שתף קטע נבחר

היום: בנט יעלה את חוק ההסדרה להצבעה בוועדת השרים

חרף הביקורת של היועמ"ש, ולמרות בקשות ראש הממשלה, בבית היהודי מקדמים את החוק שימנע את פינוי עמונה והתנחלויות נוספות

 

בנימין נתניהו ונפתלי בנט (צילום: אמיל סמלן) (צילום: אמיל סמלן)
בנימין נתניהו ונפתלי בנט(צילום: אמיל סמלן)
בצל הביקורת הגוברת תעלה היום (א') מפלגת הבית היהודי את "חוק ההסדרה" להצבעה בוועדת שרים לחקיקה. ביום חמישי, במהלך פגישה עם השרים נפתלי בנט, איילת שקד ואביגדור ליברמן, ביקש ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את ההצבעה על החוק הנפיץ, אולם בבית היהודי מתעקשים על כך משום שבית המשפט העליון טרם הכריע בסוגיית הארכת הפינוי של היישוב עמונה.

 

לפני העלאת החוק בוועדת שרים לחקיקה צפוי להתקיים דיון בנושא בפורום ראשי המפלגות של הקואליציה.

 

בג"ץ קבע כבר לפני כשנתיים כי פינוי מאחז עמונה – שנבנה על קרקע פלסטינית פרטית – יתבצע עד סוף 2016. אולם כעת מבקשים ח"כים מהימין לחוקק את החוק שיאגף את בית המשפט ויאפשר את הישארות הבתים על הקרקע.

 

כפי שפורסם בשבוע שעבר ב-ynet, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע לנתניהו שהוא יתקשה להגן על החוק בבג"ץ, גם בגרסה המרוככת שלו, משום שהוא "נגוע באי-חוקתיות". פירושו של דבר הוא שמנדלבליט מאותת לממשלה ולכנסת שהן לא יכולות לחוקק אותו וכי הוא לא יוכל להגן על עתירה לבג"ץ נגד חוקתיותו.

 

בבית היהודי, מנגד, טוענים שפינוי עמונה עלול להיות רק שלב ראשון, ולאחר מכן עשויים להגיע באותו אופן פינויים נוספים של יישובים אחרים, ולכן יש לפתור את המחלוקת בתוכנית רחבה יותר ובאמצעות חקיקה.

עמונה (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
עמונה(צילום: תומריקו)
 

על פי ההצעה המרוככת, שהגישו חברי הכנסת שולי מועלם רפאלי ובצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי עם חברי הכנסת יואב קיש ודוד ביטן מהליכוד, תחול ההסדרה רק על יישובים שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתם, ולא במאחזים שהוקמו ללא שיתוף פעולה מצד המדינה. לדעת המציעים, הסעיף יפגין את תום הלב של המתיישבים, שלא נחשפו לרישומי הטאבו ביהודה ושומרון ועל כן לא ידעו שמדובר בקרקע פרטית.

 

במוצאי שבת מסרו היוזמים: "אישור חוק ההסדרה מחויב המציאות, לא רק מבחינה מוסרית כלפי התושבים שהתיישבו שם בעידוד המדינה, אלא גם מבחינה אידיאולוגית. זו ממשלת ימין וכיום עננת הממשל האמריקני לא יכולה לשמש עוד כתירוץ להמשך יישום מדיניות שמאל. אם יהיה בכך צורך, ננהל מאבק בלתי מתפשר במטרה לאשר את החוק ולסיים את הסאגה שבה נתונים אזרחים שומרי חוק הן בעמונה והן ביישובים אחרים, ולאפשר גם להם כמו לכל אזרחי המדינה חיים נורמליים של חובות וזכויות".

 

דאגה במשרד החוץ: דו"ח חמור של האו"ם

על רקע הסערה מביעים גורמים במשרד החוץ חשש כבד שאישור חוק ההסדרה יגרום נזק גדול לישראל בזירה המדינית, ושפניות מודאגות בנושא יתקבלו מכמה מדינות, כולל אירופיות. לדבריהם, מדובר בעיתוי רגיש במיוחד לאור הסמיכות לבחירות בארה"ב ועל רקע החשש שוושינגטון לא תטיל וטו על מהלך אנטי-ישראלי במועצת הביטחון.

 

הם הוסיפו שבקרוב צפוי האו"ם לפרסם דו"ח חדש וחמור התוקף את ישראל באופן חסר תקדים על מדיניותה בשטחים. טיוטת הדו"ח, שהכין משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA), נחשפת כאן לראשונה וקובעת כי "מדינת ישראל משתלטת באופן שיטתי על שטחים של פלסטינים ביהודה ושומרון, ופוגעת הן ברווחת הפלסטינים והן בכלכלתם".

 

הדו"ח כולל סקירה על מפעל ההתנחלויות על בסיס מחקר של עשרות שנים, וקובע כי הרחבת היישובים על ידי ישראלים נעשית ב"הסכמה שבשתיקה" על ידי הרשויות בישראל. הדו"ח מותח ביקורת לא רק על בניית ההתנחלויות ועל התושבים ביהודה ושומרון, אלא מעביר ביקורת קשה הן על מדיניות הממשלה והן על מערכת המשפט הישראלית.

 

המסקנה העיקרית של הדו"ח, שעלולה להיות בעלת השלכות מרחיקות לכת, היא שיש לספק לאזרחים הפלסטינים הגנה בינלאומית מפני ישראל. הדו"ח מונה מאות עדויות של תקיפות ישראליות של תושבים פלסטינים, לרבות גזילת אדמות ופעולות "תג מחיר", ומאשים את ישראל בשיטות הפחדה ודיכוי.

 

בכיר במשרד החוץ אמר כי סוגיית חוק ההסדרה מהווה "חומר נפץ מדיני", ואם הוא יעבור - מדינת ישראל צפויה לספוג גינויים ומהלכים דיפלומטיים מכמה חזיתות.


פורסם לראשונה 12/11/2016 22:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא, אלכס קולומויסקי
נתניהו ובנט
צילום: יאיר שגיא, אלכס קולומויסקי
מומלצים