שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות בישראל: חומצה פולית - לכולן

את בגיל הפריון ולא נוטלת גלולות? מוטב שתטלי תוסף של חומצה פולית על בסיס קבוע. כך ימליצו בקרוב במסמך הנחיות בארה"ב, בו נקראות כל הנשים בישראל בגיל הפריון, המקיימות יחסי מין לא מוגנים, ליטול חומצה פולית למניעת מומים מולדים. מומחה: 40% מההריונות לא מתוכננים, ההמלצה חשובה ואין בה כל נזק גם אם אין הריון

חומצה פולית - לא רק לפני ההריון: הנחיות חדשות שיופצו בקרוב בישראל ממליצות על נטילת תוסף המזון מדי יום, למשך כל שנות הפריון, אצל נשים המקיימות יחסי מין לא מוגנים. זאת בעקבות השיעור הגבוה של הריונות לא מתוכננים.

 

מסמך ההנחיות נכתב בהמשך להמלצות פאנל של משרד הבריאות והמועצה הלאומית לגנטיקה מיילדות וגינקולוגיה האמריקני, שהפיץ הנחיות דומות בסוף השבוע האחרון, לפיהן נטילת חומצה פולית בגיל הפריון תסייע למניעת מומים מולדים בעובר.

 

במשך עשורים נשים בהריון או אלו המתכוונות להרות מודרכות ליטול חומצה פולית לפני תכנון הריון. מתן החומצה נמצא כמונע מומים מולדים מסויימים במערכת העצבים. ואכן, נתונים בעולם וגם בישראל הראו כי מאז ההמלצות הללו, ירד דרמטית שיעור המומים המולדים במערכת העצבים בקרב הילודים.

 

עוד בשנת 2013 הפיץ משרד הבריאות חוזר בו הוא ממליץ על נטילת חומצה פולית לכל אישה בגיל הפריון, וקרא לרופאים הגינקולוגים להמליץ על התוסף בכל מתן מירשם לגלולה. אלא שהחוזר לא הביא לעלייה משמעותית בנטילת החומצה הפולית בישראל, או לשינוי משמעותי בשיעור המומים המולדים.

 

"גם אם אין הריון - אין נזק בחומצה הפולית"

מסמך ההנחיות החדש יופנה תחילה לנשים עצמן, שתיקראנה לרכוש את החומצה הפולית בעצמן, ללא מירשם בכל בית מרקחת. ההמלצה קובעת כי יש ליטול חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם מידי יום, אצל כל צעירה המקיימת יחסי מין ואינה נוטלת גלולות או שאינה נושאת התקן תוך רחמי. בנוסף, ייקראו גם רופאי המשפחה ורופאי הילדים לרשום חומצה פולית לכל מטופלת המדווחת על קיום יחסי מין ושאינה נוטלת אמצעים למניעת הריון.

 

"למרות המודעות למתן חומצה פולית במהלך ההריון עדיין נולדים בארץ תינוקות עם מומים קשים במערכת העצבים", אומר ל-ynet פרופ' ארנון ויז'ניצר, מנהל ביה"ח לנשים בבילינסון שהיה שותף לכתיבת נייר העמדה, "בין תינוק אחד לשני  תינוקות לכל עשרת אלפים לידות נולדים עם המום הזה, ויש מקומות שהשיעור מגיע אפילו לשישה תינוקות לכל עשרת אלפים לידות".

 

לדברי פרופ' ויז'צינר, נטילת החומצה הפולית אינה מסוכנת, ואף מועילה גם אם האישה אינה בדרך להריון: "עד 40% מההריונות לא מתוזמנים. אם מישהי תהיה מכוסה במהלך חייה בחומצה פולית, ההריון יהיה מוגן. אבל גם אם לא, החומצה הפולית אינה מזיקה במינונים המומלצים. להיפך, היא חשובה לתיקון ה-DNA, ואפילו למניעת אנמיה. כל אישה צריכה ליטול חומצה פולית כל יום, כל זמן קיום יחסי מין לא מוגנים".

 

 

 

תפקיד חשוב בבניית התאים

החומצה הפולית היא ויטמין מקבוצת ויטמיני B החיונית לבניית המטען התורשתי בתאים, הוא ה-DNA. בשבועות הראשונים להריון בו מתפתחים איברי הגוף של העובר ובהם המוח, חשובה במיוחד החומצה הפולית. פגם בהתפתחות תאים אחדים בשלב מוקדם של ההריון, עוד לפני שהאישה יודעת על הריונה, עלול לגרום למום במערכת שלמה בגוף ולנכות קשה ואף למוות.

 

חומצה פולית נמצאת במזון בכמויות קטנות, אך שאינן מספיקות לצורך הריון בטוח. החומצה נמצאת בעיקר בירקות עם עלים ירוקים כמו תרד וברוקולי, בקטניות, בדגנים מלאים ובפירות הדר. משרד הבריאות מנסה בשנים האחרונות לקדם מהלך שיחייב את יצרניות המזון להוסיף חומצה פולית למוצרי המזון הבסיסיים כמו לחם, אולם היוזמה טרם הבשילה.

 

צפו: כך מגנה החומצה הפולית על העובר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק לפני ההריון. חומצה פולית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים