שתף קטע נבחר

טראמפ שוב מתעמת עם סין

אחרי שיצא נגד מדיניות "סין אחת", נשיא ארה"ב הנבחר שוב תוקף את המעצמה בעקבות תפיסת כלי שיט תת-ימי בלתי מאויש של ארה"ב בים סין הדרומי. "זו גניבה ומעשה חסר תקדים", אמר טראמפ. סין בתגובה: "התגובה האמריקנית לא פרופורציונלית". מאוחר יותר הודיע הפנטגון כי סין הסכימה להחזיר את כלי השיט

"סין גנבה". טראמפ נגד הנשיא ג'ינפינג (צילום: EPA, AFP) (צילום: EPA, AFP)
"סין גנבה". טראמפ נגד הנשיא ג'ינפינג(צילום: EPA, AFP)

נשיא ארה"ב הנבחר שוב פותח חזית מול סין: לאחר תפיסת כלי השיט התת-ימי והבלתי מאויש של ארה"ב בים סין הדרומי, הנשיא הנבחר דונלד טראמפ צייץ היום (שבת) בחשבון הטוויטר שלו ויצא נגד הפעולה הסינית: "סין גנבה את כלי המחקר של חיל הים האמריקני במים בינלאומיים, שלפה אותו מהמים ולקחה אותו למדינתה במעשה חסר תקדים".

 

אתמול טען גורם ביטחוני אמריקני כי ארה"ב דרשה מסין את השבת כלי השיט. "כלי השיט התת-ימי ערך, באופן חוקי, מחקר צבאי במי ים סין הדרומי", הוא ציין והוסיף כי על כלי השיט נכתב במפורש באנגלית כי הוא רכוש של ארצות הברית ואין להוציא אותו מהמים. לדבריו, כלי השיט שנתפס הוא חלק מתוכנית לא מסווגת שבמסגרתה אוסף הצי האמריקני נתונים ימיים, כגון מליחות, טמפרטורות וצלילות המים.

ספינת המחקר האמריקנית שהפעילה את הכלי התת-ימי שנתפס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספינת המחקר האמריקנית שהפעילה את הכלי התת-ימי שנתפס(צילום: רויטרס)
 

לפי אותו גורם, ארה"ב פנתה באופן רשמי לסין דרך ערוצים דיפלומטיים ודרשה ממנה להשיב מיד את כלי השיט, אך סין טרם השיבה לבקשה.

 

היום הגיעה התגובה הסינית. "אנחנו בקשר עם ארה"ב לגבי החזרת כלי השיט, אבל התגובה האמריקנית לא פרופורציונלית והיא לא מסייעת לפתור את הבעיה", נמסר ממשרד ההגנה הסיני. "אנחנו מתנגדים לריגול אמריקני וננקוט צעדים כדי למנוע פעולות כאלה". מאוחר יותר הודיע דובר הפנטגון, פיטר קוק, כי שלטונות סין הסכימו להחזיר את כלי השיט לידיהם.

 

השבוע טראמפ תקף את סין בנושא אחר, כשקרא תיגר במהלך ראיון ב"פוקס ניוז" על מדיניות "סין אחת", שבמסגרתה דוגלת סין ברעיון שטייוואן היא חלק מסין, ודורשת ממדינות אחרות לנתק את קשריהן עם טייוואן. טראמפ אמר כי הוא מבין את המדיניות, "אבל אני לא יודע מדוע עלינו להיות מחויבים לה, אלא אם אנחנו מגיעים לעסקה עם סין הכוללת נושאים אחרים, לרבות מסחר".

 

 

 

דברי טראמפ הובילו לתגובה קשה בתקשורת הממסדית בסין. בעיתון Global Times הגדיר מאמר המערכת את טראמפ "בוּר כמו ילד" שאינו מבין במדיניות חוץ: "מדיניות 'סין אחת' אינה נתונה למקח וממכר. נראה כי טראמפ מבין רק בעסקים ומאמין שלכל דבר יש מחיר ושאם הוא יהיה חזק מספיק הוא יוכל לקנות ולמכור בכוח". במאמר הזהיר העורך כי "בגלל היעדר ניסיון עלול טראמפ להיות מושפע ומנווט בידי יועציו הנִצים".

עוד הזהיר שאם טראמפ ינטוש את מדיניות ארצות הברית ביחס ל"סין אחת", הוא יחולל "משבר אמיתי".

 

דובר משרד החוץ של סין, גנג שואנג, מסר לאחר הראיון שארצו "מודאגת מאוד" מהצהרותיו של טראמפ והוסיף שאם וושינגטון מתכוונת לחזור בה מהמחויבות שלה למדיניות "סין אחת", "לא יהיה עוד עניין של צמיחה בריאה וקבועה ביחסי סין-ארה"ב".

 

בתחילת החודש, בצעד שלא נראה כמותו קרוב ל-40 שנה, שוחח טראמפ עם נשיאת טייוואן טסאי אינג-וון, שהתקשרה לברך אותו על ניצחונו. מאוחר יותר אישר משרד הנשיאות הטייוואני את קיום השיחה, וציין כי היא סוכמה מראש וכי שני המנהיגים דנו ביחסים בין שתי המדינות. זמן קצר לאחר הדיווח על השיחה ההיסטורית, שר החוץ הסיני וונג יי האשים את טייוואן במהלך ולא את טראמפ. "זה הצד הטייוואני שעושה דברים קטנוניים ולא יכול לשנות את עיקרון 'סין האחת' המוסכם על הקהילה הבינלאומית", אמר וונג. "אני מאמין שזה לא ישנה את המדיניות האמריקנית כלפי סין".

 

בהמשך פרסם המשרד הממשלתי בטייוואן שאחראי על היחסים עם הרפובליקה העממית של סין הודעה, שבה קרא לסין להישאר רגועה, נוכח שיחת הטלפון. "אנו קוראים לסין להתמודד עם המצב החדש ולפעול יחד איתנו לשיפור היחסים בין המדינות ולקידום השלום, האושר והיציבות באזור", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, AFP
טראמפ והנשיא הסיני
צילום: EPA, AFP
מומלצים