שתף קטע נבחר

גולשים בטוח: 12 כללים שכל הורה חייב להכיר ולהסביר לילדים

מרגישים שאיבדתם שליטה על התנהלות הילדים ברשת? לרגל שבוע האינטרנט הבטוח, קבלו מדריך להורים: כך תלמדו את ילדכם לגלוש באופן בטוח ותוכלו לישון בשקט

האינטרנט מהווה חלק מרכזי בחיינו ובחיי ילדינו. אנחנו מתקשרים עם סביבתנו לא מעט באמצעות תגובות, ציוצים, תמונות, קישורים והמרחבים השונים ברשת החברתית. הורים רבים חשים מצוקה בכל הנוגע להתנהלות ילדיהם במרחב זה, ולא פעם ישנה תחושה של חוסר שליטה ופחד לאור מקרי פדופיליה, שיימינג, חרמות ואפילו מקרי ההתאבדויות של ילדים.

 

לרגל יום האינטרנט הבטוח, קיבצנו עבורכם כמה כללי זהב שכל הורה צריך להכיר בנוגע לאינטרנט ולרשתות החברתיות, כדי שילדכם יוכלו לגלוש באופן בטוח ברשת.

 

1. כיצד מתנהלים מול אנשים זרים?

כמו בעולם הפיזי, כך גם בעולם הווירטואלי נדרשת הבחנה בין אנשים שהילדים מכירים היטב, לבין אנשים זרים. כשם שהדרכנו את הילדים לא לשוחח עם זרים ולא ללכת איתם, כך יש להסביר את הצורך בזהירות מפני אנשים זרים ברשת החברתית - לא מוסרים שם, כתובת או מספר טלפון,ולא שולחים תמונות לאנשים זרים.

הסבירו לילדים שלא שולחים תמונות לאנשים זרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסבירו לילדים שלא שולחים תמונות לאנשים זרים(צילום: shutterstock)
 

2. למדו אותם להיות בררנים בבחירה ובאישור חברים

הסבירו לילדכם כי יש להוסיף רק חברים קרובים שהם מכירים או כאלו עם חברים משותפים. אם הם מתלבטים לגבי אישור של אדם שאינו עומד בקריטריונים אלה, הזמינו אותם להתיעץ אתכם לפני שהם מאשרים את חברותו.

 

3. קבעו גבולות

הסבירו לילדכם את החשיבות שבשמירה על הפרטיות שלהם במידע שהם מעלים לרשת החברתית. שבו עמם ובדקו שהם לא מעלים משהו חושפני, אלא מידע שהיו מפרסמים על לוח המודעות. הסבירו את ההשלכות שעלולות להיות לתכנים, אשר יוכלו לשמש אנשים שירצו לפגוע בילדיכם. מומלץ להיות בררנים מאוד במתן הגישה לתוכן אישי. הדגישו, כי מידע אישי מיועד לשיחה אישית פנים מול פנים. הסבירו לילדים שחשיפת חווית אישיות ומידע חסוי אחר מומלץ להשאיר למפגש בין-אישי בין חברים.

 

למדו אותם שמידע שעולה לרשת האינטרנט מתועד לעד, ושייתכן שבעתיד לא ירצו שמידע מסוג זה יופץ לכל עבר. שיתוף רחב עלול להגדיל את החשיפה לבריונות רשת ולניסיונות הונאה. כמו כן, הדגישו שיש להימנע מפרסום פרטים בעלי אופי חושפני - תמונות, סרטונים ותגובות שעלולים לפגוע בשמם הטוב או בשם הטוב של אחרים.

 

4. בחנו את ההגדרות

ישנם אתרים שפותחים באופן אוטומטי כל פרופיל לכל המעוניין באינטרנט. בקרו בעמוד ההגדרות או האפשרויות בכדי לקבוע מי יוכל לגשת אל הפרופיל או התמונות בהם ילדכם מתויג. כך תוכלו למנוע מאנשים זרים גישה לפרופיל של ילדכם.

 

עוד בערוץ הורים:

האמא שמבינה באמת את האמהות

מחקר: הפתרון האידיאלי לילדים אחרי גירושים

"ראיתי את בני נכווה מקומקום חשמלי וחשבתי על הנורא מכל"

 

5. בדקו כל אתר חברתי לפני שילדכם משתמש בו

קראו היטב את תנאי השימוש:האם האתר טוען לבעלות על המידע? האם מותר לאתר למכור את המידע? האם הוא משתמש במידע כדי להפנות אליכם מודעות?

 

6. התנהגות תקינה

בררו באיזו מידה האתר מפקח על התנהגות לא תקינה או תוכן לא הולם וכיצד ניתן לדווח על מקרים כאלה.

 

7. סננו את רשימת החברים שלהם

שבו עם הילדים מדי פעם ובדקו למי הילדים שלכם מאפשרים גישה למידע שלהם.

 

8. היו ערניים לקביעת מפגשים דרך האינטרנט

הסבירו לילדים שאסור לקבוע פגישות עם אנשים לא מוכרים שהכירו ברשת החברתית, והיו ערניים לקביעת מפגשים שמעוררים בכם חשד.

 

9. הגבילו את שירותי המיקום בנייד של ילדכם

 שימו לב למיקום ולעיתוי של פרסום המיקום בנייד של ילדכם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

10. כבוד

למדו את ילדכם שגם באינטרנט יש להתייחס אל אחרים כפי שהם רוצים שיתייחסו אליהם.

 

11. כללי התנהגות

הסבירו לילדים שהאינטרנט הוא מרחב וירטואלי, שקיימים בו כללי התנהגות בדיוק כמו במרחב הפיזי - שוחחו עמם והבהירו, כי ייתכן שהפרטים שהם חושפים באינטרנט אודות חייהם יגיעו לקהל רחב מכפי שנדמה להם. תווכו מציאות: חשוב להתנהל בצורה נכונה במרחב הוירטואלי, כדי למנוע מסכנות ברשת לגלוש גם לעולם האמיתי.

 

12. שמרו על ערוצי תקשורת פתוחים עם הילדים

בתור הורים, עלינו להוות עבורם כתובת זמינה ומכילה לכל פנייה. הילדים שלנו צריכים להרגיש שהם באמת יכולים להתיעץ איתנו. במקרה שחלילה נפלו קורבן לשיימינג או לסחיטה, הם חייבים לדעת שאתם הכתובת הראשונה אליה הם צריכים לפנות. יחסים טובים אינם מושתתים על הפחדה ועל כוחניות. יחסים טובים מבוססים על תקשורת נעימה וכנה, ועל חוויה של הילד כי אתם מהווים עבורו סמכות: אתם האנשים, שניתן תמיד לסמוך עליהם.

הכותבות הן עו"ד אורלי פרידמן מרטון, יועצת משפטית ומנהלת אחריות תאגידית במיקרוסופט ישראל ואורית רוזנבוים, מנחה בכירה במכון אדלר.

 

האם כדאי לכם לעקוב אחר ילדכם ברשת? צפו:

 

 

 

 




 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersttock
הסבירו לילדכם את החשיבות שבשמירה על הפרטיות שלהם
צילום: shuttersttock
מומלצים