שתף קטע נבחר

פונו מעמונה לעפרה: "נותרנו ללא מענה"

משפחות שפונו מעמונה הגיעו למדרשה בעפרה, שם ילונו בימים הקרובים. לאחר ביטול המתווה בבג"ץ הם אינם יודעים מה יעלה בגורלם. אווירת נכאים השתלטה על המדרשה, אך המפונים לא מתחרטים על הסירוב להתפנות: "לא הייתי אמור לחייך ולצאת החוצה", סיפר יעקב שפונה עם רעייתו וילדיו. ביקורת נגד נתניהו ובנט: "הביאו לחורבן"

השלב הבא של מפוני עמונה: כמה מהמשפחות שפונו מהמאחז במסגרת מבצע הפינוי "גן נעול" הגיעו הערב (ד') למדרשה בעפרה, שם הם צפויים לשהות בימים הקרובים. בסך הכול צפויות להגיע למדרשה 38 מתוך 40 המשפחות שהתגוררו בעמונה, ומחציתן כבר הועברו לעפרה.

 

פינוי עמונה - כתבות נוספות:

בג"ץ ביטל המתווה, משפחות פונו מעמונה

תמר נזרי נפרדת מביתה בעמונה: "עברנו פה חיים שלמים"

נתניהו הציע לתושבים: יישוב חדש בכל אדמת מדינה שתבחרו

 

אווירה קשה שוררת במדרשה כשאנשים מחבקים זה את זה ומנסים לנחם לאור הפינוי שהיה אלים לפרקים במהלך היום וכלל שוטרים פצועים ומפגינים עצורים. "זה יום כואב שלא ניתן לכמת במילים", סיפר יעקב בנימין (38) שפונה עם רעייתו ושלושה מילדיו. "13 שנה התגוררנו בעמונה והלב מסרב להאמין שעזבנו ונותרנו ללא בית".

 

בנימין, המשמש כמנהל תלמוד התורה בעמונה, סיפר על רגע הפינוי: "בסביבות 16:00 הגיעו שוטרים ולוחמי מג"ב ופרצו את הדלת. ביקשנו שנצא מרצון וסירבתי. הסברתי שזה לא הגון מה שקורה ושהמחאה שלנו לגיטימית ומתנהלת בגבול הסביר".

 

כשהשוטרים ראו שאין בכוונת המשפחה לעזוב מרצון, הם נאלצו לפנות אותם בכוח. "אני לא הפעלתי כוח על שוטר, אבל אני לא אמור לחייך ולצאת החוצה. לכן כמה שוטרים סחבו אותי ואת הבן שלי החוצה".

יעקב עם בתו גפן בביתם החדש והזמני (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
יעקב עם בתו גפן בביתם החדש והזמני(צילום: עומרי אפרים)

חדר האוכל במדרשה (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
חדר האוכל במדרשה(צילום: עומרי אפרים)

למרות זאת, בנימין לא כועס על הכוחות המפנים. "כואב לי על הלוחמים. הם לא השופטים או הפוליטיקאים שיושבים במזגן. בסוף השוטרים עושים את העבודה השחורה ואני מרחם עליהם".

 

אורי גולדברג, בן 32, פונה עם רעייתו וארבעת ילדיהם. "דפקו אצלנו בבית ב-13:00 ואמרו לנו להתפנות. ביקשתי שיתנו לנו זמן ואצא עם משפחתי בצורה מכובדת כי העימות שלנו לא עם המשטרה", סיפר גולדברג.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפינוי בעמונה נמשך (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפינוי בעמונה נמשך(צילום: מוטי קמחי)
 

אחרי שבג"ץ ביטל גם את המתווה שהושג עם התושבים, הם לא יודעים מה יעלה כעת בגורלם והיכן יתגוררו באופן קבוע. כעת, הביקורת כעת מופנית כלפי מקבלי ההחלטות ובאשם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט. "אני מאוכזב מכל מנהיגי הימין ולא מאמין בהם. נתניהו שקרן ובנט פחדם. הם הביאו לחורבן", תקף בנימין.

 

לתחושה הצטרף גם גולדברג. "12 שנה אחרי פינוי גוש קטיף והממשלה לא הסיקה כלום. עדיין יש משפחות מאז שנותרו ללא מענה וגם אנחנו עכשיו ללא מענה. ציפיתי שראש הממשלה ידפוק על השולחן וימצא פתרון בדמות המתווה שעליו חתמנו", אמר גולדברג.

 

עמיחי רובין, מנהל המדרשה בעפרה, סיפר כי הם אנחנו ערוכים לקלוט 38 משפחות ועד כה נקלטנו כ-20 משפחות. "אנחנו כמדרשה נעשה כל מה שניתן כדי לתת להם תחושה של בית. כמובן שהתנאים רחוקים מכך - מכניסים משפחות שרגילות לבית של 100 מטר לחדרי אירוח קטנים. לא רצינו באירוח הזה, נעשה עוול למשפחות, אבל אנחנו עושים כל מה שניתן כדי להקל עליהם והם יוכלו להישאר כאן ככל שיצטרכו".

 

בנימין סיכם את התחושות הקשות בקרב המפונים: "יש כאב גדול על עם ישראל יותר מהכול. כואב לי על הטיפשות בממשלה ועל כל הסבל הזה שנגרם להרבה אנשים טובים. אנחנו כמו יחידה צבאית. עברנו מאבק לא פשוט ויש לנו גורל משותף שיוצר חיבור עמוק ותחושת שייכות בין האנשים. הלילה נישן במדרשה, אבל אני לא יודע מה יהיה בימים הקרובים".

 

יונתן (24), תושב השומרון, הגיע היום בבוקר כדי "לתמוך בתושבי עמונה". לדבריו, בניגוד למה שמתשקף בכלי התקשורת, בשטח המשטרה הייתה אלימה בחלק מהמקרים. "היינו בבית קבוצה שהדבר היחיד שעניין את אנשיה הוא שלא יהיה מאבק אלים. מצד שני באנו נחושים כדי להישאר בבית", סיפר. "הגיעו כוחות משטרה ומג"ב וביקשו שנצא עצמאית, וברגע שסירבנו התחילו להפעיל אלימות: בוקסים לפנים ועיקומים של האף. הם עשו כל מה שהם יכלו כדי להפריד בינינו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומרי אפרים
ביקורת על הממשלה. יעקב עם בתו
צילום: עומרי אפרים
מומלצים