שתף קטע נבחר

בקרוב: יוקם צוות מיוחד שיחקור כל מקרה מוות בעריסה

בעולם המערבי מבצעים נתיחת גופה לתינוקות שמותם הוגדר כ"מוות בעריסה", אך בישראל ההורים נותרים עם סימני שאלה באשר לנסיבות מותו של ילדם. בדיונים פנימיים של משרד הבריאות הוחלט להקים יחידה שתחקור את מקרי המוות, ובמקרה הצורך גם תבצע נתיחת גופה או בדיקת CT כדי למצוא את סיבת המוות

מחפשים תשובות לתעלומת מקרי מוות בעריסה: משרד הבריאות מתכוון להקים צוותים שיחקרו כל מקרה של תינוק שהלך לעולמו תחת ההגדרה של "מוות בעריסה". צוותים אלה יכללו איש זיהוי פלילי של המשטרה ורופא, שיגיעו לזירת האירוע, יחפשו רמזים אפשריים למקרה המוות, ובנוסף יישלח התינוק לבדיקה במכון לרפואה משפטית, שם תתבצע נתיחת גופה או בדיקת CT.

 

הטרגדיה ממנה חושש כל הורה מתרחשת אצל כ-45 תינוקות בכל שנה, שמוצאים את מותם תחת האבחנה של "מוות בעריסה". בהגדרה זו נכלל כל תינוק שנמצא ללא דופק וללא נשימה, לרוב במיטתו, וללא סיבה ישירה למותו, כלומר לא ידוע על מום מולד, חבלה או גורם אחר שסיכן את חייו. 

 

קראו גם:

דו"ח: ירידה ממוות בעריסה במערב, בישראל המספרים נותרו יציבים

הטעויות שאתם עושים עם הילד - כך תמנעו מוות בעריסה

 

מדינות רבות בעולם חוקרות כל מקרה של מוות בעריסה. התינוקות מועברים למכון לרפואה משפטית או למחלקה פתולוגית, ועוברים נתיחה שלאחר המוות במטרה למצוא סיבה למותם הטראגי.

 

בארץ, ברוב המקרים "נסגר המקרה" ללא בדיקה מקיפה,  וההורים שחוו טרגדיה נותרים עם סימני שאלה כבדים באשר לסיבה שהובילה למותו של ילדם.

 

מתוך כ-45 מקרי המוות בעריסה שמתרחשים בישראל בכל שנה, מתבצעת נתיחת גופה במקרים בודדים בלבד. מנתוני המכון לרפואה משפטית שהוצגו בשבוע שעבר בכנסת וניתחו את המקרים הללו, עלה כי במרביתם הייתה סיבה ישירה למוות.

 

מהנתונים עולה כי ב-52% מהמקרים, סיבת המוות היתה מחלה זיהומית שגרמה למותו של הילד. בקרב כ-10% מהמקרים נמצאה פגיעה מכוונת, אצל 6% מותו של הפעוט נגרם מחבלה לא מכוונת, אצל 7% מהתינוקות נמצא מום לב מולד ובקרב כ-2 אחוזים מהמקרים שהוגדרו כמוות בעריסה נמצאה מחלה מטבולית.

 

 ( ) ( )

 

מפילוח נתונים אלה, ניתן לראות כי ביותר ממחצית מהמקרים נמצאה סיבה למותו של התינוק, שניתן היה למנוע או לכל הפחות לערוך סקירה בקרב שאר הילדים במשפחה או הילדים הבאים שיבואו לעולם, כדי למנוע טרגדיה נוספת.

 

ל-ynet נודע כי בדיונים פנימיים שערך משרד הבריאות לאחרונה, הוחלט להקים צוות בדיקה שיחקור כל מקרה של חשד למוות בעריסה. צוות הבדיקה יגיע לשטח ויחפש, כאמור, רמזים שעלולים היו להביא למותו של התינוק.

 

במקביל, ותחת אישור המשפחה, יועבר התינוק שנפטר אל המכון לרפואה משפטית, שם תבוצע נתיחה שלאחר המוות. במידה שהמשפחה תסרב לנתיחה, תוצע האפשרות של סריקת הגוף במכשיר CT שנרכש לפני מספר שנים במכון לרפואה משפטית. סריקת הגופה תאפשר במקרים מסויימים למצוא מומים מולדים, פגיעות פנימיות ורמזים אחרים שעלולים היו לגרום למותו של הפעוט.

 

גורם בכיר במשרד הבריאות אישר את הפרטים, אולם הבהיר כי היוזמה לחקירת מקרי המוות בעריסה עדיין בראשיתה ודורשת הקצאת תקציבים למימונה.

 

"הורה שחווה מוות של ילדו עובר טלטלה קשה", אומרת ל-ynet חה"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), יו"ר הועדה לזכויות הילד. "מדובר בפצע פתוח שאינו מגליד, בפרט כאשר להורה אין מושג מה גרם למות ילדו, האם זה מחבלה, מזיהום שיכול להדביק, מחלה גנטית או ממום".

 


המכון לרפואה משפטית. הנתיחה תלויה בהסכמת ההורים (צילום: טל כהן) (צילום: טל כהן)
המכון לרפואה משפטית. הנתיחה תלויה בהסכמת ההורים(צילום: טל כהן)

 

שאשא ביטון מכירה את הנושא מקרוב, לאחר שבת דודתה נפטרה בגיל 3 חודשים ממוות בעריסה, והטראומה בעקבות האובדן נותרה גם בחלוף שנים מאז המקרה: "אני יודעת מה עובר על ההורים ועל המשפחה כולה", היא אומרת, "מדובר בסבל נוראי, וחשש של ההורים מפני מחלה שאולי מקננת במשפחה, ומאיימת על שלום שאר הילדים, או התינוק הבא שיבוא".

 

בדיון שקיימה שאשא ביטון השבוע בכנסת, נקבע כי בתוך חודש יציג משרד הבריאות את הנוהל החדש לבדיקות לאחר תמותת התינוקות. "אני יודעת על התנגדויות מצד גורמים שונים על הבדיקות שלאחר המוות, אבל אני אומרת חד משמעית, שהנוהל הזה ייצא לפועל, אם לא תחת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, הוא ייצא דרך חקיקה במליאת הכנסת".

 

אין סיבה ישירה למוות

מוות בעריסה, כאמור, נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה, או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.

 

הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.

 

ואלה ההנחיות למניעת מוות בעריסה:

השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב. מאז ההמלצה הזו הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.

 

מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 (אינפוגרפיקה: איתן פלד) (אינפוגרפיקה: איתן פלד)
(אינפוגרפיקה: איתן פלד)

 

השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב.  מאז ההמלצה הזו הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.

 

מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 

מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.

 

הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.

  

אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.

 

אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.


צפו: כך תפחיתו את הסיכון למוות בעריסה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההורים ההמומים נשארים עם סימני שאלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים