שתף קטע נבחר

ישראל: 29,500 חולי סרטן בשנה; בפריפריה חולים יותר

על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות - שיעור התחלואה בסרטן בישראל גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD, אולם שיעור התמותה מהמחלה נמוך מהממוצע. סוגי הסרטן השכיחים בגברים הם סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס וסרטן הריאה, ואילו נשים חולות יותר בסרטן השד וסרטן המעי הגס. מירי זיו, מנכ"לית האגודה: "ניתן להפחית את שיעורי התחלואה והתמותה מסרטן ב-50%"

לרגל יום הסרטן הבינלאומי מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן היום (יום ד') את נתוני התחלואה והתמותה מסרטן בישראל.

 

בשנת 2014 אובחנו בישראל 25,987 תושבים עם גידולים סרטניים: 12,302 גברים (10,528 יהודים, 1,168 ערבים ו-606 ממוצא אחר) ו-13,685 נשים (11,738 יהודיות, 1,160 ערביות ו-787 ממוצא אחר).

 

בשנת 2015 הציג ארגון ה-OECD (ארגון המדינות המפותחות) השוואה בינלאומית של מדדי בריאות נבחרים, ביניהם גם נתוני תחלואה ותמותה מסרטן על פי נתונים אלה, נראה כי שיעור התחלואה בסרטן בישראל גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD, וישראל ממוקמת במקום ה-18 מבין 34 מדינות.

 

לעומת זאת, באשר לתמותה מסרטן, שיעור התמותה הכללי מסרטן בישראל נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD וישראל ממוקמת במקום ה-28 מבין 34 מדינות. מדובר בירידה משמעותית בשיעורי התחלואה והתמותה: כ-25% ירידה בתמותה בשני העשורים האחרונים.

 

קראו עוד על נתוני הסרטן

ישראל ראשונה בתחלואת סרטן הלימפומה; שנייה בתמותה

נתוני הסרטן בישראל: בחיפה חולים 15% יותר

בתוך 5 עשורים: פי 5 חולי סרטן אובחנו בישראל

 

סרטן המעי הגס וסרטן השד: מובילים בתחלואה

סוגי הסרטן העיקריים, האחראים ליותר מ-50% מכלל מקרי התחלואה בגברים בישראל, היו דומים ביהודים ובערבים וכללו את סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן כיס השתן.

 

עם זאת, בגברים יהודים סרטן הערמונית היווה 20% מכלל הגידולים לעומת 11% בגברים ערבים, ואילו בקרב גברים ערבים סרטן הריאה היווה 20% מכלל הגידולים החודרניים ו-11% בגברים יהודים.

 

גם בנשים היה דמיון בסוגי הסרטן השכיחים בין יהודיות וערביות. בשתי קבוצות האוכלוסייה גידולי השד היוו כשליש מכלל הגידולים וגידולי המעי הגס והחלחולת היוו כ-11% מכלל הגידולים. סרטן הריאה, סרטן בלוטת המגן , לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן הרחם היו גם הם בין הגידולים השכיחים בנשים .

 

שיעורי תחלואת הסרטן ל-100,000 איש בשנת 2014 היו גבוהים יותר ביהודים (בשני המינים) לעומת ערבים. ביהודים היה השיעור בגברים (243.6) נמוך מהשיעור בנשים (257.9) ובערבים היה השיעור בגברים (195.7) גבוה מהשיעור בנשים (167.6).

 

 ( ) ( )

 

בתום שנת 2014 חיו בישראל 104,256 חולים (44,764 גברים ו-59,492 נשים) שאובחנו עם סרטן בין השנים 2010-2014, ובתום שנת 2014 החלימו מהמחלה או שהם עדיין מתמודדים עמה.

 

בשנת 2014 נפטרו מסרטן 10,931 תושבים בישראל, 5,511 גברים (4,676 יהודים, 603 ערבים ו-232 "אחרים") ו-5,420 נשים (4,752 יהודיות, 435 ערביות ו-233 "אחרות").

 

סוגי הסרטן העיקריים האחראים ליותר מ-50% מכלל התמותה מהמחלה בישראל היו דומים בגברים יהודים וערבים וכללו את סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הלבלב, סרטן הערמונית, לוקמיה, סרטן כיס השתן וסרטן הכבד.

 

עם זאת, בגברים ערבים אחוז מקרי המוות מכלל הפטירות מסרטן שנזקף לחובת סרטן הריאה היה גבוה יותר (36.0%) בהשוואה לגברים יהודים (21.3%).

 

גם בקרב נשים היו סוגי הסרטן האחראים על יותר ממחצית מקרי הפטירה מסרטן דומים בין יהודיות וערביות וכללו את סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, סרטן הלבלב, סרטן השחלה, לימפומה שאינה הודג'קין ולוקמיה.

 

עם זאת, אחוז מקרי המוות מכלל הפטירות מסרטן שנזקפו לחובת סרטן הריאה בנשים יהודיות (12.6%) היה גבוה מזה שבנשים ערביות (8.5%).

   

במרכז פחות חולים בסרטן מאשר בפריפריה

על פי הנתונים מאז שנת 1999 סרטן היא סיבת המוות העיקרית (כ-25% מסך התמותה) בישראל. הגורמים לסרטן רבים ומגוונים וכוללים משתנים גנטיים ומשפחתיים, אישיים והתנהגותיים, הורמונליים וסביבתיים.

 

אולם גם למשתנים כלליים יותר, כמו מקום המגורים ומידת הריחוק משירותי רפואה נגישים יכולה להיות השפעה. ברוב המדינות האזורים המרכזיים, צפופים ומעויירים יותר, ברמה חברתית-כלכלית גבוהה ובעלי היצע מגוון ונגיש יותר של שירותים ושל אפשרויות בחירה בהשוואה לאזורים מרוחקים גיאוגרפית.

 

משום כך השימוש בבדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן יכול להיות גבוה יותר ואבחנת גידול ממאיר יכולה להיות מהירה יותר במרכז בהשוואה לפריפריה; גם הטיפול יכול להיות מושפע מנגישות השירותים הרפואיים, וכתוצאה מכך, גם ההישרדות מהמחלה. במלים אחרות, לרמת הפריפריאליות יש השפעה על מידת השוויון בבריאות ועל התחלואה והחלמה מסרטן.

 

במחקר שנעשה על ידי האגודה למלחמה בסרטן יחד עם משרד הבריאות והחוקרים ניצן וינטראוב, יעל הרשקוביץ, ד"ר ברברה סילברמן ופרופ' ליטל קינן-בוקר, נבחנה התחלואה בסרטן לפי אזורים בארץ.

 

בין השנים 2009-2013 אובחנו בסך הכל 127,498 מקרים חדשים של סרטן חודרני בישראל, 61,180 (48%) מהם בגברים ו-66,318 (52%) בנשים. ל-9,964 (כ-8%) מהם לא היו נתונים על מקום המגורים והם לא נכללו בעיבודים.

 

הממצאים הראו שבגברים היארעות הסרטן גבוהה במובהק מהצפוי לפי נתוני כלל האוכלוסייה בישראל באזורים פריפריאליים (אזורים 1,2,3) ונמוכה במובהק מהצפוי באזורים המרכזיים ביותר. בנשים היארעות הסרטן גבוהה מעט מהצפוי לפי נתוני כלל האוכלוסייה בישראל באזורים פריפריאליים והיארעות הסרטן נמוכה במובהק מהצפוי באזורים מרכזיים יותר. מסקנות החוקרים היו שלמתגוררים בפריפריה סיכון גבוה ב-8% לתמותה.

 

כך למשל בסרטן המעי הגס והחלחולת הייתה היארעות גבוהה במובהק מהצפוי לפי נתוני כלל האוכלוסייה בישראל באזורים פריפריאליים (מדד פריפריאליות 1+2,3) ונמוכה במובהק מהצפוי באזורים המרכזיים ביותר (מדד פריפריאליות 5)

 

מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן: "אם מה שידוע היום ייושם, ניתן להפחית את שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן ב-50%. מאחורי הנתונים המעודדים, ניכרת הפעילות המאומצת של האגודה למלחמה בסרטן שיזמה והובילה תכניות למניעה, אבחון מוקדם כמו גם לשיפור הטיפול והשיקום".

 

מרופאים לזכויות אדם נמסר: "שיעורי התחלואה בסרטן מושפעים לא רק מסיבות רפואיות, אלא גם מסיבות חברתיות וסביבתיות. מחקרים בעולם הוכיחו שחיים בעוני, אבטלה ותנאי מגורים שאינם נאותים מגדילים את הסיכוי לחלות. על-כן, כדי להקטין את אי-השיוויון בשיעורי התחלואה, חייבים לטפל טיפול שורש בתופעה ולגבש תכנית לאומית לצמצום פערים בבריאות - תכנית אשר תתמקד גם פתרונות לבעיות הכלכליות והחברתיות בפריפריה".

 
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במרכז חולים בסרטן יותר מהפריפריה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים