שתף קטע נבחר

שוב יכולים לרוץ: המכשיר המדהים שמחזיר את פצועי צה"ל לחיים

סד מיוחד שהומצא עבור חיילים אמריקנים מצליח לחולל מהפכה של ממש בחייהם של לוחמי צה"ל שנפצעו בקרב. הסד, שמכונה "איידאו", מותאם באופן ייחודי לכף הרגל של המשתמש וממצב של רגל כמעט משותקת וחוסר יכולת ללכת, חוזרים החיילים לפעילות מלאה ואפילו רצים קילומטרים שלמים. "לא האמנתי שאוכל ללכת שוב", אומר חייל שחייו השתנו בזכות הסד, "זו תחושה אדירה. מי שיראה אותי היום יבין שהכל אפשרי"

בסוף 2002, אחרי מבצע חומת מגן, נפצע דודו חכימיאן, אז קצין בקבע, במהלך פעילות מבצעית באזור טול כרם. מטען החבלה עליו עלה הג'יפ הממוגן שבו נסע יחד עם חברו התפוצץ, והרסיסים השאירו את חכימיאן עם פגיעה חמורה בגפיים התחתונות. לחבר שישב לצדו נקטעו שתי הרגליים כתוצאה מהפיצוץ העז.

 

"נפגעתי בכל מקום שלא היה בו שכפץ", משחזר דודו, היום ד"ר חכימיאן, "מהמפשעה ועד הקרסול. שברים בעצמות, עצם ירך מרוסקת מימין ומשמאל ורסיס שנכנס לעין ימין. בתוך המטען שהתפוצץ היו כדוריות ברזל שעפו לכל עבר וגם זבל, שגורם לזיהומים בעקבות הפיצוץ".

 

עוד כתבות:

המחלה שמתחילה בתחושת נימול ומסתיימת בנכות

מי זכאי לאשפוז שיקומי על חשבון המדינה?

שיקום בבית: איך זה מסייע להחלמה טובה יותר?

 

חכימיאן עבר מספר ניתוחים לקיבוע העצמות שהתרסקו, היה מאושפז כ-3 חודשים במחלקה בבית החולים ולאחר מכן עבר תהליך שיקום במהלך 4 חודשים. לאחר התקופה הזו הוא שוחרר מהצבא ולא חזר לשירות.

 

"אחרי התקופה של השיקום, שבמהלכה הייתי כמה חודשים רוב הזמן בבית, החלטתי שאני רוצה ללמוד משהו, לצאת קצת מהבית", משחזר חכימיאן. "אז עברתי לירושלים, התחלתי לעשות פסיכומטרי, ותוך כדי כך התחלתי גם מכינה לרפואה באוניברסיטה העברית. ככה קרה שבגיל מבוגר יחסית, 25, התקבלתי לבית הספר לרפואה והתחלתי ללמוד. כולם בכיתה היו הרבה יותר צעירים ממני".

 

ואיך הגיבה המשפחה?

"ברור שהם היו מרוצים", אומר חכימיאן בחיוך, "שמחו שסוף סוף תפסתי כיוון".

 

החליט שהוא רוצה ללמוד משהו, לצאת מהבית. חכימיאן
החליט שהוא רוצה ללמוד משהו, לצאת מהבית. חכימיאן
 

   

סד האיידאו - פותח כמענה על העלות הכלכלית הגבוהה של הפציעות

ב-2003 נקרא ריאן בלאנק, פיזיותרפיסט אמריקני עם מומחיות מיוחדת בהתקנת פרוטזות, לישיבה עם גורמים בכירים בצבא ארה"ב. נושא הישיבה היה העלות הכלכלית של פציעות ביחידות העלית של הצבא. ראשי הצבא שמו לב שהם משקיעים המון כסף ביחידות העלית, שהחיילים בהן נמצאים בסיכון גבוה יותר להיפצע, פציעות שבעקבותיהן רבים מהם לא מסוגלים לחזור לשירות.

 

בלאנק החל לחקור את הנושא ומצא שרבות מהפציעות מהן סובלים החיילים נגרמות מפגיעה בעצב בכף הרגל, שגורמת שיתוק חלקי שלה. כף הרגל נגררת ונופלת למטה במצב שאופייני במיוחד לחיילים ומכונה "דרופ פוט" (Drop foot - רגל שמוטה).

 

בעקבות הבדיקות שלו, החליט בלאנק ליצור מעין סד שבעזרתו לוחמים במצב של דרופ פוט יוכלו לחזור לשירות. לקח לו שנה לבנות את האבטיפוס של הסד, שזכה לשם IDEO.

 

צפו: כך עובד האיידאו

 

 

האיידאו בנוי כך שכף הרגל אינה מוצבת בו במצב טבעי של 90 מעלות, אלא היא מורמת מעט. החומר שממנו עשוי הסד המיוחד הזה הוא "קאסטם מייד" - נוצר במיוחד עבור כף הרגל של הפצוע אותו הוא אמור לשמש.

 

"הייחודיות של האיידאו", מסביר חכימיאן, "היא בהתאמה האישית של כל סד למשתמש שלו. בלאנק משקיע את הזמן ומתאים כל יחידה למשתמש, לסוג הפגיעה שלו ולשימושים העתידיים שיהיו לו. הצורה של האיידאו והחומרים שמהם הוא עשוי אוגרים את האנרגיה בזמן הצעידה, ומצליחים לשחרר אותה בחזרה כמו סוג של קפיץ. אתה דורך על כף הרגל והאנרגיה נאצרת, וברגע שאתה מרים אותה אתה נדחף קדימה, התנועה שלך מועצמת".

 

כל פצוע מגיע אל המכון של בלאנק ועובר תהליך של התאמת הסד שלוקח מספר ימים. אחרי שהסד מוכן, נשאר המטופל במכון בין שבוע לשבועיים, בהם הוא לומד להשתמש באיידאו שלו בצורה אופטימלית. "בסוף התהליך הזה, ואחרי הדרכה ואימונים עצימים מאוד של חיזוק שרירי הליבה, פילאטיס ומשקולות, הפצועים שמגיעים למכון מסוגלים לרוץ", אומר חכימיאן. "חבר'ה שלא יכלו ללכת מתחילים לרוץ. זה מדהים".

 

למי בעצם מתאים המכשיר המיוחד הזה?

"לאנשים שסובלים מדרופ פוט, עם קיבוע בקרסול, עם פגיעות חלקיות של כף הרגל, ובעיקר - אנשים שהם אקטיביים מיסודם ורוצים לעשות פעילות גופנית".

 

זה לא קצת פינוק? ספורט יכול להתפרש אצל חלק מהאנשים כבונוס, כמותרות

"אני לא חושב. כי בשונה מאנשים שקיבלו טראומה לחיים כתוצאה מסרטן למשל, או מחלות אחרות, פה מדובר על אנשים שרגע לפני הפגיעה שלהם הם הצליחו לרוץ חצי מרתון ועשו פעילות גופנית. השיקום שלהם הוא שונה ממי שמעוניין למשל ללכת ברגל עם הילדים, או לעבור ממיטה לכיסא. אצל החבר'ה האלה הרצון לא ייגמר עד שהם יצליחו לרוץ בחזרה. ספורט הוא דרך מצוינת לשיקום. הם רק רוצים לחזור בחזרה למה שהם היו".

  

לעזור לחברים שנמצאים במצב של טראומה

על עמותת "אחים לחיים" שמע חכימיאן מהחייל שנפצע איתו באותו רכב שעלה על מטען. אחים לחיים היא עמותה שפועלת ללא כוונת רווח, במטרה "להעניק סיוע במגוון תחומים ללוחמי צה"ל שנפצעו בפעילות מבצעית", כפי שנכתב באתר העמותה.

 

העמותה מנוהלת רק על ידי קצינים ולוחמים שנפצעו בעצמם בפעילויות מבצעיות ובמלחמות, וחבריה נפגשים ב"בית האחים", מקום משכנם של משרדי העמותה בכפר טרומן, שמשמש גם בסיס לפעילויות החברים ובעצם מתפקד כבית לכל דבר עבור הלוחמים שנפגעו. "בית האחים מהווה קרן אור עבור לוחמים פצועים רבים שרואים בו מקום מחבק ותומך בתוך המציאות הקשה אליה נקלעו",  אומרים אנשי העמותה.

 

"אני הגעתי לעמותה במצב שונה משאר החברים", משחזר חכימיאן, "נשוי עם ילדה, בן 31, שנה חמישית בלימודי רפואה. מהרגע הראשון הבנתי שהגעתי לכאן עם אג'נדה, החלטתי שאני רוצה לתת. אחרי כמה זמן פנה אלי אחד ממנהלי העמותה ושאל אם אני יכול לעזור בהקמת פרויקט רפואי. יש כאן המון חברים עם בעיות רפואיות מסובכות, בעיקר עם טראומות מסוגים שונים. והם צריכים כל מיני סוגים של עזרה".

 

מה זה אומר נפגעים של טראומה? הלומי קרב?

"טראומה יכולה להיות פיזית או נפשית. הטראומה יכולה להיגרם כתוצאה ממטען, ירי או שריפה, אבל גם חיילים שהיו בפעילות קרבית ואפילו שערה אחת לא נתלשה להם מהראש הם חברים בעמותה".

 

הפרויקט הרפואי של אחים לחיים

חכימיאן הרים את הכפפה והקים את הפרויקט הרפואי של העמותה, שמטרתו לעזור לחברים - אנשים צעירים שחייהם השתנו באחת עם רגע הפציעה -בכל נושא רפואי שעל הפרק. "והם עומדים לעתים מול מצבים רפואיים לא פשוטים", אומר חכימיאן.

 

"המטרה של הפרויקט היא להעלות אצל החברים את המודעות והידע למצבם הרפואי. זה אומר בין השאר לשבת איתם ולפרש להם מה שהרופא אמר, לתרגם את זה לשפה שהם יבינו. יש כאן חבר'ה שמוצאים את עצמם עם מצבים רפואיים מסובכים. יש כאלה שרוצים לדעת אם המצב שלהם יישאר ככה לתמיד, למשל. הם צריכים ידע, מידע, תיווך, מודעות. לכן קם הפרויקט הזה".

 

אבישי עירקי, חבר העמותה, מיד לאחר הפציעה ברגלו ב-2006
אבישי עירקי, חבר העמותה, מיד לאחר הפציעה ברגלו ב-2006

 

בנוסף, הפרויקט הרפואי של העמותה מארגן לחיילים הפצועים מפגשים עם רופאים בחו"ל, בעיקר בארה"ב, כדי לקבל חוות דעת נוספות על מצבים רפואיים מורכבים. "זה לא שהרופאים שם יותר טובים", ממהר חכימיאן להסביר, "פשוט שם הכל גדול. הרופאים רואים את סוג הפגיעה הזה פעמיים שלוש בשבוע, יש להם יותר מומחיות ויותר ידע והם יכולים לעזור במקרים שכאן נחשבים נדירים".

 

"הרופא בסיאטל צחק על הסד שלי" - הסיפור של אבישי

אבישי עירקי נפצע ב-2006 באזור ג'בלייה במסגרת מבצע "גשמי קיץ" כתוצאה מירי RPG. "ספגתי רסיסים בעיקר באזור הירך והשוק, כשאחד הרסיסים גרם לשיתוק של כף הרגל", הוא משחזר. "במהלך השנים התניידתי עם כמה סוגים של סדים, חלקם קלים וחלקם כבדים מאוד, אבל אף אחד מהם לא סייע לי ברמה שאני יכול לעשות איתם פעילות כלשהי. סבלתי מכאב, ההתמודדות עם המכשירים הייתה מורכבת, זה לא היה נוח והתווסף לי משקל שהעמיס על הרגל".

 

מהרגע שנפצע, קיווה עירקי לחזור פעילות גופנית. באמצעות העמותה הוא טס לניו יורק ונפגש עם מומחה לאורתופדיה. "הרופא הזה צחק על הסד הכבד שהייתי איתו", הוא מספר. "אחרי שנה בישרו לי שיש סד שיכול להתאים ולהועיל לי ושאיתו אוכל לחזור לרוץ ולעשות ספורט. טסתי לסיאטל, התאמתי את האיידאו לרגל ומהר מאוד התרגלתי אליו".

 

אבישי עירקי בזמן אימון עם האיידאו על רגלו הימנית (צילום: עדי ברקוביץ) (צילום: עדי ברקוביץ)
אבישי עירקי בזמן אימון עם האיידאו על רגלו הימנית(צילום: עדי ברקוביץ)

 

"פתאום אני יכול לרוץ עם פחות כאב", מספר עירקי. "פתאום הניידות שלי הפכה קלה יותר, כל ההתנהלות ביום-יום השתפרה. התחלתי להיכנס לכושר, הגעתי לרף של 5 ק"מ ריצה וזה היה חלום שעד לא מזמן לא חשבתי שאוכל להגשים. מאז התחושות הכלליות שלי הרבה יותר טובות, הנפש מרגישה בריאה והגוף מרגיש חזק".

 

"זה היה כאילו הביאו לי משהו ביוני" - הסיפור של דרור

דרור זיכרמן נפצע ב-2005 ממטען שנשא על גופו מחבל מתאבד במחסום ביציאה מטול כרם. מהפיצוץ נהרג הקצין שלו, ודרור נפצע באורח קשה. "הייתי שרוע על הקרקע כשרגל ימין שלי מרוסקת לחלוטין והגוף והפנים היו מלאים רסיסים וכוויות. משם פינו אותי לבית החולים, איבדתי דם והייתי במצב של מוות קליני. אחרי שלושה ימים בקומה התעוררתי ואז התחיל תהליך ההחלמה והשיקום.

 

"הייתי צריך בעצם להתרגל למצב חדש, הפכתי מאדם עצמאי לאדם שצריך ללמוד הכל מחדש, וכך גם ללמוד ללכת מהתחלה. עברתי כ-30 ניתוחים ותהליך שיקום ארוך מאוד שבסופו עדיין לא יכולתי לעשות את הדברים שהייתי רגיל לעשות לפני. לא יכולתי כמעט ללכת, הלכתי עם סד לא נוח, הלכתי עם נעליים מיוחדות שהכאיבו לי ונעזרתי במקל הליכה.

 

דרור זיכרמן, בבית החולים לאחר הפציעה ()
דרור זיכרמן, בבית החולים לאחר הפציעה

 

"במשך 10 שנים אחרי הפציעה לא הייתי מסוגל לצעוד 100 מטר מבלי לסבול. הייתי מתבאס לצאת מהבית, מחשב צעדים, מחפש קיצורי דרך. כל תנועה הייתה מחושבת. עד שאחים לחיים הציגו בפני את סד האיידאו. לא האמנתי שיש דבר כזה שיוכל להיטיב עם הרגל שלי. זה נשמע לי כמו מדע בדיוני שאוכל ללכת ללא כאב, שאוכל לרוץ בכלל לא האמנתי.

 

"עם הסד, הרגשתי שהרגל יציבה יותר, לא צונחת מטה. כאילו הביאו לי משהו ביוני. זו הייתה תחושה אדירה, הייתי ב'היי' כי סוף סוף הרגשתי שיפור אמיתי, סוף סוף קיבלתי את האפשרות ללכת ללא מגבלה. בזכות הסד הזה עשיתי מאז יותר כושר משעשיתי כל חיי.  אני מתאמן בתדירות גבוהה, בעיקר קרוספיט, כשהכיוון הוא להיות מאמן כושר כי זה עושה טוב לגוף ולנפש. מי שרואה אותי היום יבין שאפשר לעשות הכל".

 

תוכנית אימונים מפוקחת

לאחר התאמת הסד בארה"ב, חוזרים משתתפי הפרויקט לארץ ומתחילים לעבוד לפי תוכנית אימונים בליווי ובפיקוח של הצוות המקצועי של הפרויקט הרפואי בעמותה, הכולל רופא, פיזיותרפיסטית ומאמן ריצה.

 

החברים באימון החודשי. עובדים לפי תוכנית אישית (צילום: עדי ברקוביץ) (צילום: עדי ברקוביץ)
החברים באימון החודשי. עובדים לפי תוכנית אישית(צילום: עדי ברקוביץ)

 

"המטרות של האימונים בתקופה הראשונה לאחר התאמת הסד הן חיזוק שרירים כללי, חיזוק שרירים ספציפי לשרירי הגו והגפיים התחתונות הנדרשים לריצה בעזרת הסד ושיפור סיבולת לב ריאה", מסבירה מאמנת הכושר שעובדת עם חברי העמותה. "בהמשך עוברים חברי הקבוצה לאימוני ריצה לפי תוכנית אישית שמקבלים ממאמן הריצה, או שמתאמנים במסגרת ספורטיבית אחרת באזור המגורים שלהם.

 

"מדי חודש מתקיים בבית האחים מפגש למעקב אחרי ההתקדמות, למעקב לאיתור קשיים ובעיות ולאימון קבוצתי. המטרה הסופית של התהליך היא אישית ומשתנה. לכל אחד מחברי הפרויקט נקבעות מטרות לפי רצונותיו ויכולותיו".

 

צפו: מאפס למאה - כך נראה האימון החודשי של אחים לחיים עם הסד החדש

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרור זיכרמן, בבית החולים לאחר הפציעה. היה צריך ללמוד הכל מחדש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים