שתף קטע נבחר

בנק ישראל: ירידה חדה במחיר הדירות - סכנה ממשית למשק

לטענת בנק ישראל ירידה חדה במחירי הדירות עלולה לפגוע בכלכלת ישראל ולהקשות על לווי המשכנתאות לעמוד בהחזרי המשכנתא או למכור את הנכסים כדי להתגבר על קושי בהחזר. על פי נתוני הבנק המרכזי, ההכנסה הפנויה של משקי הבית הולכת ומצטמצמת עקב העליה בריבית המשכנתאות

ממתינים להתפוצצות בועת הנדל"ן? לפחות מבחינת בנק ישראל מדובר בתרחיש בלהות שעלול לגרום לזעזוע שיפגע ביציבות המערכת הפיננסית.

 

בדו"ח החצי-שנתי על יציבותה של המערכת הפיננסית, שפורסם היום (ג') כותבים בבנק ישראל כי שוק הדירות מהווה סיכון יציבותי למערכת הפיננסית משום שהיא חשופה אליו במידה רבה, דרך המשכנתאות והאשראי העסקי לענף הבינוי והנדל"ן. "העלייה המתמשכת והחדה במחירי הדירות מגדילה את הסיכון הגלום בהיפוך חד של המגמה, יהיו אשר יהיו סיבותיו. סיכון זה יגדל במידה והמחירים יוסיפו להאמיר".

 

בבנק ישראל מציינים כי "ירידה חדה במחירי הנכסים עלולה להתגלגל לצמצום הפעילות והצריכה, תהליך שעלול לפגוע בכלכלת ישראל כולה. פגיעה כזאת עלולה להקשות על לווי המשכנתאות לעמוד בהחזרי המשכנתא או למכור את הנכסים כדי להתגבר על קושי בהחזר. הסיכון הנשקף מירידות חדות במחירי הדירות נובע מכך שהבנקים מתאפיינים בחשיפה גבוהה למשכנתאות ולאשראי לענף הבינוי והנדל"ן, כמו גם לאשראי הצרכני, המתואם עם סוגי אשראי אלו".

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

לדברי הבנק המרכזי, ירידות כאלה עלולות להתרחש אם משקים מרכזיים בעולם יגלשו למיתון נוסף, או יסבלו מהתערערות של יציבותם הפיננסית, וידביקו את המשק הישראלי דרך פגיעה ביצוא ובמחירי הנכסים הפיננסיים. כמו כן, הן עלולות להתרחש אם מצבה הגיאו-פוליטי של ישראל יחמיר ויוביל לעלייה בפרמיית הסיכון של המשק, או אם זעזועים יובילו לירידה משמעותית בהכנסה הפנויה של משקי הבית.

 

נציין כי מחירי הדירות בישראל ממשיכים לעלות, וב-12 החודשים שחלפו עד נובמבר 2016 הם עלו ב-8.1%.

 

 

בבנק ישראל כותבים עוד כי נכון להיום, למרות ירידה חדה בתשואה שמניבה דירה כאפיק השקעה, היא עדיין השקעה אטרקטיבית ביחס לחלופות. "העלייה שחלה בשנים האחרונות במחירי הדירות התרחשה בד בבד עם הירידה בתשואות ארוכות הטווח ובריבית על המשכנתאות. התשואה על דירה ממשיכה לרדת, ולראשונה היא ירדה מתחת ל-3%; במקביל המשיכה התשואה על אג"ח ממשלתיות לרדת בקצב מהיר יותר. כתוצאה מכך גדל הפער בין התשואה מהחזקת דירה לתשואה מאג"ח ממשלתיות".

 

עם זאת מוסיפים בדו"ח כי מנגד, העלייה בריבית המשכנתאות תמתן את המגמה הזו ואת הכדאיות לרכישת דירה כהשקעה - "הריבית על המשכנתאות עלתה לאחרונה, והיא תפעל למיתון הלחץ על מחירי הדירות".

 

מהדו"ח עולה עוד כי בשל עליית הריבית על המשכנתא בשנתיים האחרונות, וכתוצאה מכך גם העלייה בהחזרי המשכנתא החודשיים, ההכנסה הפנויה של משקי הבית הולכת ומצטמצמת.

 

על פי הנתונים, למרות יציבות בשיעור ההחזר הממוצע מההכנסה של משק הבית ההולך עבור תשלום המשכנתא, בשיעור של 26% מההכנסה הפנויה, חל גידול במשקי הבית שההכנסה הפנויה שלהם מצטמצמת בגלל החזרי המשכנתא העולים.

 

כך, חלה ירידה במספר משקי הבית שהחזר המשכנתא היווה לא יותר מ-20% מהכנסתם בעוד במקביל חל גידול במספר משקי הבית שהמשכנתא מהווה 30%-40% מהכנסתם.

 

750 מיליון שקל דמי ניהול במחצית

הדו"ח סוקר לא רק את פעילותם של הבנקים, אלא גם את יציבות חברות הביטוח. על פי הדו"ח, דמי הניהול שהרוויחו חמש החברות הביטוח הגדולות מקרנות הפנסיה שבבעלותן, הגיעו במחצית הראשונה של 2016 ל- 750 מיליון שקל. נזכיר כי לאחרונה החלו שתי קרנות הפנסיה שזכו במכרז האוצר לצרף אליהן לקוחות בדמי ניהול זולים במיוחד.

 

בעוד דמי הניהול הממוצעים במחצית הראשונה של 2016 עמדו בחמשת החברות על 5.2%, הקרנות המוזלות מציעות דמי ניהול של 1.31%. בבנק ישראל מציינים כי אלמלא כניסת אותן קרנות, היו מסתכמים דמי הניהול שנגבו מציבור החוסכים ב-1.5 מיליארד שקל במהלך שנת 2016. בפועל, כל ירידה של 0.39% בדמי הניהול צפויה להפחית את דמי הניהול ב-300 מיליון שקל.

 

דו"ח היציבות כולל סקירה של הסיכונים לבנקים וחברות הביטוח – ושל הסיכונים למגזר העסקי הלא-פיננסי ולמשקי הבית, והוא בוחן את החשיפה של המערכת הפיננסית לסיכונים אלה.

 

על פי הדוח, המערכת הפיננסית המקומית שמרה על יציבות בחודשים האחרונים, על רקע המדיניות המוניטרית המרחיבה בארץ ובעולם וחרף הטלטלות בשווקים הפיננסיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים