שתף קטע נבחר

מחקר עולמי ענק: הזריקה שמורידה דרמטית את הכולסטרול

חברת אמג'ן הציגה ממצאים ממחקר בינלאומי שכלל מעל 27 אלף איש ומאשר כי נוגדן הכולסטרול החדש שפיתחה הפחית את הסיכון למות מהתקפי לב ושבץ מוחי ב-20%. זאת יותר מכל טיפול קיים נגד כולסטרול, וכמו כן הפחית בשיעור ניכר גם את מספר האשפוזים והצנתורים. קרדיולוגים בעולם: "התרופה תציל מיליונים בשנה"

הזריקה שעשויה להציל מיליוני חיי אדם בשנה: חברת התרופות אמג'ן הציגה הערב (ו') ממצאים סופיים ממחקר ענק שהראה כי הזריקה החדשה נגד כולסטרול שפיתחה, הפחיתה את רמות הכולסטרול יותר מכל טיפול קיים. התוצאה: הפחתה של 20% בסיכון למות מהתקף לב ושבץ, והפחתה במספר הצנתורים והאשפוזים.

 

הממצאים פורסמו בכתב העת היוקרתי ניו אינגלנד ג'ורנל, בתום המחקר שכלל אלפי מטופלים מרחבי העולם.

 

התרופה החדשה Repatha ובשמה הרפואי evolocumab, משנה את דרך פעולתו של הכבד ובכך מפחיתה את רמות הכולסטרול בגוף. מדובר בנוגדן הפועל נגד חלבון בכבד בשם PCSK9. על ידי פעולה זו, מעוכב החלבון, והכבד מתחיל לפרק את הכולסטרול ולסלק אותו מהגוף.

 

התרופה ניתנת בזריקה לעור אחת לשבועיים עד ארבעה שבועות. היא כבר אושרה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני ה-FDA, ורשות התרופות האירופית, ונכללת גם בסל התרופות עבור חולים הסובלים ממחלת היפרכולסטרולמיה משפחתית הומוזיגוטית, בה קיימות רבות גבוהות של כולסטרול בשל נטייה תורשתית משפחתית.

 

 

"הפחתה משמעותית ללקות בהתקף לב, שבץ מוחי או מחלות כלי דם"

במחקר החדש שהוצג הערב, נבדקו 27,500 מטופלים בעלי רמות כולסטרול LDL  (רע) של מעל 70, למרות הטיפול בסטטינים. לאחר שנתיים, הזריקה יחד עם הסטטינים שהמטופלים נטלו, הפחיתה את שיעור הכולסטרול הממוצע מ-92 ל-30. הזריקה נמצאה גם בטוחה – כמעט ללא דיווחים על תופעות לוואי, בהשוואה לחולים שטופלו בפלצבו.

 

המחקר הראה עוד כי התרופה הפחיתה ב-20% את הסיכון ללקות בהתקף לב, שבץ מוחי או תמותה ממחלות לב וכלי דם אחרים. ככל שהשימוש בזריקה היה ארוך יותר, כך גברה ההגנה שלה. בתוך כך, התרופה הפחיתה ב-15 אחוז גם את שיעור האשפוזים בשל כאבים בחזה וצנתורים.

 

הטיפול ניתן, כאמור, בהזרקה תת עורית אחת לשבועיים, ועלות כל זריקה מגיעה ל-1,500 שקלים. חלק מהביטוחים הפרטיים מכסים במקרים מסוימים כשליש מעלות הזריקה. הטיפול הזה עשוי להגיע לחולה הישראלי למחיר של 18 אלף שקלים בשנה.

 

הממצאים החדשים מעוררים תגובות חיוביות רבות בקהילות הקרדיולוגים בעולם. מהאיגוד הבריטי לקרדיולוגיה נמסר כי  "מדובר בהתקדמות משמעותית במלחמה בגורם התמותה המרכזי בעולם", המביא על פי ההערכות למותם של 15 מיליון איש ברחבי העולם מדי שנה.

 

בישראל כ-10 אלף איש מתים מדי שנה בהתקף לב, אחד מגורמי התחלואה המרכזיים הנובעים מרמות כולסטרול גבוהות. כ-130 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה, גם הוא נגרם במרבית המקרים מתהליכי חסימת עורקים הנגרמים מהכולסטרול הרע.

 

"בשורה משמעותית וחשובה"

"מדובר בבשורה משמעותית וחשובה ביותר", אומר ל-ynet פרופ' דורון זגר, מנהל המערך הקרדיולוגי בסורוקה, "הזריקה החדשה אישרה את ההערכה שלנו, שהורדת רמת הכולסטרול LDL באופן אגרסיבי, אפילו מתחת ל-70, מגינה עוד יותר על הלב וכלי הדם ובניגוד לחששות שהובעו בעבר, גם כשהכולסטרול הרע יורד משמעותית – אין בכך סכנה. אלה חדשות חשובות ביותר".

 

פרופ' זגר מסביר כי יתרון נוסף של הזריקה החדשה הוא אצל חולים שאינם יכולים לקבל טיפול בסטטינים עקב תופעת הלוואי המשמעותית – כאבי שרירים, או שמטופלים בסטטינים, ורמות הכולסטרול אצלם לא ירדו לערכים הנדרשים ומכאן שהם עדיין בסיכון לתמותה.

 

אבל אל תרוצו עדיין לקרדיולוג בבקשה להחליף את הסטטינים: "התרופה עדיין מאוד יקרה בישראל, והקו הראשון היה ונשאר טיפול מירבי בסטטינים, שמוכחים הרבה מאוד שנים וגם זולים מאוד. בנוסף המחקר עדיין לא הראה שלמרות שהכולסטרול ירד משמעותית היו פחות מקרי מוות. אולי במחקרים בעתיד נראה גם את זה".

 

איך בכל זאת ניתן לקבל את הזריקה בישראל? פרופ' זגר: "מטופלים שלא יכולים לקבל סטטינים בגלל כאבי שרירים, או שהסטטינים לא הצליחו להפחית אצלם את הכולסטרול, ונמצאים בסיכון גבוה מאוד כמו מי שעבר התקף לב, ניתוח מעקפים או שבץ מוחי, יכולים לגשת לקרדיולוג ולרכוש את התרופה באופן פרטי".

 

הכולסטרול: גורם תמותה מרכזי בעולם המערבי

הכולסטרול, אותו חומר שאנחנו כל כך פוחדים מפניו, נמצא בעצם בכל תא ותא מגופנו. עם זאת, רמות גבוהות מדי של הכולסטרול הפכו לאחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי.

 

כולסטרול שוקע בדפנות כלי דם וגורם לתהליך דלקתי החוסם את כלי הדם ומביא להתקף לב ושבץ מוחי, להיווצרות כבד שומני ומחלות רבות נוספות. תרופות הסטטינים הביאו למהפכה של ממש כשהצליחו להפחית את רמות הכולסטרול ועמן להפחית גם את שיעורי התחלואה והתמותה.

 

מהם ערכי הכולסטרול התקינים?

ההמלצות האחרונות מדברות על הפחתת ערך המטרה של LDL כולסטרול מתחת ל-70 מיליגרם לדציליטר אצל אנשים עם עדות לטרשת בעורקים (אירוע לבבי או מוחי או ממצאים בבדיקות שמראים טרשת), חולי סוכרת ואנשים בקבוצת סיכון גבוהה בגלל ריבוי גורמי סיכון למחלת לב.

  

עוד קובעות ההמלצות כי על אנשים בקבוצות סיכון נמוכות יותר לשאוף לערכי LDL כולסטרול מתחת ל-100-130 מיליגרם לדציליטר. אם למרות שינויים בתזונה ובפעילות גופנית, נותר ה-LDL כולסטרול מעל לערך מטרה, יש להוסיף טיפול תרופתי, בעיקר בתרופות ממשפחת הסטטינים.

 

ההחלטה מתי להתחיל טיפול בסטטין ולאיזה ערכים להגיע נעשית על סמך חישוב הסיכון של האינדיבדואל לפתח מחלה טרשתית של כלי הדם. חישוב זה נעשה בדרך כלל על ידי מחשבונים המשתמשים בנוסחאות שניבנו על סמך מחקרים ארוכי טווח באוכלוסיות שונות ונמצאות בזמינות לכל רופא בקופות החולים.


וברגע האמת: מה לעשות בזמן התקף לב?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זריקה נגד כולסטרול. מפחיתה גורמי תמותה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים