שתף קטע נבחר

הילדים נגד אמם: הירושה מאבא היא רק שלנו

אישה מוסלמית ביקשה לקבל מחצית מהנכסים של בעלה המנוח. אבל שניים מילדיה התנגדו וטענו: הדין השרעי לא מכיר בחזקת השיתוף. מה נקבע?

סכסוך משפחתי עגום: בית המשפט לענייני משפחה קיבל לאחרונה תביעה שהגישה אלמנה ואם לשבעה נגד שניים מילדיה, וקבע שהיא הבעלים של מחצית מנכסי הנדל"ן שהיו שייכים לבעלה המנוח. השופט נמרוד פלקס קבע כי חרף העובדה שמדובר במשפחה מוסלמית, ואף שהדין השרעי לא מכיר בחזקת השיתוף בין בני זוג, הדין האזרחי בישראל מכיר בה גם מכיר – ללא הבדל דת.

 

פסקי דין מעניינים נוספים בערוץ משפט ב-ynet:

 

האם והאב נישאו בתחילת שנות ה-50 ורכשו במהלך חייהם המשותפים שתי חלקות שבהן הקימו מלוון ובית מגורים. הזכויות בנכסים נרשמו על שם האב בלבד.

 

לאחרונה התעורר סכסוך בין האם לבין שניים מילדיה, שהכחישו את זכויותיה בנכסים. בתביעה שהגישה, בתמיכת חמשת ילדיה האחרים, טענה האם שעל הרכוש שצברה עם בעלה חלה חזקת השיתוף. לדבריה, מכיוון שהנכסים נרכשו תוך כדי החיים המשותפים הרי שמחציתם שייכים לה ואין זה משנה שהרישום היה על שם הבעל בלבד.

 

הילדים טענו מנגד שמשפחתם מוסלמית ולאחר מות אביהם הם פנו לבית הדין השרעי בבקשה לצו ירושה. לדבריהם, אמם הסכימה שיחול עליה הדין השרעי שאינו מכיר בחזקת השיתוף.

 

לדבריהם, אמם השתהתה בפנייה לבית המשפט ובנסיבות אלה יש לראות בה כמי שוויתרה על זכויותיה מכוח חזקת השיתוף. הם הוסיפו שהוריהם רכשו את הזכויות במקרקעין כשעדיין חל במקום מושבם המשפט הירדני, שלפיו אין תחולה לחזקת השיתוף.

 

השופט נמרוד פלקס הבהיר שחזקת השיתוף, שלפיה רכוש שנצבר במהלך הנישואים הוא בבעלות משותפת של בני הזוג, היא כיום כמעט חלוטה (שלא ניתן להפריך אותה) וחלה על בני כל העדות והדתות. לדבריו, מאחר שאין מחלוקת שבמקרה זה בני הזוג היו נשואים יותר מ-50 שנה וחיו חיי זוגיות הרמוניים, ברור כי חלה עליהם חזקת השיתוף.

 

בפסק הדין נקבע שהעובדה שבמועד שבו ההורים נישאו חל עליהם דין אחר מהדין הישראלי לא גורעת מזכויות האם למחצית מהרכוש. בהקשר זה כתב השופט כי אין להבחין בין מקרה של בני זוג שבאים לישראל ומוחל עליהם דין השיתוף הישראלי לבין מקרה שבו "ישראל באה אל בני הזוג" עם החלת המשפט הישראלי על מקום מושבם.

 

עוד הוא ציין כי אין לראות באם כמי שוויתרה על זכותה מכוח חזקת השיתוף בשל הסכמתה לקבלת צו ירושה מבית הדין השרעי, שכן בית הדין כלל לא דן בהיקף העיזבון אלא רק באופן חלוקתו.

 

בנסיבות אלה קיבל השופט פלקס את התביעה והצהיר כי האם היא בעלת מחצית מהזכויות במקרקעין שעל שם האב המנוח. הילדים המתנגדים חויבו בהוצאות משפט של 40 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד אלי אביב עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים