שתף קטע נבחר

למה אסור לנקות את האוזניים עם מקל צמר גפן

השעווה שמצטברת באוזן נועדה להגן עלינו מפני פולשים זרים ומפני מים. זו הסיבה שניקוי שלה במקלות צמר גפן, יסיר את ההגנה ועלול להיות מסוכן. הדרך היותר בטוחה לניקוי האוזניים. צפו

 

 

אם הילד שלכם מגרד באוזניים, או שהוא שומע פחות טוב – סביר להניח שמדובר שוב בהצטברות של שעווה באוזניים. אז למה היא שם, ואיך נפטרים ממנה?

 

כן, באמת כולנו מייצרים את השעווה בָּאוזן, שנקראת בָּשפה הרפואית צרומן. זה בעצם חומר צהוב חום, ומעניין לדעת שהוא מופרש לא רק אצלנו אלא גם אצל יונקים אחרים. הצרומן הזה, מיוצר בשליש החיצוני של תעלת האוזן, והוא מתקדם כל הזמן החוצה לעבר האפרכסת.

 

השעווה סוחפת איתה לכלוך, אבק, מים, חיידקים, וירוסים, פטריות ואפילו את השמפו שנכנס לנו בָּמקלחת. השעווה הזו שמנונית, והיא גם מגינה על האוזן כי היא מקשה על חדירת נוזלים לאוזן התיכונה. יש הטוענים שהשעווה גם מקשה על חיידקים ופטריות להתרבות, ובגלל זה היא כנראה מפחיתה זיהומים באוזניים.

 

אל תנקו את האוזניים

בדרך כלל אין שום צורך לנקות. השעווה כמו שאמרתי מתקדמת ויוצאת לבד. אבל אצל חלק מאיתנו הגוף מייצר כמות גדולה יחסית של שעווה שחוסמת את התעלה החיצונית של האוזן וגורמת לירידה בשמיעה או אפילו לשמיעה של "מונו" – רק בצד אחד, תופעה שעלולה להיות מטרידה.

 

שעווה לפעמים אצל ילדים גם מעצבנת אותם מאוד, והם נוגעים בָּאוזן ומגרדים – וההורים מיד חושבים שהנה, הילד חטף דלקת אוזניים. במקרים כאלה, אנחנו מנקים את האוזניים.

 

המקלונים לאוזניים רק דוחפים את השעווה עמוק יותר, דוחסים אותה וגורמים לה לחסום לגמרי את התעלה שבאוזן. את האוזניים מנקים אך ורק באמצעות תרסיס או טיפות לניקוי אוזניים, אפשר להשיג אותם בכל בית מרקחת בלי מרשם רופא. אם אחרי כמה ימים אין הטבה משמעותית בשמיעה או בגרד, צריך לפנות לרופא אף אוזן גרון שיציץ שם, ובמקרה הצורך ישאב את מה שהצטבר.

 


פורסם לראשונה 24/02/2017 09:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת אשל
מקלות אוזניים. להשתמש כמה שפחות
צילום: אפרת אשל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים