שתף קטע נבחר

דו"ח: ערבים חיים בממוצע שלוש שנים פחות מיהודים

למרות שאנחנו חיים זה לצד זה, רמת הבריאות של הערבים והיהודים במדינה - לא דומה כלל. דו"ח אדוה חושף: פער של כשלוש שנים בתוחלת החיים של הערבים מול היהודים, רמות עישון ותחלואה גבוהות בהרבה באוכלוסייה הערבית ושיעור תמותת תינוקות גבוה פי 2.6 אצל הערבים

תוחלת חיים מגזרית: הפערים החברתיים בין השכבות השונות באוכלוסייה הישראלית באים לידי ביטוי גם ברמת הבריאות. כך עולה מהדו"ח השנתי על תמונת המצב החברתית בישראל בשנה החולפת של מרכז אדוה – מידע על שיוון וצדק חברתי שמפורסם היום (א').

 

רמת בריאות משקפת איכות חיים ובאופן כללי יותר, פערים מעמדיים כלליים: איכות התזונה, איכות הסביבה, איכות המגורים, רמת המודעות לסיכונים בריאותיים, טיב התחבורה, טיב התעסוקה, המרחק ממרכזי שירותים רפואיים ועוד. ההבדלים באיכות חיים משתקפים בשני מדדים עיקריים, המשמשים בכל רחבי העולם לציון פערים ברמת בריאות: תמותת תינוקות ותוחלת חיים.

 

תמותת תינוקות - גבוהה פי 2.6 באוכולוסייה הערבית

שיעור תמותת התינוקות בישראל עמד בשנת 2014 על 3.1 תינוקות בכל אלף לידות. השיעור זה הציב את ישראל במקום ה-15 בקרב המדינות המפותחות (מדינות ה-OECD). שיעור התמותה ירד מאוד מאז 1970, הן בקרב יהודים והן בקרב ערבים ועם זאת, כיום שיעור תמותת התינוקות בקרב ערבים עומד על 6.4 תינוקת בכל אלף לידות - גבוה פי 2.6 מזה של יהודי שעומד על 2.5 תינוקות בכל אלף לידות.

 

תמותת התינוקות הגבוהה מיוחסת לנישואים בין קרובים, בעיקר בקרב הקהילה הבדואית ()
תמותת התינוקות הגבוהה מיוחסת לנישואים בין קרובים, בעיקר בקרב הקהילה הבדואית
 

הפער בתמותת תינוקות בין האוכלוסייה היהודית לבין האוכלוסייה הערבית קשור לשיעור היותר גבוה של מומים מולדים ומחלות תורשתיות באוכלוסייה הערבית ובפרט בשכיחות של שיעור המומים הגבוה והתמותה המלווה את המומים הקשים האלו בלידה. שיעור המומים הגבוה באוכלוסייה הערבית מיוחס לשיעורי נישואי קרובים הגבוה באוכלוסייה הערבית. יחד עם זאת, חשוב לציין ששיעור נישואי קרובים בקרב האוכלוסייה הערבית יורד עם השנים אך עדיין מגיע ל-45% בקרב הבדואיים בדרום. הפער בתמותה משקף גם שיעור הפסקות הריון נמוך יותר באוכלוסייה הערבית לאחר אבחון הריון עם עובר הסובל ממום ומחלה גנטית בהשוואה לאוכלוסייה היהודית.

 

ערבים חיים כ-3 שנים פחות מיהודים

תוחלת החיים גבוהה יחסית בישראל: ב-2014, תוחלת החיים של גברים בישראל עומדת על 80.3 שנה בממוצע, הציבה את המדינה במקום השישי מקרב כלל המדינות המפותחות (מדינות ה-OECD). תוחלת החיים של נשים עומדת על 84.1 שנה בממוצע, למרות שהיא גבוהה מזו של הגברים, מציבה את ישראל במקום ה-12 מקרב כלל המדינות המפותחות. יתרה מזאת, תוחלת החיים הכללית בישראל מצויה בעלייה מתמדת. למרות כל זאת, תוחלת החיים של גברים יהודים – 80.9 – גבוהה מזו של גברים ערבים – 76.9 ואילו תוחלת החיים של נשים יהודיות – 84.5 – גבוהה מזו של נשים ערביות – 81.1.

 

על פי הערכות, חלק מהסיבות להבדלים בתוחלת החיים בין המגזר היהודי לערבי נובעות משיעורי העישון הגבוהים יותר באוכלוסייה הערבית לעומת היהודית אחוז הגברים הערבים המעשנים הוא 49% לעומת 28% בקרב הגברים היהודים. מעשנים "כבדים" שמעשנים מעל 20 סיגריות ביממה, גבוה יותר מפי 2 בקרב גברים ערבים ביחס לגברים יהודים - 32% לעומת 12%. בנוסף, בחברה הערבית יש פחות מודעות להקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית. שיעור הסובלים במגזר הערבי מהשמנה ומעודף משקל גבוה מאוד משמעותי מהמגזר היהודי.

 

ד"ר שלמה סבירסקי המנהל האקדמי של מכון אדוה: "השוויון והצדק החברתי אינם עומדים בראש סולם העדיפויות של המדינה. בכל הנוגע לקידום רמת החיים של כלל הישראלים, הממשלה משליכה את יהבה על צמיחה כלכלית. אך פירות הצמיחה חלחלו וממשיכים לחלחל כלפי מעלה יותר מאשר כלפי מטה. על כן מתבקשת מעורבות מדינתית משמעותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמותת תינוקות: גבוהה פי 2.6 באוכולוסייה הערבית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים