שתף קטע נבחר

"בעל הדירה הכניס סעיף שיקפיץ את השכ"ד"

בעלי הבתים לא ממתינים לאישור המס על מחזיקי דירה שלישית במסגרת התקציב, ומגלגלים אותו על הדיירים באמצעות התניות תשלום עתידיות. שוכרים מספרים: "נצטרך להוסיף 800 שקל לשכר הדירה או לעזוב"

הטלת מיסוי על בעלי דירה שלישית ומעלה תעלה להצבעה בכנסת במסגרת תקציב המדינה בשבועות הקרובים, אבל בעלי הדירות לא ממתינים. שוכרי דירות שהתראיינו עבור ynet מציגים את השיטה: כך בעלי הדירות מגלגלים את המס על השוכרים.

 

חוק מיסוי דירה שלישית יישאר בחוק ההסדרים

האוצר: מס על דירה שלישית הבריח משקיעים

 

איתי בן ה-33 עובד כפסיכולוג ושוכר דירה בתל-אביב. "בעל הדירה כבר דיבר איתנו ואמר שבחוזה רשום שכל אחד מהצדדים יכול להודיע חודשיים מראש על סיום החוזה, הוא אמר שאם החוק יעבור בינואר, אז הוא מודיע לנו עכשיו שהוא מעוניין להתחלק איתנו חצי-חצי במס שלו ונצטרך להוסיף על שכר הדירה 800 שקל או לעזוב אותה", אומר איתי.

 

לדבריו, "החוק הזה פשוט דופק אותנו השוכרים. לבעלי הדירות יש אמירה בעניין הזה והם קובעים את השוק, אף אחד לא יקח את זה על עצמו. עברנו רק לפני חצי שנה לדירה, ונצטרך לקום וללכת אחרי שקנינו ריהוט מתאים לדירה וניאלץ לשאת גם בעלות ההעברה שוב".

 

איתי מספר שהוריו סיימו לשלם משכנתא רק לא מזמן, אבל גם המצב שלהם טוב בהרבה משלו. "אני אפילו לא במצב של לקנות דירה, וגם לגור בשכירות הופך להיות קשה. בגלל שהתחבורה הציבורית גרועה בגוש דן, אני לא יכול להתגורר באזורים הרחוקים יותר למרות שהם זולים יותר", הוא אומר.

 

לפי התכנית של שר האוצר, יוטל מס שנתי על בעלי דירות מגורים שבבעלותם שלוש דירות ומעלה. המיסוי יחול על כל אחת מהדירות החל מהדירה השלישית. המס המקסימלי שיוטל החל מ-2017 יעמוד על 1% משווי הדירה עד לתקרה של 18 אלף שקל בשנה, שהם 1,500 שקל בחודש.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"תחושה של ניצול"

לפי ההערכות של משרד האוצר ורשות המסים, ישנם כ-50 אלף איש בישראל שמחזיקים בבעלותם מספר כזה של דירות. לפי האוצר, המהלך יניב למדינה הכנסות של 800 מיליון שקל בשנה. ההצעה מיועדת לצנן את ביקוש המשקיעים לדירות ולהגדיל את ההיצע עבור מחוסרי דיור, ולדעת האוצר תוכנית זו תמתן את השפעות עליית המחירים של השנים האחרונות.

 

גם רעות מרמת גן תפגע מהמיסוי החדש. בחוזה השכירות שעליו חתמה מופיע סעיף בו נכתב שאם במהלך תקופת השכירות יוטל מס שלא קיים במועד החתימה על החוזה, אז יועלה שכר הדירה בשיעור המס החדש. "אני לא מבינה איך כל פעם פה מי ששוכר דירה נדפק. לא מספיק שמעלים לנו את שכר הדירה בכל הזדמנות, אז יש עוד אפשרות שיוסיפו לנו גם את המס" היא תוהה, "למה לא מכבדים את משכירי הדירות?".

 

לדבריה, "תמיד יש תחושה של ניצול ושרוצים לקחת ממך יותר כסף. אני מבינה את המצוקה של בעלי הדירות, אבל הם צריכים להתמודד איתה ולי אין שלוש דירות יש לי בסך הכל חדר ורבע, ועדיף שיתרכזו בפיקוח על חוזי השכרת הדירות כי זה פשוט לא הוגן".

 

עידית מתגוררת עם בעלה ובתה בדירה תל-אביבית שעליה הם משלמים 5,000 שקל בחודש, וגם היא תצטרך לשאת בעלות המס או לעזוב את הדירה. "בעלת הבית אמרה לי שאם מס דירה שלישית יכנס לתוקף, היא תעלה את שכר הדירה שלנו באותו סכום, והעניין הזה יופיע כבר בחוזה הקרוב שעליו נחתום במהלך החודש", היא מספרת.

 

"השיחה גרמה לנו להרגיש נורא ואיום. אם בסופו של דבר בעלי הדירות מגלגלים את המס זו תחושה של כבשת הרש", היא ממשיכה. "בסופו של דבר, מי שנדפק מזה אלו מי שאין להם את הכוח - כי זה שוק של בעלי הדירות ולא של השוכרים, אז אני יכולה מבחינתה לעוף לרחוב ותוך יומיים בעלת הבית תמצא שוכר אחר. אז מה כחלון עשה בזה? עוד פעם לוקחים מסים ממעמד הביניים, אלו שעובדים בשביל להחזיק את המדינה".

 

אם המס יעבור, עידית ובני משפחתה יאלצו למצוא דירה חדשה לעבור אליה. "זו ממש בעיה כי הילדה שלי לומדת בגן ואני לא רוצה לנתק אותה מהמסגרת שלה, ומצד שני אנחנו שנינו מתמחים ולא יכולים לשאת בסכום גבוה מזה שאנחנו משלמים. אם לשר האוצר חשוב להעביר את החוק, שיהיה בו התניה שלא יגולגל על השוכרים - אחרת הוא מחזק את אותה מערכת ומנציח את אותו העוול".

 

"עם כל הצער ותחושת אי הנוחות, במצב החוקי היום אין מניעה מבעל הדירה לקבוע בסעיף בהסכם השכירות כי במקרה ויוטל מס דירה שלישית בחוק, הוא למעשה יגולגל על כתפי השוכר או יגולם מלכתחילה במחיר השכירות החדש", מסביר עו"ד אלון אבלה, מומחה לדיני חוזים. "היעדר רגולציה וחקיקה מגנה יוצרת בפועל שוק פרוץ, לפיו כל גזרת מס מגיעה בסוף לכיסו של השוכר".

 

עו"ד אבלה סבור כי המצב יכול היה להיות שונה אילו קיבלה הכנסת את חוק שכירות הוגנת. "לו החוק היה מתקבל, ייקור גובה שכר הדירה היה מפוקח וייקור שנתי בשכר הדירה של למעלה מ-2% לשנה היה אסור (כפי שהוצע), יכול היה חוק מיסוי דירה שלישית לעבור ביתר קלות ולהעשיר את הקופה הציבורית מבלי לפגוע בשוכרי הדירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים