שתף קטע נבחר

עובדים למען בעלי מוגבלויות: "הממשלה סוגרת אותנו"

סכסוך עבודה ב"קרן - רשת מרכזי אבחון ושיקום מקצועי ותעסוקתי": העובדים בגוף הממשלתי מדווחים על ניפוח משכורות לבכירים והכנסת עובדים שעתיים כדי לחסוך בהוצאות, "בעלי המוגבלויות נפגעים". משרד הרווחה: "הקרן נקלעה לגרעון, לא נחתם הסכם חדש להתקשרות עם המדינה"

טענות על פיטורי סרק וניפוח משכורות לבכירים בפרויקט של משרד הרווחה. העובדים ב"קרן - רשת מרכזי אבחון ושיקום מקצועי ותעסוקתי" הכריזו על סכסוך עבודה ומאיימים בשביתה לאחר שמספר העובדים ירד בחצי בשלוש השנים האחרונות.   

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

מצבם של העובדים האתיופים - החמור ביותר

דחייה בדיון על העלאת גיל הפרישה לנשים

OECD: "ישראל מובילה בטכנולוגיה, אבל 99.8% מהמעסיקים - עסקים קטנים"

 

הקרן מהווה הגוף הממשלתי היחיד המעניק שירות לבעלי מוגבלות פיזית או התפתחותית, ובמסגרתה בעלי המוגבלויות מכוונים לתוכניות שיקום או ל"מפעלים מוגנים" המספקים תעסוקה לאנשים שאינם מסוגלים לעבוד בשוק החופשי. כיון שהקרן אינה מהווה חלק ממשרד העבודה והרווחה אלא נמצאת במעמד של "הקדש ציבורי", היא אינה מתוקצבת על ידי המדינה אלא מקבלת תשלום ממשרדי הממשלה תמורת כל אדם לו היא מעניקה שירות.

 

לפני כחמש שנים, נקלעה הקרן לקשיים כלכליים כבדים ולא הצליחה לשלם משכורות לעובדים. בעקבות האירוע, משרד האוצר בנה ב-2013 תוכנית הבראה כדי לחלץ אותה מהמשבר, אך העובדים מתלוננים כי מטרת התכנית הינה לסגור את הקרן ולהפסיק את פעילותה.

    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מספר העובדים ומקבלי השירות הצטמצם בחצי

על פי נתונים שאסף ועד עובדי הקרן, בשנת 2010 מספר העובדים הגיע ל-700, ומקבלי השירות מנו 15,587, אך בשלוש השנים האחרונות מספרם הלך והצטמצם, ובשנת 2015 בקרן הועסקו 337 עובדים וניתן שירות ל-6,412 בעלי מוגבליות. יו"ר ועד העובדים, אריאלה וינברג-ביתן, מוסיפה: "במקום כל אדם שפורש, המנכ"ל מכניס עובד שעתי, אין העסקה חודשית. באים עובדים סוציאלים ואחרי חודש הולכים, ומקבלי השירות, שהם בעלי המוגבלויות, נפגעים". בוועד מוספים כי בשנים 2014-2016 נסגרו ארבעה מכוני "קרטן" ללימוד שימוש במחשב ושני מכרזי שיקום.

 

וינברג-ביתן מתארת: "המנכ"ל מביא אנשים בחוזים אישיים מאוד מנופחים, אני יודעת שיש מספיק כסף אבל המגמה היא לא להראות שיש כסף כדי שלא יצטרך להעסיק את העובדים בהעסקה חודשית. מרפאות בעיסוק לא מוכנות לבוא לעבוד בקרן וברגע שאין מרפאה בעיסוק לא מפנים אלינו אנשים, התחושה היא שלאט לאט רוצים לסגור אותנו".

 

בעקבות טענות אלו, הכריזו העובדים על סכסוך עבודה והם מאיימים כי יפתחו בשביתה בחמישי הקרוב, יחד עם העובדים בעלי המוגבליות, המועסקים ב-31 מפעלים ו-15 מרכזי שיקום שמקיימת הקרן.

 

משרד הרווחה: "משרד האוצר מסרב להמשיך בהבראה"

ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "מחר יתקיים דיון בהסתדרות במטרה להגיע לפתרון ולהימנע מסכסוך עבודה והשבתה. לגבי טענות הקרן - הגירעון הקשה אליו נקלעה נבע ממשכורות מנופחות והטבות רבות שהעניקה הקרן לעובדיה ומהחזקת מצבת כח אדם גדולה בהרבה מהנדרש. בנוסף, החזיקה הקרן מבנים רבים בהם לא התקיימה פעילות בשל הביקוש הנמוך לשרותי הקרן.

 

"הקרן קיבלה כ-22 מיליון שקלים במסגרת תכנית הבראה, בין השאר כדי לממן פיצויים למפוטרים. לאור העובדה כי לא נחתם הסכם חדש להתקשרות של המדינה עם הקרן ובכללו ויתור על שטר ההקדש, מסרב משרד האוצר להמשיך בתוכנית ההבראה ואף הורה לחשבת המשרד להוריד את סכומי ההלוואה שניתנו לקרן.

 

"עם זאת, לאחרונה, משרד הרווחה ביוזמתו, נתן לקרן מספר הזדמנויות כדי להתפתח, כגון: הכשרות לעובדים, צירופם לתוכנית כלכלית שתכניס גורמים עסקיים לקרן ועידוד להעסיק עובדים חדשים מיומנים יותר לשיווק, לשיקום ולניהול העסקי. עובדי הקרן סבורים כעת שיש להעלות להם את השכר 'בחזרה' וזאת חרף העובדה שהשכר הגבוה ששולם לעובדים היה אחת הסיבות המרכזיות שהביאו לקריסת הקרן מלכתחילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים