שתף קטע נבחר

ההלכה לפני החוק: "פה לא יאשרו לך לעשות הפלה"

מסע הייסורים של נשים המבקשות לבצע הפלה, מתחיל עוד לפני הראיון הקשה בוועדה להפסקת הריון. איך קורה ששלושה בתי חולים ציבוריים, המקבלים תמיכה ממשרד הבריאות החליטו לעשות דין לעצמם ולמנוע בפועל הפלות בתחומם מנימוקים דתיים?

האזינו להקלטות:

 

  

ועדות להפסקת היריון נמצאות בדיון מתמיד. מצד אחד, אלו שרוצים להקשיח את הקריטריונים שמאפשרים הפלה. מנגד, אלו שתובעים לבטל את הוועדות או להגמיש בצורה ניכרת את הקריטריונים. רק לאחרונה התעוררה סערה ציבורית בעקבות הצעת חוק שמבקשת לשלב בוועדות להפסקת היריון, בנוסף לרופאים ולעובד סוציאלי, גם רב או קאדי.

 

ההצעה הזו שעדיין לא הוגשה רשמית הספיקה לעורר זעם וביקורת — אבל מתברר שבשטח שלושה בתי חולים, לפחות, כבר מיישמים על דעת עצמם מדיניות עצמאית בתחום ההפלות. בתי החולים האלה, ביניהם "שערי צדק" בירושלים לא מתירים בפועל ביצוע הפלות בתחומם ממניעים דתיים.

 

"אין לך פה סיכוי"

בית החולים "שערי צדק" מוביל במספר המטופלים מבין כל בתי החולים בבירה והוא זוכה לתמיכה כספית משמעותית ממשרד הבריאות. רק ב־2016 עמד סכום התמיכה בו על 41.5 מיליון שקלים, אבל למרות שבית החולים נתמך על ידי המדינה ונמצא ברשימת המוסדות המחויבים להפעיל ועדה להפסקת היריון, הוא מסרב להיות הכתובת עבור נשים רבות המעוניינות לעבור הפלה.

 

"יש פה ועדה להפסקת היריון, אבל על רקע מה הבקשה שלך?" נשאלה מיד ב', שהתקשרה מטעמנו לבית החולים. כשהשיבה כי מדובר בהיריון בלתי רצוי נענתה: "אז כדאי לך לפנות להדסה במקרה הזה". ב' התעקשה והמשיכה: "אני פשוט מהאזור", וקיבלה הסבר: "אצלנו זה במקרים של מומים חמורים, עדיף לך לגשת להדסה". לאחר מספר ניסיונות נוספים להבין מדוע בית החולים הגדול בבירה מסרב להעניק לה את זכותה החוקית לבצע הפלה, נאמר לה לבסוף: "זה בית חולים דתי".

 

כשהתקשרה ב' לבית החולים "מעייני הישועה" בבני־ברק היא נשאלה, מיד בתחילת השיחה, מדוע היא מעוניינת להפסיק את ההיריון. "כרגע זה לא מתאים לי", השיבה ב'. "אני לא חושבת שכל כך בקלות יאפשרו לך את זה פה, במעייני הישועה", אמרה המזכירה והוסיפה: "אני מציעה שתפני לתל השומר, כי אני לא חושבת שיש לך פה סיכוי". ב' סיפרה בשיחה כי היא גרה סמוך לבית החולים והתעקשה להבין מדוע לא תוכל לעשות שם את ההפלה, במיוחד לאור העובדה שבית החולים נמצא ברשימת המוסדות הרפואיים שמפעילים ועדות להפסקת היריון מטעם משרד הבריאות. לאחר מכן הופנתה ב' לעובדת סוציאלית שהעבירה אותה למיון הנשים של בית החולים, אך דאגה גם להעביר היטב את המסר: לא תוכלי לבצע את הפסקת ההיריון בבית החולים שלנו.

 

השיחה עם בית החולים "לניאדו" בנתניה, המשרת למעלה מ־200 אלף תושבי העיר והסביבה, הייתה הקצרה ביותר. "אין לנו פה ועדה להפסקת היריון", נאמר ל־ב', שגם הפעם התעקשה להבין מדוע בית חולים ציבורי לא מבצע את הפרוצדורה הרפואית. "עושים את זה בכל בית חולים, רק שאנחנו בית חולים דתי, אז אין פה הפלות". ראוי לציין כי בית החולים לניאדו עמד לאחרונה בפני קריסה כלכלית, ותקציב של כ־11 מיליון שקלים שהועבר לו לאחרונה על ידי משרד הבריאות מנע את ההתמוטטות.

 

"זה פשוט מסכן נשים"

בישראל הפלות מאושרות על ידי ועדות להפסקת היריון שפועלות מתוך בתי החולים, ומעמדן מעוגן בחוק. הוועדה, שמורכבת מרופא, מאיש צוות רפואי נוסף ומעובד סוציאלי, מחויבת להעניק אישור, או לדחות בקשה, על סמך רשימת קריטריונים ברורה. לפי הקריטריונים הוועדה תאשר את הבקשה אם האישה מתחת לגיל 17 או מעל גיל 40, אם ההיריון נגרם מיחסים אסורים לפי הדין הפלילי, או כאשר נשקפת סכנה לחיי האם או העובר, או סכנה למום חמור בעובר. הקריטריון האחרון, "היריון מחוץ לנישואין", מאפשר לנשים רווקות לקבל אישור. באין מענה ברשימת הקריטריונים לנשים נשואות המעוניינות לבצע הפלה, נאלצות רבות מהן לשקר שהרו מחוץ לנישואים כדי לקבל את אישור הוועדה. את רשימת הוועדות מפרסם משרד הבריאות עם פרטי התקשרות, וכך יכולות הנשים לפנות לוועדה ולבצע את ההפלה.

 

אלכסנדרה ברגר־פולסקי, מנכ"לית העמותה הירושלמית "לדעת לבחור נכון", המלווה כבר למעלה מארבעה עשורים נשים מהעיר שהחליטו לעבור הפסקת היריון, הופתעה לגלות שבבית החולים שערי צדק יש בכלל ועדה להפסקת היריון. במהלך הראיון היא נכנסה לאתר האינטרנט של משרד הבריאות כדי לוודא את העובדה ושם גילתה לראשונה שאכן, בית החולים נמצא ברשימת הוועדות. "אנחנו בכל מקרה מפנות את הנשים אוטומטית להדסה ולא לשערי צדק", היא אומרת. "החלק המגוחך בסיפור הזה הוא שהרבה פעמים הצוות הרפואי בשערי צדק מפנה את הנשים אלינו לקבל עזרה, ואז הן צריכות להתחיל תהליך חדש בבית חולים אחר, בדרך כלל הדסה".

 

מה בעצם נורא כל כך בבתי חולים שמסרבים לקיים את ההליך?

"בסופו של דבר זה פשוט מסכן נשים. אנחנו רואות את זה בכל העולם. בכל פעם שיש ניסיון להגביל את הנגישות של נשים להפלות, זה מצמצם את האפשרויות שלהן ומאלץ אותן לקבל החלטות קשות יותר במקום לשים את הרצון שלהן בראש סדר העדיפויות".

 

אבל יש בתי חולים שמצייתים לחוק ומקיימים ועדות, אז מה ההשפעה של הסירוב של שערי צדק?

"זה יכול להאריך את התורים בשבוע, ובמקרים מסוימים הדחייה הזו יכולה להיות בדיוק ההבדל בין הפסקת היריון על ידי נטילת גלולה או כזו המתבצעת בהליך כירורגי, אופציה שנשים כמובן מעדיפות להימנע ממנה. אם היו עושים בשערי צדק הפלות, זה היה מקל על המערכת כולה, כי הן היו פשוט יכולות להמשיך שם. אני יכולה להבין רופא שברמה האישית מסרב לבצע את הפעולה, אבל למה מוסד רפואי שמעניק טיפול לנשים צריך להחריג את הפעולה הזו? זו בחירה לגיטימית של כל אישה במצבים מסוימים".

 

אבל אם זה מתנגש עם סולם הערכים של בית החולים?

"אני חושבת שזה בעייתי שבית חולים שמקבל מימון מהמדינה מחזיק באג'נדה דתית. צריך להסתכל קודם כל על האישה ולעשות מה שנכון לה ולבריאות שלה".

 

ד"ר איתן חי־עם, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, הופתע לשמוע שבתי חולים ציבוריים מפנים נשים לבתי חולים אחרים לצורך ביצוע הפלות. "בית חולים לא יכול לסרב לבצע הפלה, ולא רק שהוא לא יכול לסרב — על פי החוק הוא צריך לדאוג שזה ייעשה. אני יכול לכבד את החלטתו של רופא מסוים לא לעשות את זה, אבל על בית החולים למצוא רופא שכן יבצע את ההפלה. אם זו מדיניות בית החולים, זה חמור מאוד, כי הוא לא יכול לעשות לו חוק משל עצמו".

 

מדוע בית חולים לא יכול להחליט על החרגת פרוצדורות רפואיות מסוימות?

"כי בית חולים שמתוקצב על ידי המדינה, ושגירעונותיו גם מכוסים על ידי המדינה, לא יכול להחליט מה הוא עושה ומה לא. יש חוק, ואותו צריך לכבד".

 

מדוע משרד הבריאות לא מטפל בעניין?

"אני לא בטוח שהמשרד מודע לעניין. באופן אישי, אני חושב שצריך גם לבטל את הוועדות להפסקת היריון, שהן כסות לאלו שמתנגדים להפלות. אישה היא אדון לגופה ויש לה זכות על גופה. אף אחת לא עושה הפלה כי זה כיף. זו החלטה קשה, אז בואו נקל עליהן במקור לטרטר אותן".

 

תגובת משרד הבריאות:

"מבירור שערכנו עם בית החולים מעייני הישועה עולה כי הם אינם מונעים מכל אישה לפנות לוועדה להפסקת היריון במוסד. בנוסף נמסר לנו כי בבית החולים אף מבצעים הפסקות היריון לנשים שעברו ועדת־על בבית חולים אחר. כאמור בפנייתכם, בבית החולים לניאדו כלל לא קיימת ועדה להפסקת היריון. לגבי בית החולים שערי צדק, בעקבות פנייתכם נפנה אליהם בעניין".

 

תגובת בית החולים שערי צדק:

"הפסקות היריון מבוצעות במסגרת הכללים הקבועים בחוק בכל מקרה שנשקף סיכון גופני או נפשי לאם או לעובר".

 

פרופ' מוטי רביד, המנהל הרפואי של בית החולים מעייני הישועה: "בבית החולים מעייני הישועה קיימת ועדה להפסקת היריון שהרכבה הוא לפי הנוהל של משרד הבריאות, כאשר הרב של בית החולים שותף לוועדה. הכללים באופן פורמלי זהים לאלו של משרד הבריאות, והשיקול הוא אינדיבידואלי, כמו בכל ועדה. עם זאת, במעייני הישועה יש קושי עם אישור הפסקות היריון מהסיבות הסוציאליות, כפי שנהוג בחלק מהוועדות ברחבי הארץ, כי האווירה של בית החולים היא חרדית והוועדה מוכוונת בעיקר לציבור החרדי.

 

"במקרה של אישה צעירה ובריאה שנכנסה להיריון ואיננה נשואה, ההלכה לא תראה בכך סיבה להפסיק את ההיריון, והוועדה במעייני הישועה לא תאשר את ההפלה. מצד שני, אנו כן מכבדים החלטות של ועדות מבתי חולים אחרים, ובמקרים אלו נוציא לפועל את הפסקת ההיריון של נשים בבית החולים מעייני הישועה".


הכתבה מתפרסמת במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"


פורסם לראשונה 16/01/2017 07:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בית חולים דתי? לא יאשרו לך הפלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים