שתף קטע נבחר

יצרנית נוטלה נגד החוקרים: שמן הדקלים במוצר אינו מסרטן

בתגובה לאזהרת האיגוד האירופי לבטיחות במזון, לפיה קיים חשש כי חימום שמן הדקל משחרר רכיבים מסרטנים, החליטו יצרני נוטלה, שמכילה את השמן החשוד, שלא להסירו מהמוצר. "הסרת שמן הדקלים תפגע בטעם ובמרקם הממרח", טוענים בחברה

האמנם ממרח נוטלה מסוכן לבריאות? בעקבות אזהרת מומחים באירופה כי חימום שמן הדקלים עלול לשחרר חומרים מסרטנים, מתגוננת יצרנית הממרח הפופולרי וטוענת כי הממרח בטוח לשימוש, וכי הסרת השמן תשנה את המוצר ותפגם במרקמו ובטעמו.

 

ב-3 במאי 2016 פרסם האיגוד האירופי לבטיחות במזון מסמך עמדה, המסכם ממצאים מ-7,175 מאמרים רפואיים שבחנו את בטיחותם של שמנים שונים, ובהם שמן דקלים. האיגוד בדק את השפעתן של שלוש חומצות שומן הנוצרות בשמנים צמחיים בטמפרטורה הגבוהה מ-200 מעלות צלזיוס.

 

החוקרים מצאו כי הכמות הגבוהה ביותר של חומצות השומן נוצרות בחימום שמן דקלים, בהשוואה לשמנים אחרים. מחקרים נוספים מצאו כי צריכה כרונית של חומצות שומן אלו בכמויות גבוהות מגבירה את השכיחות של גידולים סרטניים בחולדות ועכברים.

 

קראו גם:

נוטלה בריא יותר מממרח שוקולד? מדריך ממרחים

 

על אף הממצאים המדאיגים, האיגוד לא המליץ לאסור את השימוש במוצרים המכילים שמן דקלים, והסתפק בקריאה לערוך מחקרים נוספים שיבחנו את השפעתו על בני אדם. אלא שהפרסום הזה הספיק כדי להלחיץ יצרניות מזון רבות באירופה, שהפסיקו את השימוש בשמן במוצריהן.

 

הטעם והמרקם יפגעו. בלי שמן דקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטעם והמרקם יפגעו. בלי שמן דקל(צילום: shutterstock)

 

בעקבות האזהרה הזו, הסירו כמה חברות את שמן הדקלים מתוצרתן. רשת הסופרמרקטים האיטלקית "קופ", למשל, הודיעה כי הסירה ממדפיה את כל המוצרים שמכילים את השמן, ואילו יצרנית הפסטה האיטלקית "ברילה" הפסיקה להשתמש בשמן הדקלים בעקבות האזהרה.

 

כעת מגיבה חברת "פררו" האיטלקית, יצרנית הנוטלה, בדחייה של האזהרה, בטענה כי שינוי הרכיבים יפגע במרקם הממרח ובטעמו. "הסרת שמן הדקלים תיצור מממרח נחות וזו תהיה נסיגה לאחור", אמר מנהל הרכש בחברה, וינצנזו טפלה, "שמן הדקלים מסייע לייצוב הממרח, שומר על מרקמו ומאריך את חיי המדף שלו".

 

החברה יצאה לאחרונה בקמפיין שבו היא מבטיחה כי הממרח בטוח לשימוש. במקביל, יש לציין גם את ההשלכות הכלכליות של המהלך: עלות השימוש בשמן דקלים מגיעה לכ-800 דולרים לטון, בעוד ששמן חמניות יעלה 845 דולרים לטון. בעוד חברות מזון אחרות משתמשות בשמן החמניות כתחליף לשמן דקל, בחברת פררו טוענים כי שמן החמניות ישנה את מרקמו של הממרח.

 

חברת פררו משתמשת בכ-185 אלף טונות של שמן דקלים בשנה.

 

חששות קודמים גם בפורמולות לתינוקות

סוגיית שמן הדקלים עלתה כבר לפני שנתיים גם בפורמולות לתינוקות, כשנטען כי הוא מפריע לספיגת סידן ושומנים בתינוקות. שמן הדקל, שנמצא ברוב התרכובות לתינוקות, נועד לחיקוי של חומצה פלמיטית, המהווה כ-25% מהרכב חומצות השומן בחלב אם ולה חשיבות רבה לתזונת התינוק. אך למעשה, שמן הדקל שונה מהחומצה הפלמיטית: החומצה ממוקמת בנקודה ספציפית על השומן (טריגליצריד) הקרויה "עמדה 2", בעוד שמן הדקל ממוקם על הטריגליצריד באזור הקרוי עמדות 3 ו-1.

 

ההבדלים במיקום חומצת השומן הם אלו שגורמים גם לתופעות הלוואי של שמן הדקל: מחקרים הראו כי פורמולות המכילות שמן זה מפריעות לספיגת סידן ושומנים, בהשוואה לפורמולות שאינן מכילות אותו. חלק מהמחקרים עליהם דיווח כתב העת BMC pediatrics בשנת 2013 הראו כי תינוקות הניזונים מפורמולה המכילה שמן דקל סובלים יותר מיציאות קשות בשל משקעי סידן הנוצרים בצואת התינוק.

 

מאמר נוסף, שנערך על ידי המרכז הלאומי למדע בסין וכלל סיכום של כלל המחקרים בנושא, אישר אף הוא כי אצל תינוקות שצרכו פורמולות המכילות שמן דקל, ספיגת הסידן הייתה נמוכה והפרשתו בצואה גבוהה.

 

מאמר אחר, שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Calcified Tissue international, ובדק את צפיפות העצם אצל תינוקות הניזונים מפורמולות שונות, מצא כי חוזק העצמות וצפיפותן היו גבוהים יותר אצל תינוקות שצרכו פורמולה שאינה מכילה שמן דקל.

 

מכאן ניתן להבין כי הספרות המדעית מעידה על כך שהחומצה הפלמיטית חיונית להתפתחות התינוק, אולם מבנה החומצה כפי שהוא נמצא בשמן הדקל עלול לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול של התינוק, ולהפרעות בספיגת הסידן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מוותרים על שמן הדקל. נוטלה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים