שתף קטע נבחר

התפרצות: עלייה דרמטית במקרי אבעבועות רוח בישראל

נתוני משרד הבריאות מראים עלייה משמעותית במספר מקרי אבעבועות רוח המדווחים בשנים האחרונות. הסיבה לעלייה בהתפרצות איננה ידועה אך קשורה ככל הנראה לתנאים היגייניים בגני הילדים. הבשורה: החיסון הופך את המחלה לקלה ולא קטלנית

עלייה ניכרת בחולי אבעבועות רוח בישראל: נתוני משרד הבריאות מראים מגמת עלייה במקרי המחלה בשנים האחרונות. העלייה המשמעותית ביותר דווחה בשנה החולפת. עיקר מקרי ההדבקה במרכז הארץ ובירושלים, בגני ילדים.

 

אבעבועות רוח היא אחת ממחלות הילדים השכיחות ביותר בעולם. בעבר, המחלה הנגרמת על ידי הנגיף "וריסלה זוסטר" נחשבה למסוכנת מאוד, גרמה להופעת מאות נגעים על העור, ובמקרים מסוימים אף הייתה קטלנית.

 

מאז שהחיסון נגד אבעבועות רוח ניתן בטיפת חלב בגיל שנה ובכיתה א', המחלה הפכה לקלה יחסית. בעבר התבטאה המחלה בהופעה של בין 250 ל-500 נגעים על כל הגוף וחלק מהילדים שחלו אושפזו בבתי חולים עם זיהום של הנגעים ואף דלקות קרום המוח. אחוז התמותה מהמחלה עמד על אחד לכל 100 אלף ילדים חולים.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

אלא שבד בבד עם הפיכת המחלה לקלה יחסית, נרשמת בשנים האחרונות מגמת עלייה בהתפרצויות המחלה. על פי הערכות משרד הבריאות, מרבית מקרי ההדבקה מתרחשים בגני הילדים.

 

בשנת 2012 דווחו 1,492 מקרי הדבקה באבעבועות, בשנת 2015 עלה מספר החולים ל- 1,795 מקרים, ובשנת 2016 דווחו 2,398 חולי אבעבועות רוח. מספר המקרים האמיתי הוא כנראה גבוה הרבה יותר, כשרק חלק מהמקרים מדווחים למשרד הבריאות.

 

מרבית מקרי ההדבקה מדווחים באזור תל אביב, שם דווחו בשנה החולפת 427 מקרים, אזור פתח תקווה עם 401 מקרים, רמלה עם 393 מקרים, רחובות עם 319 מקרים, וירושלים עם 284 מקרים.

 

בתחתית רשימת ההדבקות נמצאת נפת נצרת, עם 5 מקרי הדבקה בלבד ב-2016, אחריה אזור טבריה עם 19 מקרים וצפת עם 23 מקרים בלבד. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שמדובר בנפות עם מספרי תושבים נמוכים יחסית.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

לא לגמרי ברור מה הסיבה לעלייה במספר מקרי התחלואה, אולם על פי ההערכות החיסון בגיל שנה איננו "מחזיק מעמד" עד לחיסון שניתן בכיתה א', ומכאן הגורם למקרי ההדבקה. עם זאת, כאמור, בזכות החיסון – הילדים שנדבקים לוקים במחלה קלה יחסית, שכבר איננה קטלנית כבעבר.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בשנה החולפת היו התפרצויות ממוקדות בגני ילדים שיכולות להסביר את העלייה. ידוע שמנה אחת של חיסון לא תמיד מספיקה כדי להקנות חסינות ולכן נותנים מנה שנייה בכיתה א' ומקדימים את המנה השנייה למגעים של חולה באבעבועות רוח. בנוסף, יצוין שיש תת דיווח על אבעבועות רוח יותר מאשר על מחלות אחרות".

 

וריסלה: מאבעבועות ועד שלבקת חוגרת

כאמור, אבעבועות רוח, ובשמה הרפואי "וריסלה" נגרמת על ידי הנגיף "וריסלה זוסטר". היא מתבטאת בדרך כלל בחום גבוה והרגשה כללית רעה למשך 1 עד 4 ימים, לאחריהם פריחה בצורת בועות ונגעים על פני הגוף, מכף רגל ועד ראש.

 

הנגיף, ממשפחת נגיפי ההרפס, דוגר בגוף במשך 10 עד 21 יום, עד שהמחלה פורצת. כאמור, מאז הכנסת החיסון בשנת 2008 לשגרת החיסונים בישראל, הפכה המחלה הקשה לקלה יחסית, עם נגעים בודדים על הגוף.

 

הטיפול במחלה הוא בדרך כלל טיפול תומך, הכולל הורדת חום, הקפדה על היגיינת העור, טיפול מקומי בנגעים, ואנטיביוטיקה לטיפול בזיהום חיידקי של העור במידת הצורך. לפי חומרת המחלה משתמשים באמצעים נוספים, כגון תרופות אנטי-נגיפיות במקרים של הדבקת פגים, או חולים הסובלים מדיכוי מערכת החיסון.

 

צפו בדיון באולפן בעד ונגד חיסונים לילדים:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מאז החיסון, המחלה הפכה קלה יחסית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים