שתף קטע נבחר

הכירו: הכלים החדשים והיעילים יותר לאיזון סוכרת

גולת הכותרת של התקופה הנוכחית במלחמה בסוכרת היא המעבר מגישה גלוקוצנטרית - שמתרכזת בערכי הסוכר, לגישה מולטיפקטוריאלית - שכוללת שילובים של תרופות וטיפול בגורמי סיכון באורח החיים כמו השמנת יתר, לחץ דם גבוה, עישון ופעילות גופנית. האם המלחמה שהכריזה הרפואה על המגפה של המאה ה-21 תגיע להכרעה?

למזונות המעובדים, לעודפי הסוכר ולפחמימות הריקות בתזונה שלנו, יש השפעות מטבוליות מזיקות רבות, המובילות להשמנה ולתהליך דלקתי. אחד הביטויים הנפוצים לאותה דלקת הוא השומן הבטני - רקמה מטבולית שיוצרת דלקת וגורמת לעמידות לאינסולין, היא אחד הגורמים להיווצרות סוכרת.

 

לטיפול בחולי הסוכרת אחראים רופאי המשפחה ורופאי הסוכרת, שתפקידם בין השאר הוא לטפל גם בגורמי סיכון קרדיווסקולריים נוספים, בהם יתר לחץ דם, השמנה, כולסטרול גבוה ומניעת עישון, שמעלים את הסיכון לסיבוכים בכלי דם קטנים (פגיעה ברשתית, בכליות, בכלי הדם ברגליים) ובכלי דם גדולים (מחלות לב וכלי דם).

 

קראו גם:

זינוק בסוכרת: 108 מיליון חולים ב-1980; 422 מיליון היום

מחקר: אנטיביוטיקה לילדים - סיכוי מוגבר לסוכרת בבגרות

הקשר בין התפתחות סוכרת לבין שומן בטני

 

בסיס הטיפול בסוכרת מסוג 2 הוא תזונתי, ומשמעותו היא הימנעות מסוכרים מזוקקים, משומן טראנס וממזון מתועש, ותזונה דלה יותר בפחמימות ריקות. גם להגברת הפעילות הגופנית, צמצמום אורח החיים היושבני וגמילה מעישון יש תפקיד משמעותי בהצלחת הטיפול.

 

רקמה מטבולית שיוצרת דלקת. שומן בטני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רקמה מטבולית שיוצרת דלקת. שומן בטני(צילום: shutterstock)

 

התרופות החדשות לטיפול בסוכרת מגוונות בשנים האחרונות יותר מאי פעם, ומבטאות שינוי גישה מגישה גלוקוצנטרית (התרכזות רק בערכי הסוכר), לגישה מולטיפקטוראילית (רב מערכתית). התרופות החדשות מפחיתות תחלואה ותמותה לבבית, ממזערות סיכון להיפוגלקימיה, מגינות על הכליות ולא רק שאינן גורמות לעלייה במשקל, הן אף תורמות לירידה בו.

 

תרופות מסוג מעכבי SGLT2

אצל אנשים בריאים (עם תפקוד כלייתי תקין ורמות סוכר תקינות), הכליה מסננת כ-180 גרם סוכר מדי יום. הסוכר נספג בחזרה בגוף בעיקר ע"י נשא בשם SGLT2. אצל חולי סוכרת, המנגנון הזה עובד יתר על המידה, ונגרמת ספיגה מוגברת בחזרה של גלוקוז מהכליה אל הדם בהשוואה לאדם בריא.

 

ברגע שתהליך הספיגה בחזרה מתעכב, הגלוקוז, שהיה אמור להיספג בחזרה אל הדם, מסולק דרך השתן, והתוצאה היא גם ירידה בערכי הסוכר וגם ירידה במשקל כתוצאה מהפחתה של כ-300 קלוריות ביום דרך השתן.

 

המנגנון התרופתי של התרופות מקבוצה זו לא תלוי בתפקוד של תאי הביתא בלבלב (רזרבות הורמון האינסולין), ובמידת העמידות של הגוף אליהם, ולכן מתאים לכל שלבי המחלה לרבות השלבים המאוחרים. הירידה במשקל מסייעת גם לאיזון רמות הסוכר וגם למוטיבציה להמשיך באורח חיים בריא יותר ובריבוי בפעילות גופנית.

 

הסיבה העיקרית לירידה במשקל במנגנון הזה היא השמן הבטני העוטף את האיברים הפנימיים, ולא שיתון הנוזלים כפי שאפשר היה לחשוב, כך שמדובר בהטבה מטבולית אמיתית המבטאת גם בירידה בהיקפים. היקף המותניים ידוע כמדד בריאות רלוונטי יותר למצב המטבולי של אדם לעומת מדד ה-BMI, שכן ב-BMI אין התייחסות לפיזור השומן, למסה השרירית ולהבדלים מגדריים.

 

תרופות מבוססות GLP-1

GLP-1 הוא סוג של אינקרטין. אינקרטינים הם הורמונים המופרשים מתאים אנדוקרינולוגיים במעי וגורמים להפרשת אינסולין בלבלב בעת הגעת מזון למערכת העיכול.

 

אחד היתרונות של התרופות שמבוססות על אינקרטינים, היא שהן כשלעצמן אינן יוצרות היפוגליקמיה, כיוון שבגלל היעדר מזון במערכת העיכו הן אינן גורמות להפרשת אינסולין.

 

תרופות מהקבוצה הזו מקטינות את הפרשת הגולקגון (הורמון שמעלה את רמות הסוכר), מפחיתות את התנועתיות במערכת העיכול, ומובילות לספיגה איטית יותר של גלוקוז בדם.

 

תכונה נוספת של התרופות הללו, ואולי החשובה ביותר, היא הנטייה שלהן לדכא תיאבון במנגנון מרכזי, להפחית את רמות הכולסטרול מסוג LDL , להוריד את לחץ הדם (אך להעלות מעט את הדופק), ולהגן על הלב.

 

הירידה במשקל מסייעת לחיזוק המוטיבציה להתמיד בטיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הירידה במשקל מסייעת לחיזוק המוטיבציה להתמיד בטיפול(צילום: shutterstock)

 

GLP-1 יכול להוריד את ערכי ההמוגלובין המסוכרר (HBA1C) עד% 1.9 ולהוריד במשקל בממוצע כ- 3 ק"ג. לעיתים טיפול בGLP-1יכול לדחות טיפול באינסולין. מדובר בטיפול במינון אחיד, שבניגוד לאינסולין קצר טווח אינו דורש חישובי פחמימות ושינוי מינון בהתאם.

 

לאחרונה אחת מהתרופות במשפחה זו הוכיחה יעילות לאורך טווח ארוך של לפחות 7 שנים. משך זמן זה הוא כמובן איננו דבר של מה בכך, שכן אחת מהבעיות בחלק מהטיפולים בסוכרת היא איבוד היעילות עם הזמן. טיפול זה קיים גם במתכונת של זריקה פעם אחת בשבוע בלבד, עובדה שללא ספק מקלה על רוב המטופלים.

 

טובים השניים מן האחד

המטפורמין, תרופה ותיקה עם מעל ל-50 שנות ניסיון, היא הבחירה הראשונה ברוב מקרי הטיפול בסוכרת, ולאחרונה אף יוחסו לה גם תכונות אנטי סרטניות. המטפורמין מפחיתה עמידות לאינסוליןף מפחיתה את ייצור הגלוקוז בכבד ומפחיתה את ספיגת הגלוקוז במעי.

 

כדי לשפר את יעילות הטיפול כבר בשלבי המחלה המוקדמים, במקרים בהם ערכי הסוכר וההמוגלובין המסוכרר נמצאו גבוהים בשלבי האבחון, נוצרו קומבינציות טיפוליות בכדור אחד המשלב מטפורמין עם תרופות מקבוצות הטיפול החדשות.

 

על פי חלק מההמלצות העדכניות, מעל ערך מסוים של המוגלובין מסוכרר כדאי להתחיל מטיפול משולב כבר כשלב טיפול ראשוני, כדי להפחית למינימום את זמן חשיפת הגוף לרמות גלוקוז גבוהות. מכיוון שלזיכרון המטבולי יש השפעות ארוכות טווח על סיבוכי המחלה, ולתקופה שבה המטופל אינו מאוזן יהיו השלכות עתידיות, אין להתמהמה ויש לנסות לאזן סוכרתיים כבר בשלב מוקדם של המחלה.

 

אחת הקומבינציות החדשות היא שילוב בין מטפורמין ובין תרופות מסוג מעכבי SGLT2. אחד השילובים הללו מגיע במנגנון שחרור מושהה של המטפורמין, שמפחית את תופעות הלוואי הקשורות למערכת העיכול שעלולות להיות למטפורמין.

 

עידן של רפואה מותאמת אישית

הארסנל הטיפולי החדש עשיר ומגוון. הוא מאפשר לתת לכל חולה סוכרתי את הטיפול האופטימלי עבורו במסגרת רפואה מותאמת אישית, ולהתייחס למנגנונים השונים של המחלה והשלכותיהם. לרופאי המשפחה ולרופאי הסוכרת יש היום אפשרויות טיפול יעילות שמתייחסות למספר גורמי מחלה בטיפול אחד, זאת כדי לשפר את בריאות מטופליהם תוך כדי צמצום תופעות הלוואי, בהן השמנה והיפוגליקמיה, שרווחו בטיפולים הישנים .

 

הכותב הוא רופא מומחה לרפואת משפחה ורופא סוכרת במכבי שירותי בריאות

 



 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשרויות טיפול יעילות שמותאמות אישית לכל חולה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים