שתף קטע נבחר

נמצאה התשובה: מה עובר במוחם של אנשים שאינם חולמים בשינה

בניגוד לתפיסה לפיה שינה ללא חלום היא מצב של חוסר הכרה, טוענים מומחים כי אלה שאינם חולמים נמצאים בסוגים שונים של הכרה, ורואים דמויות אך אינם שקועים בתוך עולם הדימיון. מחקרים נוספים עשויים לסייע לחקר תפקוד המוח ולטיפול בבעיות זיכרון, ריכוז ושינה

אתם לא חולמים בזמן השינה? אל דאגה, אתם ממש לא לבד, ובעצם כנראה שאתם כן חולמים – אבל בדרך אחרת. חוקרים אמריקנים מצאו כי בניגוד להערכות עד כה, שינה ללא חלום איננה מצב של חוסר הכרה, וכי למעשה הישנים חווים את עולם הדימיון – אך אינם שקועים בתוכו.

 

במשך שנים נחשבה שינה עמוקה נטולת חלומות למצב של חוסר הכרה, ובעצם התייחסו אל מצב זה כאל סוג אחיד של שינה. במאמר חדש טוענים חוקרים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה הקנדית, כי שינה ללא חלום איננה חוסר הכרה, אלא תבניות שונות של הכרה ברמות שונות, וכי הישן כן חווה את עולם הדימיון, אך אינו שוקע לתוכו.

 

עוד כתבות:

לחלום יש משמעות? 11 עובדות מרתקות על חלומות

החלומות הכי שכיחים

מה אומרים החלומות שלכם על מצבכם הבריאותי?

 

לדברי החוקרים, שינה ללא חלום מתחלקת לשלושה סוגים:

במצב אחד, קרוי "שינה חשיבתית", האדם הישן חווה את הדימיון אך אינו מרגיש שהוא שוקע בתוכו כמו שקורה בתוך חלום.

במצב שני קיימת תחושת גוף מסוימת לצד חוויית הדמיון. כך למשל, במצב זה, אדם הרואה תמונות של מלחמה בדמיונו עשוי לשמוע כביכול קול של אזעקה.

בקטגוריה השלישית קיים מצב שכולל רמה מסוימת של מודעות בזמן שהאדם ישן. מצב זה דומה לחוויות של אנשים המיומנים בביצוע מדיטציות.

 

מחקרים הראו כי בעת מדיטציה קיימת ככל הנראה פעילות מוחית שונה, עם רמות גבוהות של פעילות גאמא, הקשורה לתפקודי מוח שונים הכוללים ריכוז וזיכרון.

 

החוקרים הבהירו כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לאמת את השערותיהם. אולם מחקרים נוספים עשויים לסייע לחקר הזיכרון, ולהבנה וטיפול בהפרעות שינה.

 

באיזה שלב של השינה מתחילים לחלום? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באיזה שלב של השינה מתחילים לחלום?(צילום: shutterstock)

 

כשהחלומות מופיעים: עולמה הקסום של השינה

השינה היא מצב הכרה שבו אנו לא מודעים לסביבתנו. להבדיל מתרדמת, בה לא קיימת תודעה לסביבה, בזמן שינה המוח פעיל מאוד, לעתים אף יותר מבזמן פעילויות אחרות ובהן צפייה בטלוויזיה.

 

מחקרים שנעשו בבעלי חיים גילו, כי לא ניתן לחיות ללא שינה וכי בעלי חיים מהם נמנעה השינה, או שלקו בחסר מוחי המונע את שנתם – מתו. מחקרים שניסו לאתר את סיבת המוות, גילו את תפקידיה הרבים של השינה בגופנו.

 

שלב השינה השטחית הוא הראשון, ומתאפיין בסף גירוי נמוך להתעוררות. כלומר – מתעוררים משלב זה בקלות. רעש קל, אור בחדר הסמוך, שינה בטמפרטורה גבוהה או נמוכה מדי יגרמו להתעוררות, מאחר שהחושים עדיין פעילים.

 

שלב השינה הבא הוא שלב השינה העמוקה. הוא דורש גירוי חזק להערה. השלב האחרון הוא שלב שנת החלום. לתוך הלילה משתנים אורכי שלבי השינה, ושלב שנת החלום הולך ומתארך.

 

מפתיע לדעת, כי בסוף כל מחזור שינה כזה בן שעה וחצי אנו מתעוררים. מנגנון זה של הגוף נועד להגן עלינו, שכן עם ההתעוררות אנו מתהפכים. בזכות אותה יקיצה מהירה לא נוצרים פצעי לחץ, אנו יודעים לקום ללכת לשירותים או למשוך את השמיכה שנפלה בלילה קר של חורף.

 

 

 ( )

ישראלים ישנים פחות מהממוצע

אף שכשליש מחיינו אנו מבלים בשינה, והיא נחוצה לנו לא רק למנוחה אלא גם לעיבוד המידע מהיממה שעברה עלינו, הרי על פי סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל, שעות השינה של הישראלי הממוצע נמוכות בהרבה מההמלצות.

 

מהסקרים עולה כי גברים ישנים לרוב פחות מנשים, וכי הישראלי הממוצע ישן 6 שעות ו-55 דקות בממוצע. עם הגיל קיימת ירידה בשעות השינה בשני המינים, למעט עלייה קלה אחרי גיל 65.

 

בני 34-21 ישנים ביממה כ-7 שעות, לעומת בני 54-45 הישנים 6 שעות ו-50 דקות. בני 65 ומעלה ישנים 6 שעות ו-50 דקות. אגב, על-פי מחקר שנעשה על-ידי האיחוד האירופי בשנים 2002-1998, במרבית המדינות באירופה ישנים בממוצע כ-8 שעות ביממה.

 

ואם אתם מחסידי ה"סייסטה" או ה"שלפשטונדה", אתם לא לבד: כשליש מהישראלים ישנים בצהריים, וזמן השינה הממוצע בשעות אלה עומד על כשעה ורבע.

 

אז כמה באמת צריך לישון בלילה? אצל תינוקות שזה עתה נולדו, ההנחיות ממליצות על 14 עד 17 שעות תנומה ביממה. תינוקות בגילאי 3 חודשים ומעלה זקוקים ל-12 עד 15 שעות שינה ביממה.

 

בגיל שנה יורד הצורך בשינה ל-11 עד 14 שעות. ילדי הגן הפעילים יותר, זקוקים ל-10 עד 13 שעות. אצל ילדי בית הספר היסודי, יש צורך ב-9 עד 11 שעות שינה. בני נוער זקוקים ל-8 עד 10 שעות, ומבוגרים זקוקים ל-7 שעות שינה לפחות.


ועל מה תינוקות וילדים חולמים? צפו:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם אתם זוכרים את החלומות שלכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים