שתף קטע נבחר

תקדים: בוטלו הגבלות בשל בקשת הסדר נושים

אדם שצבר חוב של 74 אלף שקל ונכנס לפשיטת רגל טען בעליון שההגבלות מקשות עליו להתפרנס. השופטים אישרו לו ניהול חשבון בנק וכרטיס דביט

בית המשפט העליון קבע לאחרונה באופן תקדימי שחייב שביקש להגיע להסדר נושים במסגרת הליך פשיטת רגל, זכאי לביטול חלק מההגבלות שהוטלו עליו בתיקים קודמים של הוצאה לפועל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים בערוץ משפט ב-ynet:

 

המבקש, שצבר חובות של 74 אלף שקל, פתח לפני כשנה תיק פשיטת רגל בבית המשפט המחוזי בנצרת. בית המשפט קיבל את בקשתו ואישר לו לנסות ולהגיע להסדר עם נושיו בכפוף להפקדת 10,000 שקל. על רקע זה הגיש החייב בקשה דחופה לביטול ההגבלות והעיקולים שהוטלו עליו במסגרת הליכי הוצאה לפועל שניהלו נגדו הנושים (רישיונו הוגבל, משכורתו עוקלה ונאסר עליו לנהל חשבון בנק), אך בקשתו נדחתה.

 

בערעור שהגיש לעליון הוא טען שעם כניסתו למסלול של הסדר, בית המשפט חייב להוציא "מעין צו כינוס זמני", ולהקפיא את הליכי ההוצאה לפועל נגדו, כולל ההגבלות. לדבריו לא ייתכן שחייב שמבקש לשלם את חובותיו ימשיך להיות מוגבל באופן שפוגע ביכולת שלו להתפרנס ולעמוד בהסדר.

 

הנאמן וכונס הנכסים הרשמי טענו מנגד שלנוכח העובדה שכרגע סוגיית ההסדר נמצאת בחיתוליה, ביטול המגבלות עלול לפגוע ביכולת לגבות את החוב ולהוביל לניצול לרעה של הליך פשיטת הרגל. עם זאת, שניהם הודיעו שאינם מתנגדים לאפשר לתובע לנהל חשבון בנק ולקבל כרטיס חיוב, על מנת לאפשר לו לכלכל את עצמו ואת בני משפחתו.

 

השופטים נעם סולברג, יורם דנציגר ואורי שהם ציינו שהשאלה אם יש אפשרות לבטל הגבלות הוצאה לפועל מיד לאחר שהתקבלה בקשת חייב להסדר נושים, היא סוגיה חדשה שטרם נפסקה בה הלכה מנחה. הם קבעו שהגישה הכללית בדיני פשיטת רגל – שאותה הציגו גם הנאמן וכונס הנכסים – היא לבחון כל מקרה לגופו, ולפסוק בהתאם לנסיבות.

 

כלומר, ההלכה היא שלא ניתן לחייב את בית המשפט לבטל הגבלות ועיקולים גם אם אושר לנהל הליך של הסדר נושים. במקרה כזה, על בית המשפט לאזן בין שני האינטרסים המנוגדים שמציבה סיטואציה כזו: מחד החשש שהשארת ההגבלות תפגע במוטיבציה של החייב להוציא את הסדר הנושים אל הפועל. מאידך, החשש שביטולן יביא לניצול לרעה של ההסדר ויעודד חייבים לבקש הסדר ללא כוונה לקיימו, אלא רק כדי לבטל את ההגבלות.

 

לגופו של עניין, השופטים התרשמו שהחייב באמת מעוניין להגיע להסדר עם הנושים, ומשכך יש מקום להתחשב בו ולאפשר לו לנהל אורח חיים כלכלי תקין, לפחות חלקית.

 

משכך החליטו השופטים לאפשר לחייב לנהל חשבון בנק ולהחזיק בכרטיס "דביט" (שלא מאפשר להגיע ליתרת חובה), וכן להחזיר לו את רישיון הנהיגה. לעניין זה השופטים הסבירו כי מדובר במגבלה חמורה הפוגעת בחופש התנועה של החייב וביטולה לא יפגע בנושים.

 

עם זאת, השופטים הותירו על כנו את העיקול על משכורתו של התובע. ביטול העיקול, קבעו, עלול לסכל גבייה במידה שההסדר לא יצלח, ועל כן העיקול יוכל להתבטל רק בשלב אישור ההסדר.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקש: עו"ד לירום סנדה
  • ב"כ המשיבים: עו"ד מיכל דלומי
  • עו"ד אושרת רווח שותפה במשרד עו"ד ויזל, רוקח, רווח , המייצג בתיקי פשיטת רגל
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים