שתף קטע נבחר

מד"א: אפליקציה תקצר את זמן הטיפול בשבץ בחצי שעה

כשזה מגיע לשבץ מוחי, כל רגע הוא קריטי. מרגע תחילת השבץ מתים כשני מיליון תאי מוח בכל דקה. אפליקציה חדשה שפותחה על ידי מד"א בשיתוף בי"ח שערי צדק מקצרת בכ-30 דקות את תחילת הטיפול באירוע המוחי

האפליקציה שמונעת הרס מיליוני תאי מוח: מגן דוד אדום הציג אפליקציה חדשה המקצרת בכחצי שעה את זמן תחילת הטיפול בשבץ מוחי. האפליקציה מאפשרת ליצור קשר בכל חשד לשבץ ישירות עם נוירולוגים בבית החולים, לעקוף את העיכוב בחדר המיון ולאפשר תחילת טיפול מיידי שמונע את הרס המוח.

 

 

מודל מיוחד לטיפול באירוע מוחי שפותח ביישומון הצוותים של מגן דוד אדום מציע מענה וטיפול רפואי ממוקד במקרים של שבץ מוחי והתקף לב. על הפיתוח הייחודי עמלו אנשי מגן דוד אדום יחד עם ד"ר רוני אייכל, מנהל יחידת שבץ מוחי במרכז הרפואי שערי צדק.

 

"מרגע התרחשותו של שבץ מוחי מתחילה ספירה לאחור כשכל דקה קובעת", הסביר ד"ר אייכל, "בכל דקה שעוברת ללא טיפול מתאים המטופל מאבד כ- 2,000,000 תאי מוח ונזק בלתי הפיך עלול לגרום לנכות קשה. לכן יש חשיבות רבה לאבחון מהיר ולמתן טיפול בסמוך ככל האפשר לאירוע".

 

המאפיין (פיצ'ר) החדש ערוך לקלוט מטופלים עם חשד לשבץ מוחי במסלול מהיר. מיד עם קליטת המטופל ישדרו צוותי מד"א לצוות המרכז לשבץ מוחי בבית החולים את כל המידע הדרוש לקליטת המטופל ישירות במרכז הטראומה: פרטים דמוגרפיים (לצורך פתיחת תיק), מידע רפואי (לחץ דם, דופק, נשימה, סימנים נוירולוגיים), וזמן משוער להגעתו.

 

במקביל ייווצר קשר בין צוות האמבולנס לנוירולוג הכונן להשלמת פרטים. עם קבלת המידע, מופעל קוד מיוחד בבית החולים, נפתח למטופל תיק רפואי ומוזמנת בדיקת CT עוד בטרם הגעתו, וצוות ייעודי מגיע לקבלת המטופל במרכז הטראומה, כל זאת על מנת לקצר את הזמנים. מדובר בשינוי גישה רפואית – במקום שהמטופל יחכה למערכת, המערכת ממתינה למטופל.

 

מנתונים שנבדקו במהלך הפיילוט, חולים שהועברו לבית החולים באמצעות האפליקציה הגיעו ל-CT בתוך זמן ממוצע של 24 דקות, לעומת חולים שהגיעו ללא האפליקציה, שזמן ההגעה הממוצע שלהם ל-CT עמד על 54 דקות. פירושו של דבר הוא שלאפליקציה יש פוטנציאל לחסוך כ-30 דקות במתן המענה הרפואי.

 

כך נראית האפליקציה:

 


"האפליקציה מאפשרת שיח ישיר בין הנוירולוג לפראמדיק שבשטח", אמר חיים קרדי, מנהל המוקד הרפואי של מד"א, "כך מתחילה היערכות לקליטת המטופל בבית החולים, תוך מעקב אחר מיקום האמבולנס מרגע הדיווח. האמצעי הזה הופך להיות כלי שמקדם את הטיפול והופך אותו ליעיל ומהיר יותר".

 

"שבץ מוחי הוא מצב שהטיפול בו הוא תלוי זמן", אמר ד"ר רפי סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, "ככל שתיתן את הטיפול הרפואי מוקדם יותר, כך גוברים סיכויי המטופל לשרוד, לסבול פחות מנכות ולחזור מהר יותר לתפקוד. ההשפעה על תוחלת החיים ואיכות החיים היא מאוד משמעותית בהיבט הזמן".

 

כ-15,000 איש לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, ו-2,400 הולכים לעולמם בגלל המחלה. שבץ מוחי נחשב גם לאחד מגורמי הנכות העיקריים.

 

השבץ המוחי, שנגרם על רקע הפרעה באספקת דם (חסימה באחד מעורקי המוח), הוא אחת המחלות בתחום המוח שניתנות למניעה.

 

בתוך כך, מגלה סקר של משרד הבריאות כי רק מחצית מהציבור הישראלי – 49%, מכירים את הסימנים המוקדמים למחלה והשאר אינם מודעים לה, ואינם יודעים כיצד לפעול במקרה בו אדם לוקה בשבץ מוחי. בניגוד להתקפי לב, רבים מהלוקים בשבץ מוחי נותרים נכים ומוגבלים בדרגות שונות ואינם חוזרים למעגלי היצירה והעבודה שקדמו לשבץ.

 

שבץ מוחי: הסימנים המוקדמים

שבץ מוחי, וברפואית: CVA, קיצור של Cerebro Vascular Accident, הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו אזור במוח המוזן על ידי כלי הדם. מרגע זה, עובר האיזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.

 

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
כל שנייה היא קריטית
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים