שתף קטע נבחר

ניצולי השואה שעברו מעוני לחיים ברווחה

מידי חודש אנו נחשפים לסיפור מצמרר אחר על ניצול שואה החי בעוני, אך התסכול הגדול הוא דווקא במקרים בהם המצב הכלכלי הקשה אינו מחויב המציאות - הזכויות, ההטבות והכספים קיימים, אך הניצולים אינם יודעים כיצד לדרוש אותם. סיפורם של גיבורים ששרדו את השואה, חיו בדוחק ובעוני - והשנה הצליחו לשנות את המציאות שלהם

חדשות לבקרים מציגות הכותרות סיפור חדש ומצמרר על מצבם של ניצולי השואה – העוני, החיים בצל הדוחק ומציאות קשת יום הדורשת מהם כוחות נפשיים שכבר אינם. לצד זאת, לאורך השנים אנו עדים לניסיונות של מדינת ישראל להירתם למען הניצולים ולפעול לשיפור חייהם על ידי מתן זכויות והטבות בשווי של אלפי שקלים בחודש.

 

אלא שבין הניסיונות שעושה הממשלה לצמצם את הפער, להרחיב את הזכויות ולמצוא משאבים וכספים נוספים עבור ניצולי השואה, נוצר מצב אבסורדי בו במקרים רבים הזכויות ישנן - אך אין מי שיבקש אותן: למעלה מ-60% מהניצולים אינם מודעים לכלל הזכויות וההטבות להן הם זכאים כחוק, ומי שכן מנסה להשיג את זכויותיו נתקל לעיתים בביורוקרטיה לא פשוטה עבור ניצולי השואה שחצו את גיל 80.

 

לפני כתשע שנים החליטה עו"ד אביבה סילברמן להקים את עמותת אביב לניצולי שואה, המעניקה לניצולי השואה סיוע מקצועי במיצוי הזכויות – ללא תשלום. מאז ועד היום, סייעה העמותה ליותר מ-60,000 ניצולי שואה לקבל זכויות והטבות בשווי כולל כ-280 מיליון שקלים, ורק ב-2016 לדוגמה, כ-13,000 ניצולי שואה קיבלו בסיוע העמותה זכויות בשווי כולל של מעל 34 מיליון שקלים.

 

חשוב להדגיש: אלו כספים שהגיעו לניצולים כחוק, אך ללא הסיוע המקצועי של העמותה הם היו נשארים 'על הנייר'. "מנתוני העמותה עולה שמרבית מניצולי השואה אינם ממצים את זכויותיהם, כיוון שאינם מודעים לזכויות המגיעות להם ולעדכונים בחוק, או שאינם מצליחים להתמודד לבדם עם הבירוקרטיה", מסבירה עו"ד סילברמן. "עבור ניצולי שואה אלו מיצוי זכויות יכול להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים ולביטחון כלכלי".

 

אברהם, ניצול מחנה הריכוז ג'אדו בלוב, בן 78 המתגורר בקרית ים, הוא אחד מאלפי ניצולי השואה שחייהם השתנו השנה, וכל זאת לאחר שהגיע לפגישה במיזם "נקודות זכות" שמפעילה העמותה בשיתוף הג'וינט ורשויות מקומיות, במסגרתו מעניקים עורכי הדין של העמותה ייעוץ ללא תשלום לניצולים בקהילתם.

 

לארץ אברהם עלה בגיל צעיר ומעיד על הטלטלות שעבר: "הזיכרון שלי מהחיים במחנה מעורפל בגלל הגיל הצעיר שהייתי בו. דבר אחד אני זוכר בבירור – הצפיפות, הלכלוך והבלגן שהיה שם. אני זוכר את התנאים הקשים של עשרות אנשים לפעמים בחדר קטן, בתנאים שהיו כר פורה למחלות ורעב. בעקבות כך, כשהגעתי לארץ סבלתי מבעיות בריאותיות שהחמירו עם השנים והובילו לחיים בצל הדוחק והעוני".

 

מעולם לא ביקש אברהם מהמדינה להכיר בו כניצול שואה ולא קיבל תגמולים. לאחרונה, פנה לנקודת הזכות בעירו וביקש לברר האם הוא זכאי לפיצוי כלשהו. הוא נפגש עם עו"ד נועה שיין מהעמותה, ושיתף אותה בסיפור חייו הקשה. עו"ד שיין בישרה לו שהוא עומד בכל הקריטריונים לקבלת קצבה חודשית ממשרד האוצר והוסיפה שהוא יהיה זכאי גם לתגמול מוגדל לפי הכנסה.

 

היא מילאה עבורו את כל הטפסים והבקשות למשרד האוצר ואכן, תוך מספר חודשים החל אברהם לקבל קצבה חודשית של כ-6,000 שקלים בחודש. אברהם סיפר לעו"ד שיין כי הקצבה הזו שינתה את חייו. "עכשיו אני סוף, סוף ישן בלילות וכבר לא חושש מפני הבאות", הוא אמר לה.

 

רוזה, ניצולת שואה בת 93 למודת קשיים וייסורים, לא האמינה כי יגיע היום בו תחייה בכבוד. רוזה עברה התעללות קשה כשנלקחה לעבודות כפייה ברומניה. עם תום המלחמה ביקשה רוזה לעלות לישראל אך נענתה בשלילה. רק ב-1961 הצליחה להגשים את חלומה ולעלות ארצה.

 

מאז עלייתה לארץ ובמהלך עשרות שנים עבדה רוזה וחיה בצניעות רבה אך לא הצליחה לחסוך לפנסיה. כשהתאלמנה נותרה עם פנסיית שארים בסך 2,500 שקלים. במשך שנים רבות נמנעה מרוזה קצבה חודשית של ניצולי שואה רק משום שעלתה לארץ אחרי 1953.

 

לפני כשנה שמעה רוזה שבבת-ים פועלת "נקודת זכות" וניתן לקבל בה סיוע ללא תשלום. היא מיהרה למקום וביקשה את עזרתה של יועצת הנקודה עו"ד הילה שפיגל, אשר שמעה את סיפורה ובישרה לה שבזכות החלטה מנהלית חדשה של משרד האוצר היא זכאית לקבל קצבה חודשית.

 

עו"ד שפיגל סייעה לרוזה למלא טפסים ובקשות לקבלת קצבה, כולל בקשה לקבלת תגמול מוגדל לפי הכנסה. לאחר זמן לא רב משרד האוצר אישר את הבקשה וכך, בגיל 93, קיבלה רוזה לראשונה את ההכרה שהיא ניצולת שואה, לצד קצבה חודשית בסך של כ-5,600 שקלים. כשקיבלה את הבשורה היא התרגשה עד דמעות והודתה רוזה לעו"ד שפיגל על הסיוע המסור: "מעולם לא חשבתי שבגילי המבוגר אזכה להכנסה כזו. אני תמיד חושבת כמה פעמים לפני שאני מוציאה כל שקל ועכשיו אוכל לחיות ברווחה".

 

אסתר בת ה-77, היא ניצולת שואה מבולגריה הגרה באשדוד. במשך שנים קיבלה אסתר קצבה חודשית מינימלית לפי 25% נכות והתקשתה להתקיים ממנה בכבוד. חברה טובה ייעצה לה לפנות לנקודת הזכות בעיר, שם נפגשה עם עו"ד אסתי שטיינמץ, יועצת העמותה.

 

עו"ד שטיינמץ שמעה מאסתר על קשייה הבריאותיים והסבירה לה שניתן לבקש העלאת אחוזי נכות וכך להגדיל את הקצבה החודשית. היא מילאה עבורה בקשה להחמרה במצב בריאותי ובקשה להכרה במחלות נוספות, והוסיפה בקשה לקבלת תגמול מוגדל לפי הכנסה. בעקבות כך נקבעו לאסתר 59% נכות, ולאחר ערעור נענו גם לבקשה לתגמול מוגדל לפי הכנסה. היום מקבלת אסתר תוספת של כ-4,700 שקלים לקצבה החודשית, סכום ששינה את חייה ללא היכר.

 

אברהם, רוזה ואסתר אינם ניצולי השואה היחידים שחייהם השתנו בזכות הסיוע במיצוי זכויות: שרה ושלמה מחיפה קיבלו הגדלה של 8,000 שקלים לקצבה החודשית, דליה מכפר סבא קיבלה השלמת הכנסה לסכום של 9,200 שקלים, מיכאל ושרה מרמת גן זכו להגדלה של 6,000 שקלים בקצבה החודשית, מרים מגבעת שמואל זכתה לקצבה של 7,000 שקלים, אהרון ולאה מכפר סבא זכו לתשלום רטרואקטיבי של 99,000 יורו, יוסף מבני ברק זכה לתשלום רטרואקטיבי של 62,000 יורו – והסיפורים הם עוד רבים. זה אולי נשמע כמו פרסומת של מפעל הפיס, אבל זו המציאות: הכספים קיימים ומחכים לניצולים שיבואו לדרוש אותם.

 

"זכויות ניצולי השואה מוענקות על ידי גופים שונים בישראל ובעולם, ומתעדכנות לעיתים תכופות, אך לניצולים אין את הכלים והמודעות להתמודד עם הנושא בעצמם ומשום כך רבים מהם חיים במציאות כלכלית לא פשוטה", מסכמת עו"ד סילברמן את האתגר.

 

 "היו ניצולי שואה שבקשות שלהם נדחו בעבר והשנה בזכות שינויים בחקיקה והסיוע של העמותה הבקשות שלהם התקבלו, היו כאלו שחשבו שהם כבר מקבלים את כל הזכויות והתפלאו לגלות שהם זכאים להרבה יותר, היו ניצולי שואה שפנו בעבר לעורכי דין שגבו מהם כסף רב ומצאו שיש מי שמעניק את השירות באהבה, במקצועיות, ובחינם. חיים בינינו עשרות אלפי ניצולים שאנו יכולים לשנות בשבילם את התמונה בזמן שנותר – כל שצריך הוא לתת להם יד ולסייע להם לדרוש את המגיע להם".

 

  • עמותת אביב לניצולי השואה מסייעת לניצולי שואה במיצוי מכלול זכויותיהם בארץ ובחו"ל הן במסגרת ייעוץ בקהילה והן באמצעות מוקד ייעוץ טלפוני הפועל 24 שעות ביממה. הסיוע ניתן ללא תשלום. את כל הזכויות המעודכנות בארץ ובחו"ל ניתן למצוא בקישור.
  • לקבלת סיוע ללא תשלום במיצוי הזכויות ניתן לפנות לעמותה באמצעות האתר  או במוקד הטלפוני של העמותה: 072-2424404

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים