שתף קטע נבחר

לא סוף העולם: כך תעזרו לילד להירדם בכל מקום

אם בכל יציאה מהבית אתם לחוצים מה יהיה כשהילד לא יצליח להירדם, הגיע הזמן ללמד אותו איך נרדמים גם כשיש רעש או כשהוא לא במיטה שלו. אז איך מתחילים ומה ירגיע אותו במיוחד?

האם זה לגיטימי שהילד יירדם במקומות ציבוריים? התשובה היא כן, זהו צורך לגיטימי. כדאי שהילד ילמד להירדם גם במקומות ציבוריים כחלק משגרת החיים של המשפחה בעידן המודרני. על מנת ללמד את הילד להירדם בנינוחות מחוץ לבית, עלינו ללמד אותו קודם להירדם בנינוחות בבית, במיטתו. הנה כמה המלצות שיעזרו לכם להרגיל את הילד לשגרת שינה חדשה:

 

1. השתמשו בטקסי שינה קבועים: שגרת שינה מלמדת את הילד מה מצופה ממנו לקראת השכבה והתעוררות. שגרת שינה מלמדים בבית, במקום המוכר והאהוב ורק אחר כך מיישמים את זה גם בחוץ. ההמלצה היא לייצר התנהלות קבועה עם שימוש בטקסי שינה קבועים:

 

• טקס שינה ביום - טקס קצר של חמש דקות. לרוב מלווה בשיר רגוע וחיבוק חם ואוהב. מומלץ לעשות אותו בחדר השינה של הילד, בחושך, לאחר החלפת חיתול/בגד/ניקיון פנים וידיים וללא אוכל בחדר.

 

• טקס שינה בלילה - אורכו המומלץ הוא עד 45 דקות כדי לא להביא את הילד למצב של עייפות יתר. הטקס יכלול ארוחת ערב, מקלחת, התלבשות, שיר/סיפור בחדר השינה של הילד, מומלץ בחושך יחסי ומיד למיטה בלי אוכל בחדר.

 

• טקס התעוררות - טקס קצר וקבוע של דקלום או שיר, הדלקת אור והכנסת תחושת התעוררות כדי לסמן לילד שזה הזמן הנכון לקום. אם הילד התעורר מוקדם מדי, אל תעשו טקס כזה, אלא החזירו אותו לישון.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

2. ילד צריך ללמוד להירדם באופן עצמאי: הירדמות עצמאית היא כישור חיים מולד או נרכש שעלינו ללמד את ילדינו. רוב התינוקות נולדים עם היכולת הטבעית הזו. כאשר הם שבעים, נינוחים ורגועים הם יכולים להירדם לבד, אך ככל שהם גדלים ומגלים עניין בסביבה, רובם מאבדים את היכולת המופלאה הזו, וכך ההורים מוצאים את עצמם מותשים מניסיונות ההרדמה השונים.

 

כאן כדאי להיצמד לשיטת הרדמה אחת. התחילו מהרדמה במיטת הילד בחדרו, בהשגחה ובנוכחות הורית ובהמשך גמלו בהדרגה את הנוכחות ההורית. יש ילדים שיבקשו מגע בזמן ההרדמות (ליטוף או טפיחות). אפשרו זאת רק בהתחלת התהליך במטרה לעודד את הילד להישאר במיטתו ולסמוך עליכם. מיד כאשר אתם רואים שהוא למד להירדם במיטה, צמצמו את התלות הפיזית שלו במגע שלכם והישארו לשבת לצידו עוד לילה או שניים כאשר נרדם אך בלי מגע. כי במהרה תצטרכו להתחיל לגמול את ההרגל של הירדמות בנוכחות הורית.

 

3. וודאו שהילד לא נמצא בעייפות יתר ואפשרו לו להירדם כאשר הוא עייף: אל תמשכו אותו ער, גם אם רציתם שיישאר לפגוש מישהו קרוב. הירדמות כאשר הילד עייף מדי היא קשה הרבה יותר והמטרה שלכם היא לאמן את הילד להירדמות עצמאית בבית כהכנה להרדמות בחוץ.

 

4. הקפידו על מנוחה באמצע היום לילדים הזקוקים למנוחה: הרבה ילדים זקוקים למנוחת צהריים (עד גיל שנתיים וחצי/שלוש ויש כאלו שגם יותר) והורים רבים חוששים שהמנוחה ביום תקשה על ההרדמות בלילה. זה בדיוק הפוך, שכן ככל שהם יגיעו נינוחים יותר לערב, כך יהיה להם קל יותר להירדם ולכן הקפידו על מנוחת היום של הילדים הזקוקים לכך.

 

אולי יעניין אותך גם:

מומחים משתפים: כל הדרכים לגדל מנהיג

הצילו, הבת שלי מסתגרת בחדר עם החבר שלה!

השמלה לא מסתובבת! גיל שנתיים האיום

 

כיצד ללמד את הילד להירדם בנינוחות במקום ציבורי?

לאחר הירדמות נינוחה בבית, אתם בשלים לצאת ולהתנסות בבמקומות ציבוריים, שכן ילד שלמד להירדם בבית ואין לו חשש משינה, הופך להיות ילד שאוהב שינה וכאשר הוא עייף הוא מבקש לישון, גם אם זה באמצע ארוחת חג או חתונה משפחתית. אין ספק שקשה יותר להירדם במקומות ציבוריים בהם יש רעש וגרויים המסיחים את דעתם של הילדים וגוררים אותם למצב של התעוררות (ובכך נגרמת עייפות יתר). יחד עם זאת, זה בהחלט אפשרי.

 

הנה כמה טיפים שעזרו לכם במשימה:

 

• אל תחכו ליום האירוע עצמו ורק שם הילד יחווה בפעם הראשונה את עניין ההירדמות מחוץ לבית. מומלץ לתרגל בחוץ כמה פעמים על מנת שהילד יכיר את ההרגל, יתנסה בו ויפתח תחושת בטחון.

 

• אם אתם יודעים שהיום הילד עתיד להישאר ער עד מאוחר יותר, השתדלו לייצר עבורו מנוחת צהריים ארוכה יותר מהרגיל, ואם זה ילד שכבר סיים לישון צהריים נסו להשכיב אותו למנוחה של שעה באופן מיוחד. לשם כך עליכם לייצר אווירה של שקט ורוגע, חושך ואולי תצליחו גם אתם לישון ולנוח בזמן הזה.

 

• קחו אתכם חפצים חשובים לילד כגון חפץ מעבר, שמיכה, מוצץ או בובה אהובה. אם יש לכם חפצים שהריח של הילד עליהם - מצוין. זה מקל על הילד את תחושת ההתחברות כי הוא מחובר אל החפץ. אם אתם מתלבטים בין נקי וחדש לבין נקי ומשומש - נקי ומשומש.

 

• לפני ההרדמה וודאו כי כל צרכיו הבסיסיים של הילד מולאו – הוא לא רעב, לא רטוב, לא קר לו וכו', שכן אי אפשר להירדם כאשר אחד מאלו מפריע.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

• בזמן השהייה בחוץ, חפשו לכם פינה שקטה לאפשר את ההרדמה. אם יש לכם עגלה אפשר לשים אותה בצד ולכסות אותה בשמיכה גדולה על מנת להחשיך מעט ולייצר הפרדה ונטרול גירויים לילד. אם אין עגלה או אם הילד גדול - מצאו ספסל, ספה או חברו שני כסאות. כסו אותו שלא יסבול מקור, נסו לנטרל את עוצמת האור ופשוט אפשרו לו להירדם בנינוחות ממש כמו בבית.

 

• השתדלו שלא להתערב בכלל בתהליך ההרדמה של הילד. בלי מגע, בלי ליטופים ובלי נענועי עגלה - ממש כמו בבית. אם הילד מתקשה להירדם ומתחיל בכי, אפשר ללטף, להרגיע, לנענע מעט את העגלה ומומלץ להפסיק מיד כאשר הבכי נפסק ולא להמשיך לנענע עד שנרדם.

 

• הירדמות באוטו בתנועה היא לרוב קלה ונעימה לרוב הילדים, שכן הנענועים מרדימים ומאפשרים כניסה חלקה לשינה. חלק מהילדים אינם אוהבים נסיעה באוטו, הם בוכים ולכן לא נרדמים. קושי זה נובע מקושי במערכת שיווי המשקל של הילד ואם הילד שלכם סובל מכך מומלץ לפנות לעזרה התפתחותית.

 

• היו סבלניים כי משך ההרדמה יארך יותר זמן מבדרך כלל, ולרוב השינה תהיה איכותית פחות וקצרה באופן משמעותי, מפני שתנאי הסביבה לא מאפשרים מנוחה מלאה. מה גם שהמוח ה"ישן" הוא בעצם רק "חצי ישן" ועדיין חשוף לגירויים ורעשים.

 

הכותבת היא יועצת שינה, מדריכת הורים מטעם מכון אדלר ובעלת בית ספר להורות ושינה Mamamaya School

 

מה עושים אם התינוק בוכה ולא מצליח להירדם? צפו:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בזמן השהייה בחוץ, חפשו לכם פינה שקטה לאפשר את ההרדמה
צילום: shutterstock
מומלצים