שתף קטע נבחר

למרות ההחלטה: אוניברסיטאות לא מקלות על סטודנטים עובדים

כשנה וחצי לאחר שהמל"ג יצאה בבשורה עבור סטודנטים עובדים ואיפשרה לאוניברסיטאות ולמכללות לפתוח מסלולי תואר ראשון מיוחדים עם שני ימי לימודים בלבד - נמצא כי רוב המוסדות לא פתחו מסלולים מקלים. יו"ר התאחדות הסטודנטים: "אילוץ על התפשרות בין הרמה האקדמית לוויתור על התואר"

 

באוקטובר 2015 פרסמנו לראשונה על החלטת המועצה להשכלה גבוהה לאשר מסלולים מקלים לסטודנטים עובדים. אלא ששנה וחצי חלפה מאז - ובדיקה שלנו מעלה כי רוב האוניברסיטאות בחרו שלא לפתוח מסלולים כאלה.

 

ההחלטה של המל"ג איפשרה לאוניברסיטאות ולמכללות מתוקצבות על ידי המדינה לפתוח מסלולים לתואר ראשון שבהם יוכלו ללמוד פעמיים בשבוע, ולא שלושה ימים לכל הפחות כפי שנהוג היום, ותינתן אפשרות לפרוס את התואר למשך זמן רב יותר ללא עלות נוספת. ובכל זאת, כשהתקשרנו לבדוק מה עלה בגורל הבשורה לסטונדנטים העובדים, התאכזבנו.

 

באוניברסיטה העברית נאמר לנו כי לא קיימים מסלולים מיוחדים עבור סטודנטים עובדים וכי לא קיימים במוסד לימודי ערב כלל. באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע נאמר לנו גם כן שלא קיימים מסלולים לסטודנטים עובדים, מפני שהתואר מתפרס לאורך כל ימות וכל שעות היום, וכי אין לימודי ערב. תשובה דומה קיבלנו באוניברסיטת תל אביב, שם השיבו כי לא קיימים מסלולים לאנשים עובדים, למעט לימודי סיעוד. הם ציינו כי ישנה אפשרות לסדר באופן עצמאי את לו"ז הקורסים, בין בחירה וחובה, אך "מעבר לגמישות שאת מצליחה לסדר לעצמך בלו"ז, אין משהו שהאוניברסיטה מספקת, ורוב קורסי החובה בשנה א' הם בשעות הבוקר והצהריים".

 

באוניברסיטת בר אילן נאמר לנו כי רוב המסלולים לא מותאמים לסטודנטים עובדים, אך כי קיימת אפשרות של תואר כללי עם התמחות, כמו ניהול ומשאבי אנוש וכלכלה ומשאבי אנוש, אותו ניתן ללמוד ביומיים בשבוע במשך שנתיים. באוניברסיטת חיפה פרטו לנו מספר מסלולים לסטודנטים עובדים בהם מדעי המדינה, גיאוגרפיה, לימודים רב תחומיים וסוציולוגיה. בכל המסלולים מדובר בלימודי ערב ולימודים ביום שישי, שלושה ערבים בשבוע ולא שניים.

 

בדיקה בקרב חלק מהמכללות המתוקצבות מעידה ששם דווקא ישנה מגמה לפתוח מסלולים שמיועדים לסטודנטים עובדים. באקדמית תל אביב יפו נאמר לנו שהמסלולים היחידים שמותאמים לסטודנטים עובדים הם כלכלה וניהול, מערכות מידע ומדעי המחשב. במכללת ספיר המסלולים שמותאמים לסטודנטים עובדים הם מדיניות ציבורית, לוגיסטיקה וניהול, בקרה תעשייתית ומשפטים. במכללת תל חי המסלולים שמותאמים לעובדים הם שירותי אנוש וכלכלה וניהול.

 

מסקר של התאחדות הסטודנטים שנערך מדי שנה על ידי מכון "מאגר מוחות", ובו השתתפו למעלה מ-11 אלף סטודנטים וסטודנטיות ממרבית המוסדות בארץ,

עולה כי סטודנטים הלומדים במוסדות המתוקצבים, בעיקר באוניברסיטאות, מתקשים מאוד לשלב עבודה עם לימודים, לעומת סטודנטים הלומדים במוסדות פרטיים. נמצא 23% מהסטודנטים באוניברסיטאות לא עובדים כלל, לעומת כ-10% מהסטודנטים במוסדות הפרטיים. עוד נמצא כי כ-80% מהסטודנטים במוסדות הפרטיים דיווחו שהם עובדים במהלך כל השנה, במשרה מלאה או חלקית או כמה משרות יחד, לעומת כ-62% בלבד מהסטודנטים באוניברסיטאות.

 

רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים, אמר: "אחת המטרות החשובות של מערכת ההשכלה הגבוהה היא צמצום הפערים בחברה והנגשתה לכלל הצעירים בישראל. לצערנו, חוסר המענה לציבור המבקש לעבוד במקביל ללימודים מוכיח עד כמה רחוקה המערכת ממטרה זו. כיום, ללא מלגות ותמיכה מההורים, בלתי אפשרי לסיים את התואר ללא חובות. מסלולים לסטודנטים עובדים נחוצים ביותר, וצר לי שהמוסדות מאחרים להרים את הכפפה. יש יותר מדרך אחת לייצר תמהיל נכון ואני מקווה שהמוסדות ימצאו את הדרכים היצירתיות לייצר מסלולי לימוד מותאמים. המצב הנוכחי מאלץ לבחור בין התפשרות על הרמה האקדמית, או גרוע מכך - ויתור על תואר אקדמי".

 

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר: "החלטת המועצה להשכלה גבוהה מאפשרת למוסדות השונים להגיש בקשה לאישור תוכניות במסלול ערב. עד כה הגישו מספר מוסדות בקשות, שחלקן אושרו וחלקן נמצאות בבדיקת הדרג המקצועי. נציין כי ההחלטה אינה מחייבת את המוסדות לפתוח תכניות כאלו, וכי הדבר נתון לשיקולם האקדמי של המוסדות להשכלה גבוהה בלבד (בכפוף לאישור המל"ג)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
sutterstock
מתקשים לשלב עבודה ולימודים אקדמיים. ארכיון
sutterstock
מומלצים