שתף קטע נבחר

מחקר: מתח נפשי בעבודה - דווקא טוב לבריאות

בניגוד למה שמקובל לחשוב, דווקא עובדים שנמצאים במתח גבוה במקום העבודה עשויים ליהנות מבריאות טובה יותר מאנשים שעובדים ברמות נמוכות של סטרס, מצא מחקר אמריקני שמסקנותיו פורסמו לאחרונה. אולם משתנה נוסף וחשוב נכנס גם הוא למשוואה הזאת, ועל כך מרחיב ד"ר גיא הוכמן מהמרכז הבינתחומי, שהתארח באולפן ynet

מי אמר שסטרס הורג? מחקר חדש מצא שבתנאים מסוימים, דווקא ההפך הוא הנכון, ומתח נפשי עשוי דווקא להועיל לבריאות.

 

 

המחקר, מאוניברסיטת אינדיאנה האמריקנית, מראה שעובדים בעבודות מלחיצות נמצאים בסיכון מופחת בשליש למוות מוקדם מאלו שעבודתם איננה כרוכה בסטרס, בתנאי שמתקיים משתנה נוסף בתמונה - תחושת השליטה והאוטונומיה של העובד ביחס למקום עבודתו.

 

"זה ידוע שרמות בינוניות של סטרס זה משהו שמעורר אותנו, שגורם לנו מוטיבציה", מסביר ד"ר גיא הוכמן מהמרכז הבינתחומי הרצליה ynet. "כמובן כשזה לא ברמות גבוהות מדי, ולא ברמות נמוכות מדי".

 

המחקר, אחד הראשונים שבדקו את הקשר בין סטרס במקום העבודה ובין תחלואה ותמותה מוקדמת, בדק כ-2300 עובדים בשנות ה-60 לחייהם במשך 7 שנים, בין 2004 ל-2011. "כדי לדרג את רמת הלחץ תחתיו הנחקרים נתונים," מסביר הוכמן, "לא סיווגו את מקומות העבודה שלהם על פי עבודות שנחשבות מלחיצות יותר או פחות, אלא הדבר נעשה באמצעות שאלות ודיווח עצמי. שאלו את האנשים עד כמה הם חושבים שהעבודה שלהם מלחיצה ועד כמה הם נמצאים בלחץ", הוא מסביר. "ושאלו אותם עד כמה בעיניהם יש להם שליטה ואוטונומיה במה שקורה בעבודה, ואחר כך השוו את התשובות שלהם לנתוני תחלואה ותמותה".

 

הקשר שנמצא בין רמת הסטרס ובין רמות התחלואה והתמותה, כמו שמסביר ד"ר הוכמן, איננו קשר ישיר, והוא מתווך על ידי אותו נתון נוסף וחשוב - מידת תחושת השליטה והגמישות שיש לעובד במקום העבודה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ועד כמה אתם חושבים שהעבודה שלכם מלחיצה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים