שתף קטע נבחר

משרד הכלכלה מתמהמה והילדים חשופים למתכות מסוכנות

למרות שמשרד הבריאות התריע עוד לפני כשנה על חוסר בהתקן רשמי ומגביל במרכיבים של כלי האכלה לילדים, משרד הכלכלה גורר רגליים ומתמהמה בהכרזה שכזאת. "בימים אלו הושלמו הליכי ההתייעצויות וקבלת ההסכמות הנדרשות והתקן נמצא בהליכי הכזרת רשמיות אחרונים", מסרו ממשרד הכלכלה

במשרד הכלכלה גוררים רגליים כבר שנה, ובינתיים הילדים חשופים לסכנה. במשרד הבריאות דרשו שמשרד הכלכלה יכריז רשמית על תקנים שמגבילים, בין היתר, תכולת עופרת וקדמיום במוצרים לשימוש ילדים ובטיפול בהם (סכו"ם ואביזרי האכלה). "הכרזה על התקן כרשמי חשוב הן לבטיחות והן לבריאות הציבור", כתב ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו , לממונה על התקינה במשרד הכלכלה עוד לפני כשנה.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

עוד הוסיף גרוטו במכתבו כי "תקן זה קובע דרישות בטיחות וכימיות עבור כל אביזרי האכלה המיועדים לילדים, ולא רק אלו העשויים פלסטיק. התקן קובע דרישות לבדיקת כימיקלים בפלסטיק אשר אינם מחויבים (למשל עופרת וקדמיום)". אבל דבר לא נעשה.

 

בעמותת "אדם טבע ודין" קצו בתירוצים של משרד הכלכלה, שהודיעו עוד ביוני לוועדה לשלום הילד בכנסת שהם מתכוונים להכריז על רשמיות התקן בחודש הקרוב. אלא שכיום, בחודש דצמבר, אין כל פיקוח על סכו"ם ומוצרי האכלה נוספים לילדים, משום שמשרד הכלכלה לא הופך את תקן 14372 לרשמי ומחייב. בעמותה שלחו התראה אחרונה למשרד הכלכלה לפני נקיטת הליכים משפטיים. "התמהמהות עם הכרזת רשמיות התקן מצד משרד הכלכלה תאלץ אותנו לשקול נקיטת אמצעים משפטיים", כתבו והוסיפו כי "נראה שמדובר בעיכוב ביורוקרטי גרידא, אשר חבל שימשיך לגרום להתמהמהות נוספת בסוגיה כה חשובה ומהותית לבריאות הציבור".

 

שרית כספי אורון, ראש תחום כימיקלים ובריאות בעמותה הסבירה: "צריך להבין שמכל המוצרים והכלים שבאים במגע עם המזון שלנו, יש סכנה לנדידה של כימיקלים מהצלחת והסכו"ם אל המזון. כשאנחנו מדברים על ילדים צריך תקנים אחרים וקצת יותר מחמירים כי הם יותר רגישים להשפעות של כימיקלים. הם שוקלים פחות ממבוגר והגוף והמערכות בגוף עדיין בשלבי התפתחות. התקן הזה מקנה הגנה ויוצר כללים לכלי ההאכלה, לא משנה מאיזה חומר הם עשויים - פלסטיק, נייר, עץ ועוד".

 

כספי אורון ציינה כי "אנחנו רוצים לוודא שנוכל להגן על הילדים שלנו. ביחס לתקן הרגיל, בהתקן מחמיר בודקים גם חומרים שלא קיימים בתקן הכללי כמו מתכות כבדות רעילות". על גרירת הרגליים במשרד הכלכלה אמרה, "יש ביורוקרטיה. הם לא שמו את זה מספיק גבוה בסדר העדיפויות שלהם. זה אומר שהמשרד צריך לעשות עוד פיקוח. זה איזשהו עול על היבואנים והיצרנים. אולי היה עליהם לחץ לעכב את התקינה. אבל עיכוב של שנה בבריאות ילדינו זה לא ענייני".

 

עו"ד עמית ברכה מנכ"ל העמותה אמר כי "התקנים שמתייחסים לאוכלוסיה הכללית לא בהכרת מגנים על בריאות ילדינו. בידי משרד הכלכלה הכוח לוודא שכלי האוכל שהילדים שלנו אוכלים יעמדו בתקנים מחמירים שיבטיחו שכימיקלים מסוכנים לא יעברו לגופם עם האוכל. אני קורא למשרד הכלכלה לאשר עוד היום את התקן".

 

ממשרד הכלכלה נמסר: "הכרזת רשמיות על התקן חייבה התייעצויות, התייחסויות ואישורים של הגורמים והמשרדים הרלוונטיים כגון: משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, ארגוני צרכנים, יבואנים ויצרנים. בימים אלו התקבלו כל ההתייחסויות והושלמו הליכי ההתייעצויות וקבלת ההסכמות הנדרשות והתקן נמצא בהליכי הכזרת רשמיות אחרונים. אנו צופים כי במהלך החודש הקרוב תוכרז עליו רשמיות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים