שתף קטע נבחר

בג"ץ: מכונות המזל של הפיס ימשיכו לפעול

השופטים קיבלו את עתירת זכייני הפיס, שטענו כי ההפסקה המיידית של פעילות 500 מכונות המשחק והגרלות ה-KENO פגעה קשות בפרנסתם. בג"ץ הורה לאוצר ולפיס להשיב לעתירה עד 29 בינואר, ועד לקבלת החלטה תימשך הפעילות. העותרים: "הכסף של המהמרים ממשיך לזרום - לכרישי הפשע"

זכייני מפעל הפיס יוכלו להמשיך להפעיל את מכונות המזל והגרלות ה-KENO, על אף הוראות משרד האוצר האוסרות על הפעלת משחקים בעלי אופי ממכר, וזאת עד שתתקבל החלטה בעתירתם של הזכיינים. כך קבע היום (א') בג"ץ.

 

ההחלטה ניתנה בבג"ץ בתגובה לעתירה שהגישו היום זכייני הפיס, בה ביקשו הוצאת צו ביניים וצווים על תנאי לקבלת תקופת מעבר, עד להפסקה המוחלטת של פעילות מכונות המזל וה-KENO. זאת, בטענה לפגיעה חמורה בפרנסתם ו"אי סבירות וחסרת מידתיות בהחלטה על הפסקת פעילות המכונות באופן מיידי".

תחנת פיס בשכונת התקוה בתל אביב ()
תחנת פיס בשכונת התקוה בתל אביב
 

בשבוע שעבר הפסיק מפעל הפיס את הפעלת מכונות המשחק ואת הגרלות ה-KENO במסגרת הוראות משרד האוצר. החלטת האוצר התקבלה בעקבות מהמלצות הוועדה לייעול שוק ההימורים החוקיים, האוסרות על הפעלת משחקים בעלי אופי ממכר, כמו מכונות מזל ומרוצי סוסים.

 

מדובר בסיום הפעלתן של 500 מכונות המשחק ב-150 נקודות מכירה, ושל הגרלות ה-KENO - משחק שהיה מתקיים מספר רב של פעמים במהלך היום ומוצג על גבי מסכי הפלזמה בנקודות המכירה.

 

בג"ץ, כאמור, השיב הערב לעתירה והורה להמשיך את פעילות מכונות המזל והגרלות ה-KENO כפי שהיה נהוג עד כה. כמו כן הורה בג"ץ למשרד האוצר ולמפעל הפיס להשיב לעתירה עד 29 בינואר. עד שתתקבל החלטה חדשה בעתירה, תימשך פעילות המכונות וההגרלות.

 

העותרים: אפליה לעומת מרוצי הסוסים

לפי העתירה, שהגישו בשם זכייני הפיס עורכי הדין רות ברק ואמוץ ויס, ההגרלות האלקטרוניות של מכונות המזל וה-KENO, שפעלו למעלה מעשור, מהוות את עיקר פרנסתם של מאות זכייני פיס. עוד נטען כי הזכיינים לא קיבלו כל הודעה רשמית מוקדמת מטעם משרד האוצר או מפעל הפיס בנוגע להמשך הפעלת מכונות המזל והגרלות ה-KENO, והם למדו על הכוונה להפסיק את ההגרלות האלו אך ורק מהתקשורת.

 

צפו: כך הגיב הציבור להחלטת הפיס 

 

את ההודעה הרשמית קיבלו הזכיינים ממפעל הפיס אך ורק ביום הפסקת הפעילות לפני שבוע. הפסקת פעילות המכונות "מהיום למחר" לאחר תקופה של עשר שנים, "אינה מידתית ואין שום נסיבות קיצוניות ומיוחדות חדשות כדי להפסיקן באחת", נטען בעתירה.

 

עוד טוענים הזכיינים, כי הפסקת הגרלות הפיס מהווה אפליה לעומת הפסקת מרוצי הסוסים שמפעיל הטוטו, שכן עד כה לא נמסרה כל הודעה ממשרד האוצר על הפסקת הימורי מרוצי הסוסים, שנמשכים כסדרם. "הדבר מראה כי אין דחיפות קיצונית המחייבת הפסקה מיידית של כל ההימורים אותם המליצה הוועדה להפסיק, שאם לא כן, היו מופסקים באופן מיידי גם מרוצי הסוסים".

 

בנוסף טוענים הזכיינים כי בראשית 2016 נדרשו רבים מהם לערוך שיפוצים והתאמות לתחנות אותם הם מפעילים כחלק מתהליך הסטנדרטיזציה שמפעיל מפעל הפיס, דבר שהשית עליהם עלויות גבוהות והתחייבויות כספיות עתידיות. כמו כן, רבים מהזכיינים מעסיקים עובדים שלא קיבלו הודעה מוקדמת בנושא ועקב כך לא דאגו לעצמם למקום עבודה חלופי.

 

חברי הנציגות הארצית של זכייני הפיס מסרו בתגובה להחלטת בית המשפט העליון: "אנו מברכים על החלטת השופטים. קיימת חוסר מידתיות קיצונית בהחלטה להפסיק את מכונות המזל בבת אחת.

 

המרוויחים העיקריים מכך הם העולם התחתון והתוצאות ניכרות בשטח: המהמרים נעים בכמויות אדירות אל תחנות ההימורים הלא חוקיות, אלו הקיימות ואלו החדשות שנפתחו בימים האחרונים, מבלי שהמדינה נערכה לכך וטיפלה בהן.

 

"הכסף של המהמרים ממשיך לזרום אבל במקום למפעל הפיס לבניית כיתות, הוא מוזרם לכיסם של כרישי הפשע של העולם התחתון. האוצר אולי רצה להציל את המהמרים אבל הוא גורם להם לשקוע עמוק יותר בבוץ עם הלוואות שמקבלים המהמרים בחופשיות מהשוק האפור".

 

שר האוצר ויו"ר מפלגת כולנו, משה כחלון, אמר בתגובה: "צר לי מאוד על החלטת בג"ץ. עם זאת, אין לי ספק שנצליח לשכנע את השופטים כי בחברה מוסרית וערכית אין מקום למכונות הימורים שממומקות באיזורים החלשים של החברה הישראלית והורסות משפחות וחיים של אנשים. נמשיך להיאבק בכל כוחנו למיגור התופעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים