ציבור מעולים והפך לשם נרדף לחיזוק המערכת החיסונית, אך בשנים האחרונות הוא ירד מעט מגדולתו, עם גילויים ממחקרים חדשים שמפקפקים ביעילותו בצמצום ההדבקה במחלות חורף ומעלים שאלות על בעיות הספיגה שלו בגוף.

 

עוד כתבות:

פצצה של בריאות: כל הסיבות לאכול פפאיה

פירות הדר בחורף: מה הכי בריא?

ויטמין C: למה חשוב למעשנים לקחת תוסף?

 

אף על פי כן, את תכונותיו של הוויטמין הזה משבחים הן מחקרים מדעיים מערביים והן הרפואה העממית וההומאופתיה, שהכנות רבות ומגוונות שלה מבוססות על פירות וירקות שמכילים כמויות גדולות ממנו.

 

ויטמין C: הוויטמין שנחוץ לנו אבל אנחנו לא מסוגלים לייצר

1. ויטמין C (הנקרא גם חומצה אסקורבית), הוא תרכובת אורגנית מסיסה במים שנחוצה ליצירת החלבון קולגן, המאפשר יצירת עצמות ורקמות יציבות ושמירה על השיניים ונימי הדם. בנוסף, הוא נוגד חמצון רב עוצמה שמגן על הגוף מפני דלקות.

 

2. על אף חשיבותו הרבה לבריאות, גוף האדם לא מסוגל לייצר ולו מיליגרם אחד של ויטמין C, ואף לא לצבור אותו - מכיוון שהוא מסיס במים, כל כמות שלו שלא ניתן להשתמש בה מופרשת מיד בשתן. זאת הסיבה שבגללה כדאי לנו לצרוך אספקה קבועה של ויטמין C בתזונה היומיומית.

 

3. את חשיבות הוויטמין C גילה רופא הצי הבריטי כבר ב-1746, כשהוא הוכיח כי אכילת ירקות ופירות מנעה את התפשטות מחלת הצפדינה, שגורמת לבעיות חניכיים ולעיוותים בעצמות הגוף, בקרב מלחי הצי במשך שהות ארוכה בים.

 

4. מחקרים שונים ממליצים על כמויות שונות, אך כולם מסכימים כי אנשים מעשנים זקוקים לכמויות גדולות יותר מכאלה שאינם מעשנים, כי מתברר שסיגריות "שודדות" ויטמין C, כל סיגריה גוזלת מהגוף כ-25 מ"ג ממנו.

 

5. ההמלצות ממחקרים נעות בין 90 ל-500 מ"ג ביום עבור מבוגרים, וכ-1000 מ"ג עבור מעשנים, אנשים סובלים ממחלות כרוניות ממושכות, אנשים שעוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית ואנשים שחיים בתנאי זיהום אוויר קשים.

 

6. הגבול העליון לצריכת ויטמין C נקבע ל-2 גרם ביום. כמויות גדולות מכך עלולות לגרום לשלשולים, בחילות, הקאות וצרבות. מחקר שוודי מ-2009 אף מצביע על סיכון להיווצרות אבנים בכליות כתוצאה מצריכת כמות הגבוהה מ-2 גרם ביום.

 

7. את הוויטמין C כדאי לצרוך בצורתו הטבעית ביותר, לכן כדאי לשים לב: הוויטמין איננו יציב ונהרס תוך זמן קצר כשהוא בא במגע עם חמצן. לכן, מיץ פרי שסחטנו או סלט שחתכנו לא יכילו הרבה ויטמין C אם לא נאכל או נשתה אותם סמוך לזמן ההכנה.

 

8. כמו כן, ויטמין C משפר את ספיגת הברזל בגוף (כשמקור הברזל איננו מן החי), ומונע את חמצונו בקיבה. שילוב של השניים יעיל במניעה של אנמיה.

 

אז מאיפה כדאי לקבל את הוויטמין C שלנו?

ויטמין C קיים בפירות וירקות רבים אבל מינונים גבוהים במיוחד שלו ניתן למצוא בעיקר בגויאבה, בפלפל אדום, בפאפאיה ובפירות הדר, כולם בעלי סגולות מועילות לבריאות, הן על פי הרפואה העממית והן בראייה הומאופתית.

 

גויאבה - נגד בלבול וחוסר מנוחה

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הגויאבה היא אולי הפרי השנוי ביותר במחלוקת שיש בשוק - או שאוהבים אותה מאוד או שממש נרתעים ממנה. הגויאבה, ששייכת למשפחת ההדסיים, מכילה כ-200 מ"ג ויטמין C לכל 100 גרם פרי. היא עשירה במיוחד בברזל הזמין לגוף, נוגדת חמצון, קוטלת חיידקים, מונעת את היצמדותו של החיידקי אי-קולי לדפנות המעי ולא מאפשרת התרבות פטריות וחיידקים שונים שגורמים בדרך כלל להרעלת מזון (כמו למשל סלמונלה).

 

האינדיאנים באזור האמזונס נוהגים להרתיח את העלים והגזע של הגויאבה ולהשתמש בהם כתרופה לטיפול בשלשולים ודיזנטריה, בדלקות גרון, בהקאות, בקלקולי קיבה ולצורך הסדרת המחזור החודשי. בנוסף, לעיסת עלי גויאבה נחשבת כטובה לטיפול בדימום מהחניכיים ובריח רע מהפה.

 

הכנות הומאופתיות רבות מופקות ממשפחת ההדסיים (Myrtales), בהן הכנות מפיטנגו, פג'ויה והדס. ככלל, הכנות הומאופטיות ממשפחה זו מתאימות לטיפול בבעיות של איזון הורמונלי, תחושות של התפשטות מול כיווץ (למשל בכאבי ראש או בטן), וכן לעוררות עצבית ורגשית – בלבול, חוסר מנוחה והתרגשויות.

 

פלפל אדום - לאנשים שכועסים הרבה ונוטים להיפגע

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מעבר לזמינות הרבה של ויטמין C בפלפל האדום (190 מ"ג לכל 100 גרם), הוא גם מכיל כמות גבוהה של בטא קרוטן, שמהווה חומר גלם ליצירת ויטמין A התורם לתפקוד תקין של מערכת החיסון, לבריאות העור, לצמיחה תקינה ולמערכת הראייה.

 

הפלפל האדום מכיל גם כמות גבוהה של ויטמינים מקבוצה B, החיוניים למגוון רחב של תהליכים מטבוליים בגוף, בדגש על ויטמין B6 החשוב בין היתר לוויסות מצב הרוח.

 

הפלפל שימש במשך דורות רבים לסיוע במקרים של בעיות במערכת העיכול, מחלות במערכת הלב וכלי הדם וכמחזק של מחזור הדם.

 

מי שעשוי להיעזר בהכנה הומאופתית המופקת מהפלפל האדום החריף הם בדרך כלל אנשים נוסטלגיים עם כמיהה לעבר, אנשים רגישים או כעסנים הנוטים לריב ונפגעים בקלות. ההכנה ההומאופתית מטפלת בין היתר בבעיות עיכול, בעיות שיעול ובקושי בוויסות קור וחום.

 

פפאיה - טובה לטיפול בתולעי מעיים

 

 (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הצמח העשבוני פפאיה אינו עץ כפי שנוטים לחשוב. הפפאיה מכילה כ-70 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם פרי, ומכילה את האנזים פפאין שמפרק חלבונים (ולכן משמש במטבח לריכוך בשרים). גרעיני הפפאיה הטחונים טובים לטיפול בתולעי מעיים ואנזימי הפפאיה טובים לטיפול בקנדידה.

 

הכנה הומאופתית מפפאיה יכולה להתאים לטיפול בבעיות של כבד מוגדל וצהבת המלווה בתשישות.

 

פירות הדר- לאנשים שעובדים יותר מדי

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

פירות הדר עשירים מאוד בוויטמינים ומינרלים הנחוצים לשמירה על תזונה בריאה: ויטמין C (כ-60 מ"ג ויטמין ל100 גרם פרי), מעכבי חמצון (שנמצאים בעיקר בקליפה הפנימית הלבנה), פקטין (שתורם משמעותית לירידה ברמות הכולסטרול הרע - LDL), ועוד. קליפות יבשות של הדרים מחממות את הגוף וטובות לטפול בגזים, כאבי בטן ונפיחויות.

 

משפחת פירות ההדר (Rutaceae), הכוללת הכנות הומאופתיות מהתפוז המר, הלימון ועוד, יכולה לסייע למטופלים שהעניין המרכזי בטיפול בהם הוא ענייני עבודה ותחלואה שמקורה בעבודה המאומצת. הם יהיו בעלי חוש אחריות בעבודה, שאפתנים, חרוצים ובעלי יכולת התמדה ויפתחו בעיות כגון תשישות (ממש כמו "לימון סחוט"), מתחים והתרגשויות עד לחרדות, שלשולים בעקבות החרדות, בעיות שינה וכאבי ראש המלווים בלחץ בחזה.

 

הכותבת היא הומאופתית קלאסית וחברה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית.


כל הדרכים להתגונן מפני מחלת השפעת לקראת החורף:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אספקה קבועה בתזונה היומיומית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים