שתף קטע נבחר

המלצה: כרטיס הנחה לחולי צליאק - 240 ש' בחודש

משרד הבריאות פרסם את המלצות הוועדה הבין משרדית לסיוע בגובה 2,880 ש' בשנה לכל חולה, במסגרת כרטיס מועדון שישמש לקניות בסופר. כמו כן הומלץ כי מוצרי מזון ללא גלוטן יוצבו במיקום בולט בחנויות. במקביל, הומלץ לבטל את הסבסוד של קמח נטול גלוטן. משלל ההמלצות - רק התמיכות למפעלים אושרו. משרד האוצר: "לא הוצגו נימוקים למה לסייע דווקא לחולי צליאק ולא לחולי סכרת"

מועדון לקוחות לחולי צליאק בחסות המדינה, יאפשר מתן סיוע בגובה 240 שקל לחודש לכל חולה: משרד הבריאות פרסם היום (א') כי הוא מאמץ שורה של המלצות להקלה על התנהלותם הצרכנית של חולי צליאק, מתוך המלצות שגובשו על-ידי ועדה בין משרדית בראשות פרופ' איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, שכללה את נציגי משרדי הבריאות, הכלכלה, האוצר והביטוח הלאומי. משרד האוצר מתנגד לחלק מההמלצות.

 

 

סיוע כספי ממוקד - לא במסגרת קצבה

בין היתר הומלץ לתת לחולים קצבה בגובה הפער בין תמחור סל המוצרים הממוצע של מוצרים נטולי גלוטן לבין סל מוצרים ממוצע עם גלוטן, לפי רשימה סגורה של סוגי מזון שגובשה על ידי משרד הבריאות שמכילה "מנות" בהתאם לצריכה של אדם ממוצע.

 

בהנחה כי שיעור החולים עומד על 0.2%-0.4% מהאוכלוסייה, מניחים במשרדים כי המסגרת התקציבית לכך תנוע בין 63 ל-90 מיליון שקל. התמיכה השנתית המומלצת לכל חולה תעמוד על 2,880 שקל.

 

סיוע כספי זה יהיה ממוקד ונגיש לרכישת מוצרים ולא באמצעות קצבה רוחבית לסיוע לחולים שהוגדרו כזכאים לפי משרד הבריאות. זו תהיה הטבה נקודתית לרכישת מזון נטול גלוטן, לפי רשימה סגורה שאישר המשרד. כל חולה זכאי (לפי הקריטריונים של משרד הבריאות), יוכל לנצל את ההטבה בעת רכישה של מוצרי מזון מקמעונאי מזון.

 

פער המחירים בין מוצרים עם ונטולי גלוטן בעולם (מקור: ישראל/בריטניה/ארה"ב - My Supermarket, ניו זילנד/סינגפור - אתרי הממכר של רשתות שיווק נבחרות נכון לינואר 2015.. יש לציין כי בהכרח לא מדובר על מוצרים אחידים, יש לבחון כל מדינה בפני עצמה. קשה להסיק ממדינה אחת לשנייה לגבי מוצר זה או אחר. (משרד הבריאות) (משרד הבריאות)
פער המחירים בין מוצרים עם ונטולי גלוטן בעולם (מקור: ישראל/בריטניה/ארה"ב - My Supermarket, ניו זילנד/סינגפור - אתרי הממכר של רשתות שיווק נבחרות נכון לינואר 2015.. יש לציין כי בהכרח לא מדובר על מוצרים אחידים, יש לבחון כל מדינה בפני עצמה. קשה להסיק ממדינה אחת לשנייה לגבי מוצר זה או אחר.
 

 

כרטיס חבר ללא עלות, התפעול יושת על הקמעונאים

במשרד רוצים להפריט את מועדון הלקוחות הזה, או לאפשר מועדון לקוחות פנימי בכל רשת, או לתת את ניהולו לגוף חיצוני, שיחויב בהפעלתו "תוך עמידה בקריטריונים ברורים לתפעול ההטבה", האופציה המועדפת על ידי משרד הבריאות. הגוף החיצוני יעמוד בקשר עם משרד הבריאות כדי לקבל את רשימת החולים הזכאים והמוצרים והוא זה שינפיק את כרטיסי החבר לחולים ללא עלות.

 

הגוף יתפעל את מועדון הלקוחות מול כל קמעונאי קטן או גדול שירצה להיכלל בהסדר מתן ההטבה, בתנאים שוויוניים ואחידים (בפיקוח המדינה) ויסדיר את הסליקה מול העוסקים שישתתפו בהסדר מול חברות כרטיסי האשראי, בין היתר. "להערכתנו העלויות התפעוליות יושתו על הקמעונאים כאשר במקביל המדינה תוכל לקחת על עצמה את העלות, ככל שתחפוץ בכך", נכתב.

 

במקביל, הוחלט לבטל את הסבסוד הנוכחי של קמח נטול גלוטן "בשל חוסר האפקטיביות, איכות המוצר והעובדה כי יש להסיט את המשאבים לתוכנית שמפורטת במסמך. כל זאת, כמובן, רק לאחר יישום תכנית הסיוע הממוקד, כמפורט במסמך זה. זה וזאת לאחר קבלת אישור התוכנית ותקצובה", נכתב.

 

עוד הומלץ "לבטל את התמיכה הפרטנית באמצעות (חלק) מהרשויות המקומיות ולהסיט את המשאבים ליישום התוכנית המלאה שמפורטת במסמך זה, מיד לאחר אימוץ התוכנית הכוללת בנושא הצליאק".

 

מיקום בולט בסופר

המלצה נוספת היא לבחון הקלות שאינן בעלות משמעות כספית, לדוגמא, קביעת מקום מסודר למוצרים נטולי הגלוטן בחנויות לממכר מזון, הצבת מקרר עבור לחמים "נטולי גלוטן" בסמוך לאזור הלחמים המוגדר אצל קמעונאיות המזון, "דבר אשר יגביר רכישה של צרכנים שאינם חולים במחלת הצליאק ויסייע ליצרנים וליבואנים כאחד", כך נכתב.

 

בנוסף, הומלץ להעמיק את הידע של מוסדות חינוך לגבי תלמידים חולי צליאק. כמו כן נציגי החולים הלינו על כך שלמרות חוזרי מנכ"ל של משרד הבריאות, הן לא מסמנות תרופות שאינן מכילות גלוטן.

 

בעקבות תלונות על העדר זמינות של מזון נטול גלוטן בבתי חולים, הופץ מכתב לכלל בתי החולים על ידי מינהל הרפואה במשרד הבריאות, אשר מנחה אותם להקפיד בנוגע להגשת ארוחות המכילות מזון נטול גלוטן, ובכלל זה באמצעות התקשרות עם ספק מזון שמספק מזון נטול גלוטן והכשרת כלים ייעודיים בבתי החולים.

  

שתי חלופות לתפעול מועדון הלקוחות ()
שתי חלופות לתפעול מועדון הלקוחות

מוצרי מזון ללא גלוטן - ייכללו בחוק ביטוח בריאות ממלכתי

ככלל, חברי הוועדה סבורים כי יש לחוקק חוק ייעודי למתן ההטבה בנושא הצליאק. יחד עם זאת, עלתה האפשרות לכלול את ההטבה תחת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. 

 

"המלצתנו היא שלא להגדיר מוצרים ללא גלוטן כתרופה במסגרת התוספת השנייה, אלא לקבוע תוספת נפרדת למוצרים אלה שתאפשר את מתן ההטבה לחולים ללא השפעה שלילית אפשרית על זמינות המוצרים למי שאיננו חולה ובכל זאת צורך מוצרים אלה. מאליו מובן כי בהינתן המלצה זו הרי שאין כל רלבנטיות לאפשרות למתן סיוע באמצעות קופות החולים".

 

הקלות למפעלים שייצרו בסביבה נטולת גלוטן ולייבואנים

במקביל, כפי שכבר פורסם, משרדי הבריאות והכלכלה ממליצים על מסגרת תמיכה ביצרנים קטנים ובינוניים בהשקעות בתחום הייצור ו/או במימון קבלת ותחזוקת אישור GMP (תו תנאי ייצור נאותים ההכרחי למפעלים ללא גלוטן), תוך הקלות ממשרד הבריאות ככל שהדברים נוגעים ל-GMP. המשרדים מדברים על סבסוד בגובה 9 מיליון שקל.

 

"יש לבחון הקלות כדי לעודד התפתחות של תעשיה מקומית המייצרת מוצרי מזון נטולי גלוטן, בעיקר עבור מספר יצרני מזון המגדירים עצמם כ-'מפעלים נטול גלוטן' העומדים בהנחיות", נכתב.

 

"כך למשל ניתן לשקול הקלות לעניין השקעה ופיקוח בפסי הייצור עצמם, כל עוד חומרי הגלם עצמם יהיו נטולי גלוטן. הקלות אלה יאפשרו למשרד הכלכלה לתמוך במפעלים אלה...ניתן לשקול גם סבסוד קבלת ואחזקת תקן GMP למפעלים שיידרשו לכך".

 

 

כמו כן נבחנות הקלות עידוד יבוא באמצעות הכשרת בדיקות חלופיות למבדקי ה-GMP לצורך הגדלת ייבוא המוצרים; בחינת אפשרויות לעידוד ייבוא ישיר של מוצרים נטול גלוטן שאינם מיובאים כיום והקלות במכס על מוצרי מזון נטולי גלוטן, לפי רשימת מוצרי מזון נטולי גלוטן.

 

בהמלצות שפרסם המשרד נאמר כי העלות של 2,880 שקל בשנה, "מתייחסת אך ורק לתמיכה הישירה בחולי הצליאק, אך היא אינה כוללת הקצאה תקציבית ייעודית למשרד הכלכלה לצורך תמיכה באחד ממסלולי התמיכה במפעלים שיבחרו. להערכתנו, יש להקצות עד כ-5 מליון שקל לשם כך. מאידך, יש לזכור כי ביטול הסבסוד של קמח נטול גלוטן וביטול ההקצאה לרשויות מקומיות שכמעט ולא מנוצל יחסוך להערכתנו 1-2 מיליון שקל".

 

רשימת מוצרים נבחרים לחולי צליאק (משרד הבריאות) (משרד הבריאות)
רשימת מוצרים נבחרים לחולי צליאק(משרד הבריאות)

התנגדויות משרד האוצר

במשרד האוצר הביעו מספר התנגדויות להמלצות: "במסגרת דיוני הוועדה לא הוצגו נימוקים מספקים מדוע על המדינה לספק סיוע ממשלתי לחולי הצליאק ולא לחולים אחרים בעלי הגבלות תזונתיות", נכתב. נטען כי לו חולי הסוכרת - קבוצה של כ-500 אלף איש, יבקשו סיוע מהמדינה ברכישת לחם נטול סוכר היקר יותר לייצור, העלות התקציבית למדינה הייתה מסתכמת בכ-1.2 מיליארד שקל. "ללא נימוקים מספקים מדוע המקרה של חולי הצליאק הינו ייחודי מבין חולים בעלי מגבלות מזון, לא נוכל לתמוך בהמלצות הוועדה לסיוע ממשלתי לחולים אלו מטעמי עקרון השוויון", נכתב.

 

באוצר אף הביעו ספקנות בנוגע להערכת העלויות של הקצבה שהוערכה בוועדה כעד 93 מיליון שקל. לטענת המשרד היא נעשתה על פי ההערכות שיממשו את ההטבה 32-16 אלף איש, אך יש באוכלוסיה פוטנציאל למימוש של כ-76 אלף איש והיא תספק "תמריץ כלכלי" לרוץ לאבחונים. "לעמדתנו יש להיערך לתרחיש מחמיר כך שהעלות התקציבית של חלוקת קצבה בסך 2,880 שקל לשנה לאדם עם צליאק תעלה ל-218 מיליון שקל", נכתב.

 

אנשי האוצר גם מבקרים את שיטת החישוב שבדקה את הפער בין מחיר מוצר הנטול גלוטן לבין המחיר המקביל של המוצר הזול ביותר בשוק או המפוקח, שאינה תואמת לדידם את המציאות הצרכנית בה רבים מן הצרכנים אינם צורכים בהכרח את הלחם הזול ביותר, אלא דווקא לחם שמחירו מתקרב למחיר הלחם נטול הגלוטן.

 

כמו כן, במשרד האוצר טוענים שמוטב שנושא הסיוע הממשלתי לחולי הצליאק יעלה בפני ועדת סל התרופות בהתכנסותה הבאה, על מנת שוועדת הסל תוכל לדון בסיוע תוך מתן הדעת לסדרי העדיפויות הלאומיים בתחום הבריאות.

 

בהמשך לכך נטען כי נושא תפעול הסיוע הממשלתי לחולי הצליאק על ידי קופות החולים לא נבחן לעומק על-ידי הוועדה הבין-משרדית (לא זומן אף נציג קופה להעיד בפני הוועדה). "ללא בחינה יותר מעמיקה של היבטי תפעול הסיוע הממשלתי לחולי הצליאק על-ידי קופות החולים לא נוכל לתמוך בהמלצות הוועדה", נכתב.

 

מוביל מאבק הצליאק: "התוכנית לא תוזיל את הרכיבים של המוצרים"

מוביל מאבק הצליאק, דן סולומן, מסר בתגובה: "אין בתוכנית של משרד האוצר והבריאות כדי להוזיל את הרכיבים של המוצרים. במקרה הטוב אולי יעלה המיגוון אך המחיר לא יירד. שר האוצר מתגאה בהורדת המחירים ללא גלוטן, אך עובדתית המחירים הוזלו עוד טרם כניסתו לתפקיד כתוצאה מפעולה של ארגונים אזרחיים בלבד. התמיכה בחולי הצליאק כבר מזמן עברה את הצד החברתי והפכה להיות פוליטית. שר האוצר מצא יותר מ-250 מיליון שקל לחלק לחברי הכנסת, כדי להעביר תקציב לעמונה נמצא תקציב בין לילה.

 

"אני קורא לשר הבריאות למצוא את התקציבים, כפי שעשה בהסכמים הקואלציונים שלו כשקיבל עשרות מיליונים. הפעם זה יהיה במסגרת מילוי תפקידו כשר הבריאות".

 

מעמותת צליאק בישראל נמסר בתגובה: "עשרים שנה לאחר שהחלה ההתארגנות הציבורית של חולי הצליאק בישראל, נרשם היום ציון דרך משמעותי. על כתפיו של שר הבריאות מוטלת כעת האחריות ליישם את המלצות הוועדה, ולהפוך אותן למציאות, שתשנה באופן מהותי את חייהם של עשרות אלפי חולי הצליאק בישראל. עמותת צליאק בישראל קוראת לשר האוצר, מר משה כחלון, להירתם גם הוא למען חולי הצליאק, בהתאם להמלצות הדרגים המקצועיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים