שתף קטע נבחר

5 כללים שיעשו פלאים בתזונת הילדים

מיואשים שהילד לא אוכל כמעט כלום ומוצאים את עצמכם במאבקי כוח כל יום מחדש? הגיע הזמן להתחיל לפעול ולקחת אחריות על התזונה בבית. השינוי מתחיל בכם

המטרה של רבים וטובים היא ליצור בבית אווירה המקדמת ומטפחת בריאות. אולם, לעיתים, נדמה לי שאנחנו מגדלים פה דור שמרוב עצים לא רואה את היער, דור שלא סומך על עצמו ומנסה לאמץ תיאוריה כזו או אחרת (והרי תיאוריות וגישות צצות כל הזמן, חדשות לבקרים).

 

קיצוניות היא דבר מסוכן. כן, גם בתזונה. כשאני בודקת הרגלי תזונה של עמים ועדות שונים, מסתבר שהתזונה שלהם הייתה בריאה ומאוזנת, למרות שרוב האנשים לא הבינו הרבה בתזונה. אני אישית לא מאמינה במהפכות רדיקליות. שינוי גדול תמיד מתחיל בצעד קטן. אז בואו נתחיל:

 

1. גוונו במזונות

אין מזון מסוים שאם נאכל אותו נדע בוודאות שכל אחד מבני המשפחה מקבל את כל אבות המזון, הויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לו הוא זקוק. ככל שהארוחות תהיינה מגוונות יותר, כך עולה הסיכוי שגם ללא תכנון תזונתי קפדני יקבל כל אחד מבני המשפחה את רכיבי המזון הדרושים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

תפריט בריא צריך לכלול את כל קבוצות המזון כגון ירקות, פחמימות שמספקות לנו אנרגיה זמינה וחיונית, חלבונים שהם אבני הבניין של התאים בגופנו ואת השומנים שאף הם חיוניים לבריאותנו. מעבר לכך, גם בתוך קבוצות המזון יש לגוון. כבר מתקופת הגן, מלמדים את הילדים לצרוך ירקות מכול הצבעים. הרי כל ירק מספק רכיבים אחרים. העגבנייה נותנת לנו ליקופן שהוא נוגד חמצון עוצמתי ואילו הפלפל האדום עשיר בויטמין C ובביטא קירוטן שאף הוא נוגד חמצון. וכך, בתזונה כל מרכיבי המזון פועלים יחד באופן סינגרטי. כלומר, סך הפעילות המשותפת עולה על סכום כל הפעולות של כל אחד לבד.

כמה צבעים יש בארוחה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמה צבעים יש בארוחה?(צילום: shutterstock)

 

2. תתחילו לבשל

כאשר שואלים אותי רבים איך להפוך את הבית לבריא יותר, אני תמיד ממליצה ראשית להוציא מהבית מוצרים מעובדים ותעשייתיים. מספיק להתבונן ברשימת הרכיבים. כל כך הרבה מספרים שמתחילם באות E (זה הסימן שמדובר בצבעי מאכל וחומרים משמרים). לכל ההורים הצעירים שמתלוננים על חוסר זמן, אני תמיד עונה שגידול ילדים זו אחריות. הכנת אוכל מזין ובריא היא חלק מהאחריות ההורית.

התזונה שלהם היא האחריות שלכם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התזונה שלהם היא האחריות שלכם(צילום: shutterstock)
 

 

3. העדיפו מזון עשיר בסיבים

התזונה המערבית דלה מאוד בסיבים תזונתיים. את הסיבים אנחנו מחלקים לשני סוגים עיקריים. הראשון שמסיס במים ונמצא בעיקר בפירות, חלק מהירקות, בקטניות ובשיבולת שועל. סיבים אלה סופחים אליהם נוזלים במערכת העיכול ולוכדים חלקיקי שומן, כולסטרול וסוכרים וכך עוזרים באיזון רמות סוכר ושומנים בדם. הסוג השני שאינו מסיס אף הוא סופח אליו נוזלים ומגביר את תנועתיות המעי ומונע עצירות. מעבר לכך, הסיבים שמתנפחים בקיבה מעניקים תחושת שובע לאורך זמן, מעכבים את ספיגת הסוכר בזרם הדם ושוב, עוזרים באיזון רמות סוכר. הם נמצאים בעיקר בקליפות הירקות והפירות ובדגנים מלאים.

 

ואיך נדאג לאספקה של סיבים תזונתיים בתפריט של הילדים? אין צורך להתחיל לעשות חישובים. אם התפריט יכלול באופן קבוע ירקות (ושוב, יש להדגיש את חשיבות הגיוון), פירות ומוצרים מלאים כמו אורז מלא, לחם מלא, קטניות וכדומה, תקבלו מספיק סיבים תזונתיים. דוגמא קטנה, בפרוסת לחם לבן יש פחות מגרם אחד של סיבים, ואילו בפרוסת לחם מלא יש כמעט שלושה גרם סיבים תזונתיים - יחי ההבדל הקטן.

 

קראו עוד:

- סלפי עם התינוקת אחרי ניתוח קיסרי

- הרגעים הקשים של ההורות

- "ואז ראיתי את אמו של הילד מסתתרת בשיחים"

 

4. נסו לאכול ביחד

רוצים לגדל דור צעיר בריא שאוכל וחי נכון? ראשית, בואו נחזיר את מוסד הארוחות המסודרות. אני עדיין זוכרת את ארוחת הערב המשפחתית של פעם. רוב המשפחות התכנסו בביתן לארוחת הערב. ומה קורה היום? מעטות המשפחות שאוכלות ביחד. כל אחד חוטף משהו. האחד לוקח פרוסת לחם וממשיך בעיסוקיו, האחר סתם מנשנש עוגיות וחטיפים ובמקרה הטוב מזמינים מגש פיצה עתיר שומן וקלוריות. שמירה על ארוחות מסודרות כאשר על השולחן מונח אוכל איכותי (וצר לי, אבל פיצה לא בדיוק נופלת לקטגוריה הזו) היא הערובה לתזונה נכונה ובריאה.

 

דוגמא אישית של ההורים היא הערובה שגם הילדים יאכלו נכון. הרי הילדים קולטים ומחקים את התנהגות המבוגרים. ארוחות מסודרות גם מפחיתות מכמות החטיפים המתוקים והמלוחים שצורכים ובכך עשויות למנוע השמנה. לישיבה המשותפת מסביב לשולחן האוכל יש גם ערך נוסף, רווח משנה חשוב וחיוני. זו אולי ההזדמנות היחידה כיום כאשר לכל ילד מחשב משלו וכל אחד מסתגר בחדרו, לשבת יחד כיחידה משפחתית, לצחוק יחד ולהחליף אחד עם השני חוויות.

אוכלים ביחד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוכלים ביחד(צילום: shutterstock)

 

5. הפחיתו מלח מהתפריט

לפני שאתחיל אני רוצה להדגיש שנתרן חיוני לתפקוד הגוף. הוא משפיע על כיווץ והרפיה של כל שרירי הגוף, כולל שריר הלב, שומר על מאזן נוזלים תקין ועוזר בהעברת אותות עצביים. רמות נמוכות של נתרן מסוכנות ועלולות לגרום לבלבול ואף אובדן הכרה. מלח שולחן מכיל נתרן וכלוריד, שני מרכיבים חשובים בתזונה. אולם, התזונה המודרנית מכילה הרבה יותר נתרן מכפי שאנחנו זקוקים לו.

 

המלח שהיה פעם מצרך יקר ומבוקש הפך בעולמנו לנגיש בחלק גדול ממזונותינו. איך מפחיתים? ראשית, בואו ננסה להימנע מההרגל המגונה של להמליח את האוכל עוד לפני שטועמים. את ההפחתה כדאי לעשות באופן הדרגתי. כדאי במיוחד להפחית את כל החטיפים המלוחים שאין להם כל ערך תזונתי. כאשר ילדים מתרגלים לכמויות מלח אדירות לא פלא שכמות רגילה של מלח לא מספקת להם. בנוסף, חשוב להתייחס לתוויות. בואו נבחר את המוצרים האיכותיים יותר.

 

הכותבת היא יועצת תזונה בעלת תואר שני בחינוך לבריאות מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב ופרסמה שני ספרים בנושא.

 

צפו בילד המאושר שטועם לראשונה בחייו טעמים חדשים:

 

 

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אולי תאכל משהו?
צילום: shutterstock
מומלצים