שתף קטע נבחר

מצב חירום: משבר האשפוז הסיעודי בדיון בכנסת

משבר האשפוז הסיעודי היה במוקד כנס החירום בנושא שהתקיים בכנסת. על פי הנתונים 1 מכל 5 קשישים חי מתחת לקו העוני, בתי האבות קורסים תחת הנטל הכלכלי. קיים מחסור של כ-350 מיליון שקלים וקיים מחסור חמור בכח אדם

בשיתוף איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל

"חוק לחוד ומציאות לחוד", כך פתח ח"כ איציק שמולי, יוזם כנס החירום במשבר האשפוז הסיעודי בכנסת בהשתתפות חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית את דבריו על טיפול המדינה בדור השלישי. 1 מכל 5 קשישים חי מתחת לקו העוני, בתי האבות קורסים תחת הנטל הכלכלי. קיים מחסור של כ-350 מיליון שקלים וקיים מחסור חמור בכח אדם.

 

צפו בכנס החירום של האשפוז הסיעודי:

 

 

"משרד הבריאות מצוי בניגוד עניינים חמור שפוגע בקשישים הסיעודים. מצד אחד הוא הקובע את התעריף ליום אשפוז ומנגד ב- 70% מן המקרים, המשרד הוא צרכן השירותיים הסיעודיים", כך תיאר ח"כ איציק שמולי בכנס חירום על משבר האשפוז הסיעודי את שורש הבעיה שהובילה לקריסת בתי האבות והמחסור החמוד בכח אדם.

 

"במרכז החדש שאמור להתחיל בשנת 2017 התעריף נמוך ב-70.34 שקלים ליום מהעלות בפועל למיטה ליום, על פי הערכת הכלכלנים. מדובר בפער של כ-1 מיליון שקלים ליום עבור כ-15 אלף מטופלים באשפוז הסיעודי הציבורי או כ-350 מיליון שקלים בשנה. " בישראל יש היום כ-22 אלף מיטות סיעודיות, האוכלוסייה הזאת שאנחנו מדברים עלייה זו האוכלוסייה במצב הקשה ביותר, המכרז הזה גרוע יותר מקודמו, שגם נפסל על ידי בית המשפט, יש התעללות אמיתית בבתים הסיעודיים" מספר רוני עוזרי יו"ר א.ב.א.

 

בעקבות עלייה בתוחלת החיים בכל העולם המערבי ובעזרת רפואה המצליחה להאריך את חיי החולים הסיעודיים בישראל, קיים מחסור במטפלים בבתי אבות. הענף חווה משבר, מדובר על חסר של כ-6000 עובדים סיעודיים ואין כל אפשרות להבאת עובדים זרים לתחום. אחד הפתרונות שהוצעו בכנס החירום הוא העברת עובדים זרים לנוכח הקושי בגיוס כח אדם מקומי למחלקות הסיעודיות כמו בענפי החקלאות, בנייה והיי-טק.

 

"חשוב לזכור שבתי האבות הם הזרוע התפעולית שבאמצעותה מממשת המדינה את האחריות שיש לה לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי על האשפוז הסיעודי של האנשים, אדם שזקוק לאשפוז סיעודי מדינת ישראל לא אומרת לו תסתדר לבד, יש לה אחריות על המצב", אומר שמולי.

 

דוד בעז, לשעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר: "יד ימין שקובעת את התעריפים במשרד הבריאות לא מתואמת עם יד שמאל שקובעת את הדרישות. משרד הבריאות קבע אמר שהוא לא יודע מתמצא טוב בתחום זה ולכן החליט להפריט את השירות ולהישען על גורמי מקצוע, אז איך המשרד לא קובע לבד את הכל מבלי להתייעץ".

 

ד״ר יוסף דוידוביץ׳, מנהל רפואי של בית חולים שיקומי סיעודי אמר: "במחלקה סיעודית יש אחות אחת ושני מטפלים במשמרת. איך הם יכולים בזמן סביר לרחוץ, להלביש ולהאכיל 30 מטופלים. לי יש מזל כי יש גם מחלקות בית חולים, אז אני נעזר בכוח אדם נוסף, אבל יש מוסדות סיעודיים שמצליחים לסיים את ההאכלה של ארוחת הבוקר רק ב 10:30, וב 12- מתחילים כבר עם האכלה של ארוחת צהרים".

 

בילהה אילסר, מנהלת סיעוד יצאה נגד מצב כוח האדם: "אני רוצה לתת חמלה למטופלים, אבל איך אני יכולה לתת את זה כאשר אנחנו נופלים מהרגליים. אני עוסקת רק בכיבוי שריפות, אף אחד לא רוצה לבוא לעבוד במוסדות הגריאטריים".

 

ח״כ טלי פלוסקוב, סיפרה שכשהיא עלתה לארץ היא עבדה שבועיים בבית אבות סיעודי, ועזבה בגלל הקושי. ואמרה ״העלייה הגדולה של שעות התשעים היא זאת שהחזיקה את הענף הזה, אבל זה גם נגמר. הם יצאו לפנסיה. והיום אף אחד לא מוכן לעבוד בתחום".

 

בשיתוף איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
משבר האשפוז הסיעןדי
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים