שתף קטע נבחר

איך לדעת שהטיפול לא עוזר וצריך להחליף פסיכולוג

אתם מגיעים לפסיכולוג שבוע אחרי שבוע, מוציאים מאות שקלים בכל מפגש אבל אין שינוי דרמטי בחיים? הנה 5 טיפים לפיהם תדעו מה לצפות מהפסיכולוג שלכם, והאם הגיע הזמן להחליף אותו באחר

פסיכולוג יכול להביא לשינוי דרמטי בחיים שלכם: טיפול פסיכולוגי אמור לאפשר צמיחה אישית, התגברות על חרדות ודכדוך, התמודדות עם לחצים, התפתחות מקצועית ואישית. אבל איך יודעים אם הפסיכולוג שבחרנו לא מתאים, מתי הגיע הזמן לבחור מטפל אחר ומה בעצם צריך לצפות מהפסיכולוג? צפו:

  

 

הטיפול הפסיכולוגי משפיע על המוח

עד לפיתוחה של תורת הפסיכואנליזה, העבירו את הטיפול הנפשי אנשי דת פילוסופיה או רופאים. ד"ר זיגמונד פרויד הביא למהפכה של ממש בטיפול. אנשים החלו להבין שהפסיכותרפיה יכולה לסייע לבעיות אישיות באמצעות דיבור.

 

בניגוד לרפואה שבודקת את המדדים הפיזיולוגיים, הפסיכולוגיה מתייחסת לאדם כסובייקט ומאפשרת להבין את הקשיים והעולם האישי דרך השפה והקשר הבין אישי עם המטפל.

 

וזה עובד. מחקרים רבים הראו כי הטיפול הפסיכולוגי ממש משפיע על המוח: סריקות שנערכו למטופלים לפני ואחרי תהליך פסיכולוגי, הראו שינויים במרכזים במוח. קשרים בין נוירונים נדלקים ונבנים מחדש והמטופלים עצמם מדווחים על שיפור משמעותי בחייהם, כשהטיפול אכן מצליח.

 

אבל פעמים רבות זה לא קורה: מטופלים לעתים חשים מבולבלים ואינם ממש יודעים לזהות את אותה הנקודה בה אפשר לקבוע שהטיפול אינו מתאים, ושאולי יש להיפרד מהפסיכולוג ולחפש פסיכולוג אחר.

 

משך הטיפול תלוי בבעיה

במפגשים הראשונים עם הפסיכולוג, עליכם להגדיר את מטרותיכם ולשטוח בפני הפסיכולוג את מה שאתם מצפים מהטיפול. בדקו איתו אם מטרותיכם רציונליות, והאם ניתן ליישמן.

 

בתוך כשניים שלושה מפגשים, המטפל אמור לומר לכם האם לדעתו הציפיות שלכם ריאליות, לבנות תוכנית טיפול ולומר מה טווח הזמן שייארך הטיפול. מטפל טוב יעלה סוגיה זו כבר לאחר כמה מפגשים ראשונים.

 

הטיפול בבעיות כמו חרדה, דיכאון והפרעות שינה אמור לארוך 12 מפגשים עד חצי שנה, בעוד שבעיות שנמשכות תקופה ארוכה נמשכות פרק זמן ארוך יותר.

 

לאחר המפגשים הראשונים קיימת תקופה המכונה "ירח דבש", שבה המטופל מרגיש שיפור משמעותי לכאורה במצב רוחו והפחתה ניכרת של הסימפטומים. אלא שהם אינם מייצגים את תוצאות הטיפול ולכן יש לאפשר כמה מפגשים נוספים כדי להעריך נכונה את ההתקדמות בטיפול.

 

אם קיים חשד למחלה נפשית, הפסיכולוג שלכם אמור לומר לכם זאת בגלוי, ולהפנות אתכם לרופא המשפחה או לפסיכיאטר. בכל מקרה, כדאי לפנות גם לרופא המשפחה המיומן בזיהוי ראשוני של מחלות נפשיות. הוא יידע אם יש צורך לקבוע תור גם לרופא פסיכיאטר, ובמקביל יפנה אתכם לבדיקות דם (כמו ספירת דם, צליאק, תפקודי תריס, ויטמין D) או הדמיות שעלולות גם הן להתבטא כהפרעה נפשית.

 

אחת ל-3 חודשים בצעו עם הפסיכולוג הערכת מצב ושיחת "יחסינו לאן". פרק זמן של שנה הוא תקופת זמן לגיטימית כדי לבחון האם יש טעם להישאר בטיפול או לא. זהו חלק בלתי נפרד מהחוזה הטיפולי, ואם אינכם מרגישים שיפור משמעותי בחייכם ובתחושות שלכם, אין פסול להיפרד מהפסיכולוג ולחפש פסיכולוג חלופי.

 

ייעוץ מקצועי: אפי גיל, פסיכולוג רפואי

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזמן להחליף פסיכולוג
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים