שתף קטע נבחר

מפתח שבדי: כך נקבעים שמות רהיטי איקאה

את רהיטי איקאה אפשר למצוא כמעט בכל בית בישראל, אבל השמות שוברי השיניים נותרו בגדר תעלומה. עכשיו החליטה ענקית הרהיטים לחשוף את סודות הסיבית ולגלות מי היה בילי שעל שמו נקראת הכוורת ולמה לשטיח קוראים שטוקהולם. הוראות ההרכבה ימשיכו, כנראה, להיות אתגר בלתי פתור

אחד הדברים שחוויית הקנייה באיקאה לא תהיה שלמה בלעדיהם הוא קריאת השמות שרשת הריהוט השבדית נותנת למוצרים שלה: שמות שנשמעים מוזרים ומצחיקים לאוזניים הישראליות - והניסיון לנחש את המשמעות שעומדת מאחוריהם. 

 

עכשיו מסתבר, כך לפי פרסום במגזין האינטרנטי היוקרתי QUARTZ, שבאיקאה יש שיטה מסורתית מסודרת של הענקת שמות ל־12 אלף המוצרים שלהם, שפועלת לפי לוגיקה פנימית שיטתית. המעצב הראשי של איקאה, ג'ון קרלסון, חשף לפני כמה ימים במהלך אירוע של החברה בניו יורק כי לאיקאה יש צוות שלם של עובדים שתפקידם הוא לבחור את שמות המוצרים על פי מאגר מידע גדול מתוך לקסיקון השפה השבדית.

הספריות והכונניות של איקאה נושאות שמות של מקצועות (למשל ספריית EXPEDIT, בשבדית: מנהל או בעל חנות) או שמות של בנים (הכוננית המפורסמת BILLY נקראת על שם בילי ליקיידאהל, עובד לשעבר באיקאה).

 

ריהוט גן יקבל שמות של איים בסקנדינביה - למשל סדרת השולחנות והכיסאות לחצר APPLARO, שקיבלה את שמה מהאי אפלארו בארכיפלג של שטוקהולם, והספסלים והכיסאות VASTERON נותנים כבוד לאי בעל אותו השם שנמצא בין פינלד לשבדיה.

 

השטיחים שאיקאה מציעה נושאים שמות של ערים בדנמרק או בשבדיה, בעוד שהמצעים נקראים על שם פרחים וצמחים - למשל ציפיות HAXORT שקרויות על שם צמח ממשפחת הרקפתיים.

 

מי שקבע את חלוקת השמות היה מייסד איקאה, אינגוור קמפראד, שלפי פרסומים סבל מדיסלקציה והתקשה לזכור את המספרים הסידוריים של המוצרים שלו.

 

אגב, גם השם IKEA הוא ראשי תיבות של מילים שקשורות למייסד: הוא מורכב מהשמות אונגוור, קמפראד, אלמטריד (החווה המשפחתית שלו) ואגונאריד (שם הכפר בו גדל).

מייסד איקאה אינגוור קמפארד (צילום: אי פי איי) (צילום: אי פי איי)
מייסד איקאה אינגוור קמפארד(צילום: אי פי איי)
 

המעצב קרלסון הסביר כי באיקאה בחרו לעשות שימוש זהה בכל השמות לכל המוצרים בכל 389 הסניפים של הרשת ברחבי העולם, כך שבכל מקום למוצרים יהיו אותם שמות. מדי פעם יש יוצאים מן הכלל, כאשר ממאגר השמות מסוננים שמות שעלולים להיות בעלי משמעות כפולה או פוגענית בשפה כלשהי.

 

עוד יוצאים מהכלל הם מוצרים שזוכים לשמות שמתכתבים עם הפעולה שלשמה נועדו. כך לדוגמה השיקה איקאה לפני כמה חודשים אופניים מתוצרתה, להם קראה SLADDA - להחליק בשבדית, או מטחנת תבלינים בשם KROSSA, כלומר לטחון. קרלסון הסביר כי לעתים רחוקות המעצבים של החברה זוכים בכבוד להציע שמות מיוחדים עבור היצירות שלהם, אבל ברוב המוחלט של המקרים החברה נצמדת למפתח השמות המוסדר.

 

הידיעה פורסמה הבוקר בעיתון "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים