שתף קטע נבחר

למכירה פומבית: זכויות האזרח בישראל

"גם במשטרים המתקדמים ביותר תמיד מנפנפים באזרח, אבל כשמגיעים לשטח בסופו של דבר הוא לא הדאגה הראשונה". לקראת יום זכויות האזרח שיתקיים בעשירי לדצמבר, תיאטרון "קרוב", מייסודו של ניקו ניתאי, מציג פסטיבל זכויות אזרח ותפיסה תרבותית-חברתית שונה ומעניינת. צפו

"אתה יכול לעשות תרבות איכותית, ויחד עם זאת אתה יכול לעשות שינוי חברתי, וטלטלה ותנועה חברתית דרך התרבות שאתה עושה", כך מסבירה דורית ניתאי-נאמן, המנהלת האמנותית של פסטיבל זכויות האזרח, את החזון מאחורי הקלעים של פסטיבל תיאטרון מקורי, המתקיים זו השנה השישית בתיאטרון "קרוב".

 

צפו בכתבתה של שלומית שרביט ברזילי:

 

בפרפרזה אירונית ל"אזרח קיין" האימתני של אורסון וולס, יתמקד הפסטיבל בנושא זכויות האזרח והאדם ויציג יצירות שנוגעות ומתכתבות עם סוגיות מפתח בנושא. הוא יעלה בצמוד ליום זכויות האדם, בתאריכים 7-10 בדצמבר עם חמש הצגות מקוריות: "ואפט", "קמלוקה", "תשלובת אבוטבול", "הזקן והקרטון" ו"לנשום בספירה לאחור", בנוסף יתארחו בפסטיבל ההצגה "שייקספיר מצונזר" והצגה צרפתית בשם "אלן פרייטג".

 

באירועי החוצות של הפסטיבל ישולבו מכירה פומבית של זכויות האזרח, מופע של קבוצת ברייקדאנס משכונת התקווה, קבוצת גרפיטי ערבית-יהודית, קבוצת ראפרים מלוד ועוד.

 

"האזרח תמיד נשאר במקום האחרון, אפילו שמכריזים עליו תמיד במקום הראשון", אומר ניקו ניתאי, המייסד והמנהל האמנותי של תיאטרון "קרוב", "גם במשטרים המתקדמים ביותר תמיד מנפנפים באזרח, אבל כשמגיעים לשטח בסופו של דבר הוא לא הדאגה הראשונה".

 

לתת לשאלות מענה אמנותי, ייחודי ומטלטל

ההצגות יעסקו בזכויות הפרטיות, החברתיות והציבוריות: הזכות לביטחון ושלמות הגוף, הזכות לחירות המחשבה והדעה, הזכות להזדקן בכבוד, הזכות לפרטיות, לשוויון, קבלת השונה, הזכות לחופש ההתאגדות וחופש הדעה וכו'. באמצעותן בוחר התיאטרון להפנות זרקור לשאלות חברתיות מהותיות ויום-יומיות, ולתת להן מענה אמנותי, ייחודי ומטלטל.

 


אסף מור ומורן אלון מתוך ההצגה "שייקספיר מצונזר". צילום: ירון שרון 

 

"זוהי הזדמנות להזכיר לעצמנו שזכויות אלה שייכות לנו – ושאם באמת ובתמים נאמין בכך – הן יוכלו להתממש ולקבל את תשומת הלב הראויה להן" , מוסיפה ניתאי-נאמן.

 

תיאטרון קרוב נוסד בשנת 2001 על ידי השחקן, הבמאי והמחזאי ניקו ניתאי במטרה לקדם יצירה ישראלית עצמאית חוץ-ממסדית לצד פרויקטים תרבותיים וחינוכיים בקהילה, לגלות כישרונות צעירים ולתת להם בית תומך מחוץ למסגרות התיאטראות הגדולים.

 

הקהל הופך לחלק בלתי נפרד מהאירוע

התיאטרון מציג סגנון אחר של הפקות תיאטרון, השונה לחלוטין ממה שמוצג על במות ממוסדות, הוא מעלה אירועים תרבותיים-חברתיים, בהם המחסום בין האמן לצופה נמחק לחלוטין והקהל הופך לחלק בלתי נפרד מהאירוע.

 

התיאטרון הוקם לראשונה בבניין בית-מרכזים בדרום ת"א, ב-2003 פרצה שריפה שכילתה את התיאטרון על כל תכולתו ולאחריה מיקם ניתאי את פעילות התיאטרון בתחנה המרכזית בדרום תל אביב.

 

"דרום תל אביב זו פריפריה, פריפריה סוציו-אקונומית", מוסיפה ניתאי-נאמן "ובפריפריה הזאת זקוקים לנו, אז אנחנו יכולים לעשות את הערבוב הזה בין קהל שמגיע ותומך בתיאטרון מכל המקומות, עם קהל שלפעמים רואה בפעם הראשונה תיאטרון". 

 

בפרויקט תרבותי-חברתי-סביבתי בשם "קרוב ללב", בני נוער המתגוררים בשכונות הסמוכות לתיאטרון עוברים, ללא תשלום, תהליך לימודי של מקצועות הבמה (משחק, עיצוב, מוסיקה, תפעול הצגה, סדרנות, שיווק ועוד) סדנאות העצמה דרך תיאטרון וצפייה אקטיבית בהצגות איכותיות ומודרניות.

 

"באים הנה ופתאום נכנסים לעולם אחר", מסכם ניתאי. "זה כמו עליסה בארץ הפלאות, זה נחמד להציג את ההפתעה הזאת שזה מקום תרבותי באיזור שנחשב "לא תרבותי", ולהרגיל את האנשים שיורידו את הדעות הקדומות ושיבואו הנה ליהנות מתרבות" .

 

  • פסטיבל זכויות האזרח יתקיים בתיאטרון "קרוב", התחנה המרכזית החדשה ת"א, מתחם האומנים, רח' לווינסקי 116 בקומת כניסה בתאריכים ה-7-10/12/16. לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים התקשרו 03-6885004 או היכנסו לאתר התיאטרון .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
צילום: ירון שרון
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים